Ile partycji

Mam zamiar zrobic format. Mam dysk 40 GB i pytanko ile jest najlepiej miec utworzonych partycji na tym dysku. Może utworzyc jedna osobno dla samego systemu, w jakim systemie ( FAT32 czy NTFS)

Im mniej partcji tym krotszy czas dostepu do kazdej z nich… najlepiej zrob sobie osobno partycje systemowa i druga na inny stuff. A co do systemu plikow to mysle ze lepszy jest NTFS.

Dysk 40GB podzieliłbym na 2 partycje. Systemowej przydziel 20GB, a tej drugiej reszte.

Systemową najlepiej sformatuj do NTFS,a drugą wedle uznania.

ja mam 2 partycje i jestem z tego bardzo zadowolny.Na C mam 4 gb imam windowasa a na 2 partycji (36gb)róznego typu pierdoly takie jak gry film muza itp.FAT 32

to zalezy jaki system chcesz zainstalować

dla win98:

proponuje podstawową o rozmiarze 5-6 GB (chyba że masz zamiar instalować jakieś baaaardzo dużo dużych programów to wtedy ok 1-2 GB wiecej) oraz jedną rozszerzoną o pozostałej pojemności

dla win2000/xp:

podstawowa 7-8 GB (w zupełności wystarczy) i rozszerzona o pozostałej pojemności.

system plików to FAT32

moim zdaniem najlepiej jest mieć tylko 2 partycje ponieważ utworzenie wiekszej ilości tylko “zabiera” z dysku cenne megabajty (np gdy chcesz sobie wrzucić na dysk jakiś fil czy jakis inny duży plik a przykladowo na jednej partycji masz 300 MB na drugiej tez 300MB no i na trzeciej tyle samo. niby masz łącznie wymagana ilosc wolnego miejsca ale tego pliku już nie wrzucisz)

to tylko moja rada. inni pewnie pędą mówić inaczej ale zrobisz jak zechcesz.

sam mam 40 GB (+200 GB). Te 40 gigsów mam tak podzielone:

System -C-: 13 GB

Druga partycja -D-: reszta

na dwie, ja mam C: 20, D reszta a system plików lepiej NTFS choć to jak wolisz.

Witam!! Mam też 40GB i podzielony tak: C=7,5 D=27 E=4,5 wszystkie typu NTFS. C > Winda XP; D > Programy; E > Do użytku.

Do defragmentacji używam Diskeepera 9 z polską nakładką i jest OK!

Pozdrawiam, Andrew48 :o

jesli chcesz sie bawic w linuksa to raczej polecam fat, bo nie ma problemu z zapisem spod linuksa.