Include czy osobne pliki


(Thenightshadow) #1

Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia dotycząca includowania stron. Czy wydajniej jest stworzyć plik z szablonem i mnóstwem warunków podług, kórych pobierałby on odpowiednie strony (includował je) czy tworzyć osobno kazdą stronę?


(Balon) #2

nie, ale jest to wygodniejsze dla grafika, ktory nie zna sie na programowaniu i umie jedynie ciac do htmla… i wtedy przychodzi Ci z pomoca np. najpopularniejszy system szablonow SMARTY dzieki ktoremu czesci stron sa zastepowane specjalnymi tagami…


(Ickmetan) #3

smarty jest dobre :slight_smile: ja sam pisze cms i korzystam z smarty i narazie na to nie narzekam :wink:


(Cudny) #4

No to moze ja sie troche wypowiem.

Zawsze pisze jedno - php w malych aplikacjach nie ma sobie rownych, inne jezyki sa wydajniejsze ale tylko w wielkich projektach!

Moim zdaniem include(); pliku jest szybkie i bardzo ulatwia napisanie dobrej strony opartej przede wszystkim o tabelki.

Robiac kilka stron za kazdym razem bedzie sie ladowac nowa strona a przy warunkach mozna wiekszosc strony wrzucic, np. w ciasteczka, a poza tym teraz wiele przegladarek zapamietuje grafike, itp. w ostatnio odwiedzanych stronach :smiley: ,a uzywajac include zawsze mamy index.php ;]

Do tego jeszcze mozemy kilkakrotnie zwiekszyc wydajnosc warunkow uzywajac switch !!

To tyle 8)

pzdr


(Balon) #5

tak az tryskasz profesjonalizmem :stuck_out_tongue: pierwszy raz spotykam sie z pomyslem wrzucania strony w ciacho… to jest tylko niepotrzebne smiecenie…

hmmm nie wydaje mi sie zeby cos takiego wplynelo na szybkosc dzialania kodu… jak dla mnie to switch nie przyspiesza w cale i jest porownywalne do zwyklych warunkow if…

no chyba ze sie myle to prosze mnie poprawic :slight_smile:


(Cudny) #6

No to cie oswiece - zajrzyj do manuala i sie nie wymadrzaj.

W instrukcji switch wartość wyrażenia jest obliczana tylko raz, a następnie jest porównywana z każdym z wyrażeń przy etykiecie case. Natomiast w instrukcji elseif wartość wyrażenia jest obliczana ponownie. Dlatego, jeśli twoje wyrażenie jest bardziej skomplikowane od zwykłego porównania, lub znajduje się w zwartej pętli (tight loop), switch może być szybszy.

http://php.net.pl/manual/pl/control-str … switch.php

A co do ciasteczek to wiele portali z tego korzysta !!


(Balon) #7

wiec sam sie nie wymadrzaj bo jak widzisz to w przypadku skomplikowanych warunkow wplynie to na wydajnosc… i nie ma sensu wrzucac wszystko do switcha…

tu mnie rozwaliles bo portale nie korzystaaja z ciastek tylko z cachowania… i pobieraja dane nie z Twojego dysku tylko z wlasnego dysku serverowego… gadasz bzdury i tyle… jakbys kiedys sam napisal jakis skrypt kiedykolwiek to moglbym z Toba gadac a jak narazie widze z Tqwoich postow ze nie znasz sie na tym kompletnie…


(Lisek) #8

Masz rację ale w wypadku sesji, to one są trzymane na serwerze a nie w przeglądarce usera. Natomiast ciastka są trzymane na dysku u usera. Jeśli twierdzisz, że są trzymane na serwerze to powiedz mi jak to jest zorganizowane. Stoi sobie strona, wchodzi na nią miesięcznie kilka milionów osób, czyli serwer musi trzymać kilka milionów ciastek. Do tego musi trzymać informację które ciastko należy do jakiego usera a dokładnie do jakiej przeglądarki. Trochę nierealne…

Przykład z manuala PHP:

Albo ludzie od PHP się mylą albo ciastka są wysyłane do przeglądarki. Przecież PHP (ani żaden inny język działający po stronie serwera) nie musi do niego nic wysyłać bo właśnie na nim działa, natomiast musi wysłać do przeglądarki użytkownika.

Zgadzam się natomiast co do jednego, wpychanie większości strony do ciastka to najdziwniejszy pomysł jaki słyszałem.


(Balon) #9

lisek czy myslisz ze jestem taki glupi ? :smiley: przeciez nie chodzilo mi tu o sesje tylko o dane pobierane np z bazy… np mozna zrobic sobie wyszukiwarke ktora by sprawdzala czy wpisane hasla do wyszukiwarki sa juz zapisane w plikach i jesli sa to pobieraja dane z zserializowanej tablicy a jesli nie to pobieraja dane z bazy, wyswietlaja je userowy a jednoczesnie tablice z wynikami wrzucaja do z zserializowanej tablicy do pliku ;] i to jest jeden ze sposobow na przyspieszenie dzialania wyszukiwarki … cachowanie jest czesto stosowane na mocno obciazanych serverach gdzie bazy pracuja na maksymalnych obrotach i chcac je odciazyc robi sie system cachowania ;]


(Lisek) #10

W takim razie mówimy od dwóch różnych rzeczach:

Dałbym głowe, że mowa tu o cookies…

Dla mnie określenie ciastko/ciasteczko to nic innego jak cookies, jak widać mówimy o różnych rzeczach…


(Balon) #11

ale chodzi mi o to ze on mowi ze strona jest pobierana na dysk usera w postacu cookie, a ja mowie, ze tak sie nie robi i duze portale korzystaja z cookies do przechowywania sesji a z chachowania do przechowywania np pobieranych danych jednak dane cachowane zapisywane sa na dysku servera


(Lisek) #12

To jest oczywistą bzdurą, zgadzam się z Tobą w pełni.

Co cachowania, to są różne sposoby (jak zapewne wiesz :slight_smile: ), można zapisywać na dysku, można np. wyniki zapytań do bazy trzymać w pamięci, zresztą nieistotne.

Choć po części przeglądarki same sobie przechowują część strony, tzw pamięć podręczna przeglądarki, gdzie trzymane są najczęściej grafiki…

No ale, to już jest automatyczne i tak naprawdę niezależne od samej strony.


(Cudny) #13

Ej = lisek ci sam odpowiedzial, a napisales to if ma ta sama predkosc co switch - jest napisane ze przy rozbudowanych warunkach - NO SORRY - predkosc to predkosc. Juz mi sie nie chce rozpisywac - pomyliles sie i chciales jakby co zeby poprawic - POPRAWILEM - moze trochce na poczatku przykoloryzowalem ale… miej godnosc. A co do cookies rzeczywiscie nie do konca JA mialem racje - choc nie w pelni sie mylilem. NIE NAPISALEM ZE STRONA W PELNI JEST POBIERANA W COOKIES (czytaj ze zrozumieniem) Ide spac

pzdr


(Balon) #14

godnosc mam, kazdy ma prawo do bledu, ale to co mowilem nie jest przeciez do konca nieprawdziwe, nie ? Wiem to z autopsji. Jednak skad Ty to mozesz wioedziec jak prawdopodobnie nigdy nie napisales zadnego skryptu ? A pokazales to w tym momencie

bo to troche jest praktycznie nieprawdziwe ? tak sie sklada ze w ostatnio piszac klase w php uzylem w niej z 20 warunkow if i sprawdzilem w jaki sposob to dziala z switchem … jaki wniosek ? praktycznie zero roznicy…

Złączono Posta : 02.02.2006 (Czw) 20:09

tak bo strona w ogole nie jest pobierana do cookies… to jest najbardziej niepraktyczny pomysl jaki w zyciu slyszalem…


(Cudny) #15

Nie napisalem zadnego skryptu ??

Zdziwil bys sie !

Za to sam wiedza nie tryskasz ;\

koncze narka