Instalacja Aktualizacji Windows - problem


(M4r3k) #1

Witam.

Mam winXP, Service Pack2.

Sciągnąłem aktualizacje Windowsa, ale gdy chcę je zainstalować, to po 5% komputer nagle się wyłącza (bez zadnego powiadomienia itp.).

Co mogę zrobić, by mi to zadziałało?

Z góry dziękuję za udzieloną mi pomoc.


(Ferdek31) #2

to chyba jakiś ogólnokrajowy problem bo u mnie przy 20% przestaje pobierać aktualizacje / jeśli piszesz o najnowszych /.


(M4r3k) #3

tak, o aktualizacjach...

Tzn. ja pobrałem wszystkie, ale nie mogę ich zainstalować - komp się wylacza :confused:


(Kobra10) #4

ja właśnie kilka godzinek temu sciągnąłem i zainstalowałem aktualizacje bez problemu. wiec może sprawdźcie jeszcze raz.....


(boczi) #5

Mate121 , mwerner - na Forum używamy polskich znaków w pisowni. Proszę poprawić wiadomości w temacie, używając opcji Zmień


(M4r3k) #6

Próbowałem.

To samo.

Później było tak, że gdy uruchamiałem system, nagle sam się wyłączał. Toteż zmuszony byłem wyłączyć automatyczne aktualizacje - teraz przynajmniej system się nie wyłącza.

Chce dodać, iż nie wyłącza się on tak, jak to normalnie powinno wyglądać - poprostu gdy leci instalka nagle komputer wyłącza się w ułamku sekundy.

Czy jest ktoś w stanie mi pomóc? 21 aktualizacji jest do zainstalowania, mój komputer jest zagrożony :wink:


(qrczak13) #7

PPM na mój komp > zarządzaj > podgląd zdarzeń > w systemie i aplikacjach co masz na czerwono to prawym > właściwości > na szarym polu masz tekst > zaznaczasz dajesz ctrl+c i wklejasz na forum za pomocą ctrl+v


(Kobra10) #8

albo porostu wyłącz automatyczna i zapodaj aktualizacje ręczna. Panel sterowania -> aktualizacja automatyczna i klyck na "witryny sieci Web Windows Update...


(M4r3k) #9

Aplikacje:

Te błędy sa z ostatnich 2 dni. Później nic nie było.

Teraz z Systemu:

I wszystko później powtarzalo sie po kilka razy - te logi sa z ostatnich dwoch dni.. W następnych dniach wszystko było ok. Tylko te:

pojawiały się, prawdopodobnie przy startowaniu systemu...


(De Niro) #10

sprawdź zasilacz oraz pamięć RAM, włącz BSOD'a


(Ferdek31) #11

spróbuj instalować je pojedynczo, zobaczysz wtedy przy której wyłączy się komputer, drugie wyłącz antywirusa i spyboota przefd instalacją ale cos mi wskazuje że masz wirusa, to ten ibm00001.dll.


(Joan Sunshine) #12

Fakt jest wir. Wklejasz logi z HJT i SilentRunners według tego: http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=36654 :slight_smile:


(M4r3k) #13

HiJack:

Silent Runners:

Szukałem pliku ibm00001.dll, ale nigdzie go nie ma u mnie na dysku..

To sam dodałem do trusted sites:

Uruchomiłem akutalizowanie Windowsa poprzez http://WWW.. Przy instalacji trzeciego pliku system zaczął mulić i okienko, w którym przebiegała instalacja, zrobiło sie szare - ogólnie nic nie szło zrobić, więc wyłączyłem komputer..

Gdy go włączyłem ponownie, wszedłem do Windowsa i dostawałem errory, że aplikacja zostaje zamknięta, bo coś tam.. (serio, nie pamiętam tego erroru, ale dostaje się go, gdy prg. się zwiesza i chcemy go zamknąć). Wszedlem do podglądu zdarzeń, System:

W ciągu 4 minut dostałem tyle errorów..

O, znalazłem wpis, chyba ważny :wink: To bylo kilkanaśnie minut po tym, jak zapuściłem instalke update'ów przez WWW.


(Taddek8) #14

Wirus HaxDoor może być przyczyną komunikatu o błędzie „STOP 0x00000050” lub „STOP 0x0000008e”

http://support.microsoft.com/kb/903251/pl

Złączono Posta : 14.12.2006 (Czw) 12:30

Ten kod bledu (1000008e) to sygnal ze sterownik wykonal niedozwolona

operacje - najczestszy objaw przetaktowania proca, pamieci itp. Druga rzecz

to jesli cos niedawno dodawales do kompa to stery tego urzadzenia wariuja.


(Ferdek31) #15

przed instalacją poprawki wyłącz wszystkie aplikacje pracujące w tle, szczególnie antywirusa i wszystkie programy zabezpieczające dobrze byłoby odłączyć także neta


(M4r3k) #16

napisałem do supportu microsoftu...

Zadzownili dzisiaj do mnie. Powiedzieli, że częstą przyczyną tego są złe sterowniki twardego dysku.

Wszysto było zainstalowane poprawnie.

Kazali wysłać:

windowsupdate.log

setupapi.log

KB920670.log

Zobaczymy, co powiedzą.

Aha, no i podałem im też ten error, który wyświetlił się dzisiaj podczas instalacji przez WWW.

Złączono Posta : 14.12.2006 (Czw) 20:56

odpowiedzi nadal nie przyslali...

W między czasie zorientowałem się, że windowsowski firewall wyłącza się.

Przejrzałem 'Zabezpieczenia' w podglądzie zdarzeń i oto, co znalazłem:

Przeskanowałem komputer AVG i Prevx1 - nic nie znalazło... WTF? :confused: