Witam!
Zainstalowałem ekg i na shellu i teraz pytanie jak je włączyć ?
Pozdrawiam
Witam!
Zainstalowałem ekg i na shellu i teraz pytanie jak je włączyć ?
Pozdrawiam
Wpisz nazwę programy dla Ekg:
ekg
Dla Ekg2:
ekg2
Podajesz numerek gg:
set uin xxxxxxx
podajesz hasło:
set password xxxxxxxxx
Zapisujesz profil:
save
Łączysz się z serwerem:
connect
Pobierasz listę kontaktów:
list -g
I rozmawiasz z kim chcesz. Więcej na temat programu znajdziesz w jego FAQ i pomocy, po wpisaniu help lub help polecenie , np. help list.
Pozdrawiam!
OK dzięki, lecz jak wpisuje ekg2 to mam coś takiego
[colts]$ ekg2
-bash: ekg2: command not found
a przy:
ekg
coś jest?
to samo…
Podaj wynik echo $PATH i komendę którą instalowałeś program.
[colts]$ echo $PATH
/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/bin/X11:/usr/games
W katalogu gdzie znajdowały się pliki:
./configure
make
make install
A jesteś pewny, że wszystko skompilowało się poprawnie? Jeśli kompilacja się nie powiodła to polecenie make install nic nie zainstalowało.
Sprawdź czy Ekg jest w ogóle zainstalowane poleceniem
whereis ekg
Pozdrawiam!
Raczej tak, po prostu przewijał się tekst, nie zauważyłem nic podejrznego, przy make instal pisalo coś error1, error2, ale myslalem że wszystko ok.
[colts]$ whereis ekg
ekg:
Czyli chyba nie.
Skoro były errory to na 99,99% się nie skompilowało a co za tym idzie - nie zainstalowało. Oczywiście whereis ekg2 też sprawdziłeś? Jeśli tak i wynik jest ten sam co przy ekg , to znaczy że program się nie zainstalował.
Pozdrawiam!
Tak, to samo. Dobra to zainstaluje jeszcze raz. Tym samym sposobem co wcześniej czy innym ?
Pozdrawiam.
Jaka to dystrybucja?
Szczerze powiedziawszy to nie wiem :x Można to jakoś łatwo sprawdzić ?
Shell mam na dreamhost.com
– Dodane 26.02.2010 (Pt) 23:58 –

Polecenie make install musisz wykonać jako root (administrator). Stąd te errory, ponieważ nie masz uprawnień do stworzenia katalogu /usr/local/lib/ekg2 , do tego musisz mieć właśnie uprawnienia roota.
Spróbuj uname -a 
Pozdrawiam!

Jakby kogoś interesowało to shella mam na Dreamhost.com.
Dziwne, że nie mam uprawnień, ale jeszcze pogrzebie w ustawieniach na dreamhoscie to może znajdę coś co pozwoliło by to zmienić.
Pozdrawiam.
Nie, to wcale nie jest dziwne. Nie jesteś administratorem systemu, jesteś tylko jego użytkownikiem. Dreamhost to nie jest typowe konto shellowe, to hosting www, do którego możesz dodatkowo zalogować się przez ssh. Takiej maszyny przeznaczone są na usługi www i w zasadzie każdy inny program nie będący ściśle powiązany z takimi usługami jest zbędny.
Czyli mam rozumieć że nie mogę zainstalować na tym shellu żadnych programów ? 
Tak
A zależy mi na jednym takim skrypcie w perl’u
http://images.rapidshare.com/software/rsapi.pl
Dało by się to jakoś zainstalować?