Instalacja płyty głównej


(Trofik) #1

Witam.

Dostałem od brata płytę główną K7S5A z procesorem AMD Athlon 1GHz i po włożeniu jej do mojej obudowy niestety nie działa.

Jak włączam komputer kręci się wentylator na procesorze i mruga dioda na monitorze. Płyta nie wydaje żadnych dźwięków (ale może głośnik nie działa?).

Do tej pory miałem płytę KT133 z Duronem 700MHz.

Co mam po kolei sprawdzać, bo płyta działała, kilka dni temu została wyjęta z obudowy u brata.


(McDracullo) #2

Reset BIOS'u (wyjmij baterie CMOS)

Jak zasilacz? Stary procek rusza na tej płycie?


(Trofik) #3

BIOS już resetowałem, ale zworkami według instrukcji - spróbować jeszcze baterią?

Zasilacz 300W, procków między płytami nie przekładałem, ale poprzednia płyta z prockiem cały czas chodzi - właśnie na niej teraz pracuję :slight_smile:


(McDracullo) #4

jak napięcia? Zmierz miernikiem.

dla pewnosci można ale raczej nie będzie różnicy.

jakbyś mógł to spórbuj.

jak z kondensatorami?


(Trofik) #5

Zasilacz jest dobry bo chodzi na nim cały czas poprzednia płyta.

A mogę ten nowy procek (Athlon 1GHz) włożyć do mojej starej płyty (KT133 z prockiem Duron 700MHz)?

Kondensatory wyglądają na dobre, poza tym chwilę przed wyjęciem jej ze starej obudowy wszystko działało.


(Drojek15) #6

To może jednak zasilacz? Mówisz że dobry bo na starym działa ale dla pewności posprawdzaj napięcia.


(McDracullo) #7

Nowy procek ma pewnie większe zapotrzebowanie na prąd. Zresztą to że chodzi nic nie znaczy że jest dobry. Napięcia moga mu jeżdzić we wszytskie strony.

RAM, grafike, itp. dobrze podociskałeś?