Instalacja Slackware: Nie chce instalować z 2 cd


(Centrumopowiastek) #1

Chciałem zainstalować Slackware 10.1(z Linux+). Wszystko poszło świetnie do momentu włożenia drugiej płytki. Instalator nie chciał instalować żadnego pakietu twierdząc, że prawdopodobnie nośnik jest uszkodzony lub... lub...(i tu podał standardowe przyczyny). Za drugim razem zainstalował pierwszy... i znowu wywalił ten sam komunikat.

Wyłączyłem instalację, chciałem przejść na Mandrake, żeby napisać o tym na forum. Niestety, podczas uruchamiania wywalił informacje, że nie może znalezc partycji ext3(podczas instalacji Slacka w ogóle jej nie ruszałem, poza tym Slax ja wykrywa) i wywalił Kernel Panic(No init found. Try passing init=option to kernel).

Mój lilo.conf:

default="linux"

 boot=/dev/hda

 prompt

 nowarn

 timeout=100

 message=/boot/message

 menu-scheme=wb:bw:wb:bw

 image=/boot/vmlinuz

 label="linux"

 root=/dev/hda5

 initrd=/boot/initrd.img

 append="acpi=ht resume=/dev/hda6 splash=silent"

 vga=788

 read-only

 image=/boot/vmlinuz

 label="linux-nonfb"

 root=/dev/hda5

 initrd=/boot/initrd.img

 append="acpi=ht resume=/dev/hda6"

 read-only

 image=/boot/vmlinuz

 label="failsafe"

 root=/dev/hda5

 initrd=/boot/initrd.img

 append="failsafe acpi=ht resume=/dev/hda6"

 read-only

 other=/dev/hda1

 label="windows"

 table=/dev/hda

Slackware instalowałem na miejsce Windowsa.

Co mam robić?

P.S Dobrze, że mam Slax'a...


(Czarno to widzę...) #2

Może rzeczywiście płyta jest uszkodzona? Próbowałeś skopiować znajdujące się na niej dane na dysk twardy?

Oczywiście chodzi Co o uruchamianie Mandrake.a.

A lilo odpala się normalnie?

Korzystając ze Slaksa, sprawdź, czy w katalogu /boot Mandarynki jest jądro i plik obrazu initrd.

Wygląda normalnie, chociaż znawcą lilo nie jestem.

Próbowałeś trybu awaryjnego, ewentualnie naprawy Mandrake'a z płyty instalacyjnej?


(Centrumopowiastek) #3

Jest initrd-2.6.8.1-12mdk.img, initrd.img, kernel.h(ma 0 B, tak ma być?) i kernel.h-2.6.8.1-12mdk, więc chyba są.

Probowalem naprawic z plyty instalacyjnej Mandrake, ale zamiast menu wlaczyl mi sie jakis DR-DOS...

Probowalem przekopiowac zawartosc plytki na dysk twardy; przy 47 % slax sie zawiesil, ale plytka raczej jest sprawna, bo gdy instalowalem mandrake tez mialem zwisy; gdy wlozylem plytke do szybszej niz cd-rom nagrywarki, to juz ten problem zniknal.


Wreszcie zainstalowalem.

Ale spieprzylem konfiguracje lilo i nadal mam lilo z mandrake...

Probowalem wyedytowac plik lilo.conf w Slaksie, jednak on po restarcie ciagle jest taki jak byl przed edytowaniem. Co powinniem jeszcze zrobic?

P.S Jesli slack'a zainstalowalem na miejscu gdzie byl windows i byla to partycja hda1, to dlaczego teraz slax pokazuje, ze jest to hda5?


(Czarno to widzę...) #4

Gratulacje!

liloconfig?

UPDATE: takie coś znalazłem

A to jest lilo Mandrake czy Slackware? Jeśli Mandrake, to musisz edytować lilo.conf na partycji manadarynki.

O! :shock:

A co mówi fdisk -l?


(Centrumopowiastek) #5

Mendrejka. Edytuje, ale on nadal powraca do domyslnych.

Fdis -l k mowi:

Disk /dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/disc: 20.4 GB, 20404101120 bytes

255 heads, 63 sectors/track, 2480 cylinders

Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes


                                Device Boot Start End Blocks Id System

/dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/part2 1 2446 19647463+ 5 Extended

/dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/part5 * 1 1488 11952297 83 Linux

/dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/part6 1489 2381 7172991 83 Linux

/dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/part7 2382 2446 522081 82 Linux swap

UPTADE: Widzialem to wczesniej... Mam wziac ten przykladowy plik i cos pozmieniac? Ale co? :?

Jak powinniem skonfigorowac tego Lilo? Moze jakies step by step? :wink:


(Czarno to widzę...) #6

Patrz post wcześniej i na przykład ten artykuł.

Nie znam się specjalnie na lilo - miałem z nim swego czasu głupie problemy i przesiadłem się na GRUBa, który jest bezkonkurencyjny.


(Centrumopowiastek) #7

Wlasnie mam z tym problem - probowalem pozmieniac - tak jak wydawalo mi sie za stosowne, ale on ciagle powracal do domyslnych. Zobacze czy w Knoppiksie mi sie uda.


Edytuje w Knoppixie i jest ten config, ktory wczesniej edytowalem(czyt.moj). Cos jeszcze dodalem, ale nie mialem praw do zapisu.

Probowalem uruchomic liloconfig(w slaksie bardzo ladnie sie uruchamial) i :

knoppix@ttyp1[knoppix]$ liloconfig

LILO, the LInux LOader, sets up your system to boot Linux directly

from your hard disk, without the need for a boot floppy.


    WARNING!

        Either your /etc/fstab configuration file is missing, or it doesn't

contain a valid entry for the root filesystem! This generally

means that your system is very badly broken. Configuration of LILO

will be aborted; you should try to repair the situation and then

run /usr/sbin/liloconfig again to retry the configuration process.

(Czarno to widzę...) #8

Bo w Knopiksie musisz się przełączyć na konto roota:

sudo vim /boot/niewiemgdzietolilo.conf

Błąd dotyczy chyba fstab Knoppiksa? Bo nie bawiłeś się z chrootowaniem innych partycji?

A może spróbuj z GRUBem? Wystarczy uruchomić grubconfig - program zapyta o ścieżkę do jądra (sic!) :D, partycję root, a później sam się zainstaluje. Poza tym plik konfiguracyjny grubego jest dużo bardziej przejrzysty.

Wesołych Świąt! :slight_smile:


(Centrumopowiastek) #9

Z czym? :slight_smile:

"bash: grubconfig: command not found"

Gruba uzywalem w mandrake, pare dni przed instalacja slacka chcialem sprobowal lilo i potem nie zmienilem spowrotem.

Zawsze gdy chce zainstalowac jeszcze raz lilo wyskakuje mi:

Sorry, but the attempt to install LILO has returned an ?

   ? error, so LILO has not been correctly installed. You'll ?

   ? have to use a bootdisk to start your machine instead. ?

   ? It should still be possible to get LILO working by ?

   ? editing the /etc/lilo.conf and reinstalling LILO ?

   ? manually. See the LILO man page and documentation in ?

   ? /usr/doc/lilo/ for more help.

Jak przeinstalowac lilo "recznie" ?

Dzieki i nawzajem!


(Czarno to widzę...) #10

http://czarnotowidze.ri.pl/


(Centrumopowiastek) #11

Wpisalem "installpkg grub2-grub2-i386-1.tgz", dostalem

Installing package grub2-grub2-i386-1...

PACKAGE DESCRIPTION:

Executing install script for grub2-grub2-i386-1...

Zainstalowalo sie to do konca?

Ale grubconfig nadal nie dziala.


#12

w konsoli jako root wpisz "lilo" (bez cudzysłowia oczywiście).


(Centrumopowiastek) #13
Fatal: creat /boot/map~: Read-only file system

(Czarno to widzę...) #14

Spróbuj z tym.


(Centrumopowiastek) #15

Dzieki, grubconfig dziala, ale...

Wlaczam go i na poczatku trzeba wybrac dla niego partycje; jest przyklad np. /dev/hda2, to ja wpisuje partycje slacka(/dev/hda5), ale konfigurator twierdzi, ze nie jest to linuksowa partycja, zreszta to samo z wszystkimi innymi partycjami(mam jedna z slackware, jedna z mandrake i swap).


Zreszta probowalem jeszcze raz skonfigowac lilo, to ciagle wywala komunikat co podalem pare postow wyzej.

Sorry, but the attempt to install LILO has returned an ? 

    ? error, so LILO has not been correctly installed. You'll ? 

    ? have to use a bootdisk to start your machine instead. ? 

    ? It should still be possible to get LILO working by ? 

    ? editing the /etc/lilo.conf and reinstalling LILO ? 

    ? manually. See the LILO man page and documentation in ? 

    ? /usr/doc/lilo/ for more help.

Nie mozna jakos ustawic, zeby lilo instalowalo sie kompletnie od nowa?


(Czarno to widzę...) #16

Zamiast tych krótkich nazw wpisz to, co pokazał fdisk -l: /dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/part5

Usunąć: lilo -U (jako root) i zainstalować od nowa: liloconfig.