Instalacja Suse ! :/ i konfig. internetu :|


(Djmac) #1

Zastanawia mnie ile czasu moze trwac aktualizacja pakietów czy coś takiego podczas instalacji suse... Zaraz po wybraniu instalacji (zaakceptowaniu warunków umowy) pokazuje Partycje- tu wszystko ok. potem liste pakietów czy cos takiego... Aktualizowanie trwa...5-10-15-20 minut.... Ile czasu to moze trwac :? bo odnosze wrazenie ze cos jest nie tak.... czy to norlane ??


#2

To zależy od łącza i ilości pakietów które są aktualizowane. Ja przeważnie pomijam ten etap i robię go już po instalacji systemu.


(Robloz) #3

Czy instalujesz Suse nowszą wersję na starszą i wybrałeś opcję aktualizacji pakietów, czy aktualizujesz suse podczas instalacji, przez internet? bo jeśli to drugie to może trwać długo.


(Djmac) #4

a jak mozna go pominac??? bo takie “stanie w miejscu” strasznie mnie denerwuje …

Złączono Posta : 31.01.2006 (Wto) 20:32

sciagnalem SUSE 10 - 4płyty cd, mam teraz mandrake 10 i chce go zmienic na suse… Biore instalacja i pokolei wszystko chyba tak jak trzeba no i staje na tym > to jest aktualizacja pakietow systemowych czy wystepujacych w systemie nie pameitam tego okreslenia juz dokladnie


(Robloz) #5

Usuń Mandrake, najłatwiej to zrobić z Windowsa. Panel sterowania - narz. adm.- zarządzanie komputerem - zarządzanie dyskami - (będziesz miał tam 3 partycje linuksowe, wybierasz je i po kolei zaznaczasz i opcja usuń dysk logiczny) Jak usuniesz te partycje, to uruchamiasz komp z 1 płyty suse i normalnie instalujesz.


(Djmac) #6

ok partycje usuniete przystepuje do istnstalacji… zdam relacje jak ja przejde albo tez sie zatrzyma :wink:

Złączono Posta : 31.01.2006 (Wto) 21:37

No niestety nie przyniosło to efektów :frowning:

Dokladnie jest to po lewej stronie menu > Instalacja ; Podusmowanie instalacji

i po prawej stronie w wiekszym oknie jest napisane

Partycjonowanie


Pakiety


ponizej napisano aktualizacja listy pakietów (proces ktory wlasnie

stoi w bezruchu to Tworzenie listy pakietów)podczas tego procesu smiga tylko plyta cd… dioda od dysku nawet na sekundke sie nie zaswieci…tyle ze cos jest chyba nie tak bo nawet nie moge otworzyc cd romu… :?


ponizej jesze

Język…

Złączono Posta : 31.01.2006 (Wto) 21:54

czy to przypadkiem nie o to chodzi ?

:arrow: http://forum.suse.pl/viewtopic.php?t=41 … pakiet%F3w


(Robloz) #7

Czy zatrzymuje Ci się przy wyborze pakietów? Jeśli tak to może być walnięta płytka.

Złączono Posta : 01.02.2006 (Sro) 1:01

Jeszcze tylko dodam, że Suse 10 jest na 5 płytach CD, wszystkie płyty można sprawdzić na początku instalacji.


(Djmac) #8

tak sie wlasnie na tym zatrzymuje…

zródło obrazów: ftp://sunsite.icm.edu.pl/pub/Linux/suse/i386/10.0/iso/

BTW: fakt 5cd (zaraz dociagne :wink: ) no ale to chodzi o pierwsza cd bo pierwsza jest w napedzie to wina obrazu? czy wina plyty - zle sie nagralo czy jakas lipna cd… moze sprobuje nagrac na inna plytke i moze ruszy…

powiedz jescze jak mozna sprawdzic te plyty ?


#9

Może zanim nagrasz, to sprawdź sumy md5sum. Plik z sumami jest w tym samym miejscu co obrazy płyt, a jak wygenerować sumy dla obrazów płyt dowiesz się jeżeli Google zapytasz.


(Robloz) #10

O sumach kontrolnych poczytasz tu:

http://asseq.pl/modules/xoopsfaq/index.php?cat_id=1


(Djmac) #11

rezultat jest nastepujacy z 4cd co mam do tej pory… 5 w trakcie pobierania

schowek011wy.th.jpg

czyli pozostaje nagrac na inna plyte??


(Robloz) #12

Nagrywaj na dobrej płycie przy ograniczonej prędkości.

I pochwal się jak już będziesz miał Suse zainstalowany.

Szczególnie z wrażeń po przesiadce z Mandrake


(Djmac) #13
lo no wireless extensions.


sit0 no wireless extensions.


wlan0 IEEE 802.11b ESSID:"Router"

          Mode:Managed Frequency:2.452 GHz Access Point: 00:0F:3D:AD:72:CC

          Bit Rate=11 Mb/s Sensitivity=80/85

          Retry:on Fragment thr:off

          Encryption key:xxxx-xxxx-xx Security mode:open

          Link Quality=95/100 Signal level=-41 dBm Noise level=-251 dBm

          Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0

          Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0


eth0 no wireless extensions.

jak widac sieciówka jest Tyle ze netu nadal ni ma :frowning:

aha jak ustawić >>> Retry:on Fragment thr:off

bo tutaj u siebie w wind. mam cyferki do tego przez co tez mialem problemy z netem kilka razy :wink:

Złączono Posta : 03.02.2006 (Pią) 19:46

aha i moze mii ktos powiedziec gdzie znalezc Yast’a ? bo od tego mentu jakby start co jest tak jak w wind. nie wiem jak sie fachowo tutaj nazywa sie chyba usunelo bo go nie ma :frowning: w konfiguracji… :?

Złączono Posta : 04.02.2006 (Sob) 9:30

tak to wyglada w windowsie:

schowek021my.th.jpg

mysle ze jest to dosc istotne wiec przydaloby sie to i linuksie wpisac :stuck_out_tongue: tylko jak :? ?? :help: