Wcześniej miałem zainstalowane ubuntu jednak musiałem zmienić dysk z 80gb (gdyż się zepsuł) na 6,4gb.
Jednak teraz przy instalacji ubuntu 10.04 pl wyskakuje przy 15% kopiowaina plików:
Instalator natrafił na błąd podczas kopiowania plików na dysk twardy:
[Errno 30] Read-only file system: '/target/bin'
Powodem jest często uszkodzenie dysku twardego. Należy sprawdzić, czy dysk twardy nie wymaga wymiany lub zapewnić lepsze chłodzenie systemu.
Dysk nie jest uszkodzony gdyż po nie udanej próbie zainstalowałem windows xp,a potem linux knoppix,czyli dysk na bank nie jest uszkodzony.
Proponuję instalować tylko i wyłącznie oficjalne wydania, żadne tam remiksy. Być może jest to jakiś błąd instalatora, sprawdź oficjalną wersję, nie powinno być problemu.
Wyjścia są dwa - Ntfs dla partycji na dane albo instalacja przy pomocy Wubi, choć to drugie odpada, bo w remiksie wywalono Wubi.
Koledzy! Po polsku się pisze jak już, a remix jest polski - z małej, nie wielkiej litery, a dlaczego, to odpowiedź znajdziecie w słowniku
Sądzę, że ani jedno wyjście nie wchodzi w rachubę przy tej wielkości dysku.
Ja stawiałbym na inne możliwości, a mianowicie że próbuje instalować system (bez formatowania) na partycjach na których są dane, albo buntu z automatu błędnie ustawia za małą wielkość partycji na system.
Jednak chyba się tego nie dowiemy, bo rosiak112 nie umie czytać ani po Polsku, ani po polsku!
Środowisko jak w każdej innej, chyba że masz na myśli motyw i indykatory? Jak masz pod ręką pendrajwa, to na nim spróbuj postawić Ubuntu albo instalując jak na dysku albo przy użyciu kreatora klucza USB, dostępnego w Ubuntu.
Dziwne, mi Gnome i to w Ubuntu zajmuje ledwo 200MB RAMu. Swap się przydaje przy obróbce grafiki, edycji wideo i ogólnie tam, gdzie wymaga się dużej ilości pamięci. Poza tym poczytaj sobie jaką swap spełnia rolę, to może zmienisz zdanie.