Instalacja ubuntu 10.04 nie powiodła się,dysk uszkodzony

Wcześniej miałem zainstalowane ubuntu jednak musiałem zmienić dysk z 80gb (gdyż się zepsuł) na 6,4gb.

Jednak teraz przy instalacji ubuntu 10.04 pl wyskakuje przy 15% kopiowaina plików:

Instalator natrafił na błąd podczas kopiowania plików na dysk twardy:

[Errno 30] Read-only file system: '/target/bin'

Powodem jest często uszkodzenie dysku twardego. Należy sprawdzić, czy dysk twardy nie wymaga wymiany lub zapewnić lepsze chłodzenie systemu.

Dysk nie jest uszkodzony gdyż po nie udanej próbie zainstalowałem windows xp,a potem linux knoppix,czyli dysk na bank nie jest uszkodzony.

Może ktoś pomoże…

Sprawdzałeś md5 pobranego obrazu?

md5 - tzn… ?

wcześniej ubuntu instalowałem z tej samej płyty i było ok.

Md5 czyli sumę kontrolną.

Pod Ubuntu sprawdzisz ją komendą

md5sum -c plik.md5

no such directory

Jakie i jakiej wielkości partycje robisz jak instalujesz to buntu?

zaznaczam usuń całą zawartość i zainstaluj ubuntu (czy coś takiego)

Na jakim systemie plików stawiałeś tą partycje?

Hmm, pobrałeś polski remiks?

nie formatowalem dysku,tylko utworzylem partycje.(ale jeszcze wczesniej probowalem z ntfs i ext4)

Tak,mam Polski remix.

No to wiem co jest winowajcą, oni tam wywalają “nie potrzebne” rzeczy.

Spróbuj z 10.10 http://www.ubuntu.com/testing/maverick/beta choć jest to jeszcze beta (moim zdaniem to alfa) to żadnych poważniejszych błędów nie zauważyłem.

Mógłbyś to rozwinąć?

Próbowałeś instalować buntu na NTFS?

Nie rozumiesz pytań po Polsku?

Proponuję instalować tylko i wyłącznie oficjalne wydania, żadne tam remiksy. Być może jest to jakiś błąd instalatora, sprawdź oficjalną wersję, nie powinno być problemu.

Wyjścia są dwa - Ntfs dla partycji na dane albo instalacja przy pomocy Wubi, choć to drugie odpada, bo w remiksie wywalono Wubi.

Koledzy! Po polsku się pisze jak już, a remix jest polski - z małej, nie wielkiej litery, a dlaczego, to odpowiedź znajdziecie w słowniku :wink:

Pozdrawiam!

próbowałem 10.10 i ten sam error

Ale na pewno nie pobrałeś remiksu?

Z jakich mirrorów pobrałeś obraz czy może z P2P?

Sądzę, że ani jedno wyjście nie wchodzi w rachubę przy tej wielkości dysku.

Ja stawiałbym na inne możliwości, a mianowicie że próbuje instalować system (bez formatowania) na partycjach na których są dane, albo buntu z automatu błędnie ustawia za małą wielkość partycji na system.

Jednak chyba się tego nie dowiemy, bo rosiak112 nie umie czytać ani po Polsku, ani po polsku!

Nie dotykałem trawy, tylko szedłem po łące.

SMART :?:

utworzyłem jedną partycję © Ntfs (6gb)

i jest to samo

następnie skasowałem poprzednią i utworzyłem nową © Ext4 (6gb) i to samo.

Nie chcę na siłę do niczego przekonywać. Spróbuj może jakiejś innej dystrybucji:

http://www.pclinuxos.com/?page_id=186 .

Lekki, okrojony, nie potrzebuje dużo miejsca na dysku.

Wybierz sobie ręczne partycjonowanie dysku; na system " / " daj 4 GB, na " /home" powiedzmy 1,5 GB, na “swap” daj 512 MB.

Ja mam 1GB pamięci fizycznej i nie potrzebuje SWAPu, choć kto używa “zamulaczy” typu GNOME to nie dziwię się że cały ram zapchany :roll:

Trudno,i tak niedługo dysk zmieniam,to do tego czasu jakoś wytrzymam na xp.

a ubuntu wybrałem dlatego że ma ciekawe środowisko graficzne,posiada pełne wsparcie,centrum programów itp.

Środowisko jak w każdej innej, chyba że masz na myśli motyw i indykatory? Jak masz pod ręką pendrajwa, to na nim spróbuj postawić Ubuntu albo instalując jak na dysku albo przy użyciu kreatora klucza USB, dostępnego w Ubuntu.

Dziwne, mi Gnome i to w Ubuntu zajmuje ledwo 200MB RAMu. Swap się przydaje przy obróbce grafiki, edycji wideo i ogólnie tam, gdzie wymaga się dużej ilości pamięci. Poza tym poczytaj sobie jaką swap spełnia rolę, to może zmienisz zdanie.

Pozdrawiam!