Instalacja XP - SATA?


(Lagarto) #1

Witam,

Problem dość typowy, ale próbowałem już wszystkich sugerowanych w sieci rozwiązań i nic nie pomogło.

Mam płytę ASUS K8VXSE, Athlon 3000+, twardziel samsung sp1213c. I nie mogę postawić systemu (xp). Instalator widzi dysk, formatuje go, zgrywa pliki potrzebne do instalacji i po pierwszym restarcie niebieski ekran "...aby zapobiec uszkodzeniu komputera... bla, bla...." dalej nie idzie.

Wgrywałem już sterowniki Sata z dyskietki, potem zrobiłem płytę instalacyjną nLitem - nic nie dało. Obstawiałem uszkodzenie procka, albo płyty, ale UBUNTU instaluje się bezproblemowo.

Poradźcie coś.


(Pawelkocielski) #2

Wejdź w Biosa, następnie w zakładkę MAIN i ustaw w Sata Mode IDE Model ( domyślnie masz AHCI Model )


(Lagarto) #3

Niestety, w tym Biosie nie ma takiej opcji, a wgrałem najnowszy do tej płyty ze stronki asusa. Chyba, że można gdzieś zassać nieoficjalnego biosa do tej płyty?


(Ogry5000) #4

ja miałem podobny problem na laptopie nie pamiętam już jakiej był firmy ale bluescrren wyskakiwał podczas instalacji dodam że XP był już ze zintegrowanym sterownikiem SATA. Ubuntu śmigał normalnie jak i Vista.

Jedyne co mi do głowy przyszło że producenci blokują w jakiś sposób komputery by używać jedyny słuszny system VIŚTA.

pozdrawiam


(Lagarto) #5

To dość stary komp, więc "blokada" przez producenta odpada.... Chociaż może spróbuję z Vistą....


(Spectatorx) #6

To raczej błąd instalatora, postaraj się zdobyć instalkę xp z zintegrowanym sp3.


(Lagarto) #7

Już dwie różne przetestowałem....:frowning:


(Spectatorx) #8

Zaktualizuj bios płyty głównej i nagrywarki, sprawdź czy wszystko w komputerze, czy jakieś wtyczki nie są luźne.


(mysz 1) #9

Twoja płyta głowna nie obsługuje dysków SATA 2 ,musisz na dysku ograniczyć transfer do 150 . [przez zworkę]


(Lagarto) #10

Wiem, że płyta nie obsługuje takich dysków. Ale to dysk SATA 1 - więc żadne zworki niepotrzebne


(mysz 1) #11

Przepraszam !!

Może masz podkręcony procesor , pamięć , lub jakaś karta rozszeźeń [PCI] blokuje .


(Lagarto) #12

Dzięki za pomoc i wszystkie podpowiedzi. Po walce z XPekiem w końcu zaistalowałem Vistę - poszło bezproblemowo.

Temat można zamknąć