Instalacja XP


(Mrpayne) #1

sformatowalem dysk i chce zrobic instalke XP.wszystko idzie ładnie ale w pewnym momencie instalacja zostaje przerwana i pojawia sie komunikat o bledzie krytycznym.co wy o tym myslicie?


(system) #2

cos z dyskiem albo z plikiami instalicajnymi....


(Spam) #3

Podaj treść tego błędu.


(aju) #4

Gdybyś mógł wrzucić screena albo dokładnie napisać co jest w tym błędzie to by było super :wink:


(Ferdek31) #5

ale, konkretnie w ktorym momencie, podczas inicjacji instalacji, kopiwowania plików, wykrywania sprżetu czy końcowych ustawień?


(aju) #6

Daj screena lub info o czym informuje dokładnie ten krytyczny błąd.

My nie jesteśmy wróżkami a i błędów podczas instalacji windy jest tylko co niemiara ;]


(Kosior6) #7

A czy płytka nie jest porysowana? Czy przed instalacja sprawdzales pamiec na błedy. Czy uzyłes szybkiego formata czy pełnego ??? I jak prosił aju daj screen :slight_smile:


(system) #8

ten błąd tesz mi wyskakiwał kiedyś prawdopodobnie chodzi o bat sektory na dysku XP Pro powinien sobie z nimi poradzić umnie sobie poradziła i działa do dziś. a jak nie to to porzycz płytke od jakiegoś kolegi lub dyskietke sys 98 i zrub f diska to powinno pomuc


(Kosior6) #9

bA-57.lowca[pl] ale jak sobie poradziłes, jakim sposobem bo to ze powiesz, ze sobie poradziłeś to nic nam nie mówi :slight_smile:


(Mrpayne) #10

ten bład pojawia sie w juz po skopiowaniu plikow na dysk juz po restarcie kompa i przejsciu do wlasciwej instalacji.format robilem i nie byl to szybki format.dysk sprawdzalem juz kilka razy i szukalem bad sectorow i nie ma.pliki zapisuja sie normalnie przenosza sie i jest pieknie.


(JNJN) #11

Komp kręcony ustaw wszystko na standard.

Wykonaj reset biosu zworką/baterią ustaw ponownie co trzeba i zapisz Save(komp odłączony od zasilania 230V).

Obowiązkowo test pamięci.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=50125

Podaj treść błędów jakie wywala system.


(Ferdek31) #12

prawdopodobnie instalator "gryzie się" z którymś z urządzeń / stawaiam na kartę graficzną /, spróbuj tego:

  1. Jeżeli masz dysk sata zainstaluj odpowiednie sterowniki wciskając F6 na początku instlacji, oczywiśćie włóż wcześniej dyskietkę z sterami do kntrolera-odpowiedni monit pojawi Ci się na dole ekranu na początku instalacji,

  2. Jak radził JNJ przywróć ustaienia fabryczne biosu,

  3. spróbuj włączyć bądź wyłączyć obsługę ACPI /APIC / w biosie,

  4. spróbuj włączyć w biosie opcję "Assign IRQ for VGA" / bądź wyłączyć/,

  5. Opcje dot. pamięći ustaw na auto / jak najmniej agresywne /, a jeśli masz więcej kości pamięci zostaw tylko jedną byle nie mniej jak 128 MB,

  6. Wyłącz obsługę USB w biosie,

  7. odłącz zbędne w momencie instalacji komponenty jak karty rozszerzeń / dźwiękowa , modem, sieciowa, radiowa itp-zostaw tylko graficzną i potrzebny napęd /, odłącz także wszystkie peryferia / drukarkę /

Jeśli to nie pomoże przegraj całość płyty instalacyjnej na sformatowany dysk, uruchom system z dyskietki startowej pod win 98, następnie przejdź do katalogu "i386" i uruchom plik "winnt.exe" - oczywiście dysk musi być sformatowany w systemie fat 32, potem możesz przekonwertować na ntfs, dysk twardy ustaw na master, jeśli masz jakiś napęd na tej samej taśmie zostaw tylko dysk twardy

Napisałem dużo ale jeśli masz dobry dysk twardy i instalacyjny, któraś z tych opcji musi pomóc, trudno jednoznacznie stwierdzić co jest przyczyną na podstawie tego co napisałeś, dlatego wymieniłem Ci chyba wszystkie możliwe powodzenia


(Mrpayne) #13

marek624 i JNJN dzieki za pomoc :smiley:


(Ferdek31) #14

Cieszę się, że któraś z moich porad i Moderatora pomogła Ci po to jest forum