Intel Core2 Quad Q9550 czy i5?

To dokup drugie 2GB takie same :wink:

Nowy zestaw będzie wyglądał mniej więcej tak

Procesor: Intel Core i7-860 /2.8GHz, 8MB, LGA1156, BOX/

Płyta główna: Gigabyte P55A-UD4 /intel P55, Dual DDR3-2000, GLan, 1394/

Pamięć RAM: A-Data 4GB (2x2GB) 2000MHz Xtreme Series

Dysk twardy: Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F1R

Karta graficzna: Gainward GeForce GTX 260 GoldenSample 896MB

Zasilacz: bequiet! StraightPower E7 680W

Stary po przebudowie tak;

Gigabyte GA-EP45-DS3L

Intel Core2 Quad Q9400 2,66 GHz

GTX 260 Palit 896MB (Core216)

GeIL Dual 2x 2GB DDR2 800 MHz

Samsung EcoGreen 500GB

bequiet! StraightPower E6 500W

Zdecydowałem się na takie a nie inne rozwiązanie. loltoFFik dobrze to wygląda czy coś zmienić?

Procesor: Intel Core i7-860 /2.8GHz, 8MB, LGA1156, BOX/ - tutaj jesteś pewien, że chcesz zapłacić 300zł za 0,13GHz i Hyper-Threading (technologię, które dzieli 4 rdzenie na 8 wątków)?

Płyta główna: Gigabyte P55A-UD4 /intel P55, Dual DDR3-2000, GLan, 1394/ - warto zmienić na Asus P7P55D lub Gigabyte P55A-UD3

Pamięć RAM: A-Data 4GB (2x2GB) 2000MHz Xtreme Series - RAM jak najbardziej OK

Dysk twardy: Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F1R - Jesteś pewien, że wykorzystasz 1TB? Weź Samsung F3 (500GB lub 1TB)

Zasilacz: bequiet! StraightPower E7 680W - OCZ ModXStream Pro 600W (ok. 320zł).

Mam pytanie: Kartę graficzną już kupiłeś?

Pozdrawiam!

Nie, nie chcę dopłacać do procesora, jeśli nie potrzeba, ale też mam chętkę na i7.

Dysk twardy mam po promocji wiec skorzystam gdyż kupię go o 85 zł taniej.

Kartę graficzną kupiłem już jakiś czas temu. Zasilacz też już nabyłem w ramach wymiana + dopłata.

Więc jaki ostatecznie zestaw proponujesz tak abym był zadowolony przynajmniej przez 3 lata?

Procesor: Intel Core i5-750 - ten będzie lepszy, nie będziesz dokładał wspomnianych 300zł za 0,13GHz i technologię, która prawdopodobnie Ci się nie przyda.

Płyta główna: Gigabyte P55A-UD3 - j. w.

Pamięć RAM: A-Data 4GB (2x2GB) 2000MHz Xtreme Series

Dysk twardy: Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F1R

Zasilacz: bequiet! StraightPower E7 680W

Chłodzenie procesora: Scythe Mugen II

Pozdrawiam!

Dzięki za zestaw. Brakuje mi jeszcze obudowy. Może znasz jakieś fajne obudowy? Takie nietuzinkowe, oświetlone z dobrą wentylacją powietrza i z dolnym miejscem na zasilacz. Nie chcę, aby obudowa miała wyświetlacz gdyż posiadam własny i żadnych drzwiczek.

Mam na oku kilka modeli.

Chieftec CH-07B-B

CoolerMaster HAF-922

Antec Gamer Nine Hundred Case

Która firma z tych, co wymieniłem byłaby najlepsza?

Hmm, wszystkie są bardzo dobrych firm i jakości. Osobiście kierowałbym się ilością (i jakością) dołączonych wentylatorów, ilością zatok… Może lepiej byłoby sprecyzować na czym Ci najbardziej zależy w nowej obudowie?

Pozdrawiam!

RMK_99 , skończ pisać, bo piszesz bzdury takie, że się opisać nie da.

Do autora tematu:

Kup tak jak mówisz, wydajnie i tanio - AM3, drożej i bez wielkiej różnicy - Intel Core i5.

Jeżeli zależy Ci na pieniądzach śmiało bierz AM3, jeśli nie to dołóż do i5.

A takich “ekspertów” jak RMK_99 nie słuchaj, ponieważ piszą bzdury jakie można usłyszeć “w dobrych” sklepach z komputerami…

Dzięki za odpowiedzi, rady i ogólnie za wszystko. Zestaw będzie pod i5 dokładnie taki jak podał loltoFFik

Obudowa.

Zależy mi na niespotykanym wyglądzie, dobrej wentylacji, przestrzenności czyli aby wszystkie podzespoły były dobrze chłodzone przez wentylatory obudowy ( przód, tył, oraz góra). Zasilacz na dole. Nie chcę, aby posiadała wyświetlacz i drzwiczki. Jest coś takiego w ofercie? Kwota do 380 zł.

Dodane 05.03.2010 (Pt) 20:16

Właśnie otrzymałem procesor Q9400. Po włożeniu okazało się, że nie ma takiego taktowania, jakie jest napisane, czyli 2.66 GHz. Mnożnik ustawiony jest tak 8 x 266. O ile dobrze myślę powinno być 8 x 333. Tak? Czy jednak się mylę? Możecie mnie naprowadzić na właściwy tor? Przestawiłem w biosie 8 x 333. Dobrze zrobiłem?

teraz wygląda to tak.

tak

Odezwał się kolejny nielogicznie myślący smark neo lub fanboy AMD. Czy to ci się podoba czy nie inlel ma szybsze jednostki od amd i nie wciskaj kitu innym.

Weźcie mi go :hahaha:

Powiedz nam gdzie studiowałeś/studiujesz?

Tak czy owak zestaw jest już zamówiony. Obudowa będzie taka i mam nadzieję, że jej rozwiązania pozwolą mi pozbyć się problemu kabli, których zazwyczaj nie ma gdzie upchać.

AMD czy INTEL? Mam w zestawie Q9650 a od piątku także Q9400. Oba procesory są bardzo wydajne, mimo że na upadły już socket. Mam nadzieję, że posłużą mi jeszcze długo. Nowy zestaw będzie z procesorem i5 identyczny, jaki złożył loltoFFik. Prawdę powiedziawszy to AMD/ATI nawet pod uwagę nie brałem, no może na samym początku, kiedy fundusze były mniejsze.

AM3 jest dobrą alternatywą, jeśli chcemy złożyć wydajny komputer do grania. Ale jeśli mamy trochę pieniędzy w zanadrzu, nie starczą nam na na przykład lepszą kartę graficzną (co da większy wzrost wydajności w grach), warto wtedy dołożyć do P55.

Wydaje mi się, że będzie w sam raz. O kable nie masz się co martwić, bo zasilacz modularny (odłączasz kable, które się nie przydadzą).

Pozdrawiam!

Podobno AMD/ATI jest dobre, ale jakoś mnie to nie przekonuje. Swego czasu (nie tak dawno zresztą) pozbyłem się HD4890 gdyż no niestety miałem problemy z grą Street Fighter IV. Watek gdzieś na forum chyba jeszcze jest. Po tym zajściu ja osobiście straciłem do tej firmy zaufanie, chociaż nie ukrywam, że mimo wszystko naszła mnie myśl, aby jeszcze raz coś kupić z Radeona. Wyszło jednak inaczej i myślę, że zawiedziony nie będę. Nie faworyzuje ani nie oczerniam żadnej firmy. Mam takie a nie inne doświadczenia. Być może trafiłem na wadliwy egzemplarz? Nie wiem.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy Q9400 kręcimy identycznie jak C2D? Czyli zmieniamy

z 8 x 333 na powiedzmy 8 x 373 ?..- gdyż na początek chciałbym osiągnąć blisko 3 GHz. Na razie napięcia nie ruszać? Planuję tak stopniowo dojść do 3,7 GHz.

Tak, podkręca się identycznie. Może być trudniej, w końcu 4 rdzenie będzie trudniej schłodzić, dowoltować i zasilić, ale powinieneś dojechać do 3,7GHz. Napięcie zwiększ, jak podczas testowania podkręconego procesora zauważysz niestabilność lub po prostu program wywali błędy.

Pozdrawiam!