Intel Pentium M 1.40GHz idzie ciągle na 595.51MHz


(thekrzos) #1

Witam! Jestem nowy na tym forum!

Posiadam laptopa Medion MIM2040 z procesorem Intel Pentium M

Podczas maksymalnego obciążenia (film HD, renderowanie filmu lub inne rzeczy) procesor powinien działać z prędkością 1,4GHz jednak tak nie jest. Podczas maksymalnego obciążenia 'leci' z 595.51MHz

Wygląda to tak: http://thekrzos.onuse.pl/hftp/problem_z_procesorem.JPG.html

Raport z CPU-Z: http://thekrzos.onuse.pl/inne/THEKRZOS-LAP.html


(kp1971) #2

Przestaw w biosie mnożnik na x14 (masz pewnie ustawiony na sztywno x6).


(thekrzos) #3

Problem w tym, że w BIOSie nie ma nic o mnożniku. Jest tylko typ procesora i prędkość. :frowning:


(kp1971) #4

Musi być. Trzeba użyć jakiegoś skrótu klawiszowego np. control +f1, albo ustaw bios na default (fabryczne ustawienia).


(CrisPL) #5

Na początek również próbowałbym zresetować BIOS do fabrycznych ustawień, albo padło coś co zarządzało dynamicznym taktowaniem.


(thekrzos) #6

Nagrałem specjalnie filmik: http://www.youtube.com/watch?v=W8sIjY0iZew (tak, na końcu nie zrestarowałem do fabrycznych :-D, przez pomyłkę)


(adamok) #7

Hmm.... Miałem kiedyś laptopa z taką przypadłością i niestety nic nie dało się zrobić, w BIOSIE nawet nie ma funkcji przetaktowania itp. Okazało się że płyta główna nie obsługuje tzw. dynamicznego przetaktowania, zajrzałem pod spód laptopa na naklejkę z informacjami o nim. I wyszło że mam włożony całkiem inny procesor ( jakby nowszy który ma funkcję dynamicznego przetaktowywania ) - lecz płyta główna tego nie obsługiwała i procesor pracował z częstotliwością 600 MHz. Jakbym miał stary procek bez dyn. przetaktowania to cały czas by chodził na 1.4 GHz.


(Lewanxd) #8

Cześć,

ustaw plan zasilania Stacjonarny\w biurze (bodajże taka nazwa, nie pracuję na XP od ponad roku i nie pamiętam)

Z wyrazami szacunku,

Lewanxd


(thekrzos) #9

Po którymś tam restarcie BIOSu powrócił do 1.4GHz