Interfejs Aero


(Mb911) #1

Czy karta graficzna Geforce 6200 128 MB poradzi sobie z wyświetleniem interfejsu Aero?


(Effe) #2

pewnie:)


(piotrekplay) #3

ja mam ge Force 5500 128 mb i aero śmiga na tej karcie również będzie chodzić :wink:


(Janek Max) #4

Ja mam taką samo kartę jak piotrekplay i aero śmiga tylko nie moge znaleźć do nie sterów..... :cry:


(Lukasz Misiaczyk) #5

mam tą kartę i system ocenił wydajność dla Aero na 4,5 a to dużo


(Paluch Ti) #6

http://www.nvidia.pl


(Lucyfer1991) #7

http://www.nvidia.pl/object/winvista_x86_96.85_pl.html sprawdź je, nVidia pisze na stronie, ze jest to sterownik do FX'ów.

Złączono Posta : 15.03.2007 (Czw) 23:05

te stery są też karte pod 6200 with Turbo Cache

Złączono Posta : 15.03.2007 (Czw) 23:06

http://www.nvidia.pl/page/technology_vista_downloads.html tutaj taka mała lista dla wszystkich produktów pod Viste


(Morietto) #8

nie moge odpelić aero :frowning: ...wiem wiem to brzmi śmiesznie...przeczesałem menu personalizacji i nic....w scematach mam tylko podstawowy windows vista ,standardowy windows,klasyczny,czerń o dużym kontraście i duży kontrast 1 i 2 w dostępne opcje to efekty (tam nic ciekawego nie ma) i zaawansowane...a tam jak w xp...kumpel mi mówił ze mam coś z kompem albo z vistą...nie wiem jestem przerażony...

Złączono Posta : 15.03.2007 (Czw) 23:19

jak coś mam ram 512 grafika 128(radeon 9000u) proc 3.20 system ultimate...z tego co pytałem znajomych na tej grafice powinno pójść...


(piotrekplay) #9

co z tego, że ma 512 mb jak ta karta nie posiada WDDM, więc aero glass nie ruszy :stuck_out_tongue: jeśli się mylę to sorka :wink:


(Morietto) #10

dziwne..mam tego kompa 4 miesiace i na obudowie jest nalepka visty więc myślałem ze te aero pójdzie...a szkoda... :cry: kurde chyba wroce do xp...nic nie mam z tej visty...

Złączono Posta : 15.03.2007 (Czw) 23:39

chociaż myśle nad linuxem...


(Lucyfer1991) #11

Uaktywnianie Aero Glass

Aby wymusić włączenie interfejsu Aero Glass (trick działa podobno także w Windows Vista Basic, która oficjalnie nie obsługuje Aero!), należy przejść w rejestrze (regedit.exe) do gałęzi [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\DWM] i ustawić następujące wartości typu DWORD (jeśli nie istnieją - dodać):

"Composition" = 1

"CompositionPolicy" = 2

["UseMachineCheck" = 0] (dla kart nieobsługujących Aero standardowo)

Następnie uruchomić jako Administrator wiersz poleceń (cmd.exe) i wykonać 2 polecenia:

net stop uxsms

net start uxsms

Aby włączyć Aero na nieobsługiwanych kartach graficznych należy w gałęzi:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\DWM] ustawić wartości typu DWORD:

"EnableMachineCheck" = 0

"Glass" = 1

Następnie należy zrestartować komputer i sprawdzić we właściwościach pulpitu, czy Aero jest dostępne: Personalizuj->Kolor i wygląd okien [->Otwórzy klasyczne właściwości wyglądu...] (Personalize->Windows Color and Appearance [->Open classic appearance properties...]). Oczywiście może okazać się, że pomimo powyższego tricku interfejs Aero nie zostanie uaktywniony.

info z http://xp.net.pl/vista/vista_tips_n_tricks.html


(Morietto) #12

hmmm u mnie w rejestrze nie ma czegos takiego jak DWM....a w DWORD można wstawić tylko wartości liczbowe...chyba uszkodziłem tego windowsa...bo stworzylem 2 pliki DWORD o nazwach"EnableMachineCheck" = 0

"Glass" = 1 i zrestartowałem...no i....właśnie bład krytyczny...ale jak patrzyłem w rejestr to usuneło to...nie ma już tego...mam same kłopoty z tą vistą...wczoraj ją przeinstalowywałem ją bo były błedy że az nie chciał się aktualizować...apropos sterów stary (ten który miałem w pudle z kompem)jest niekompatybilny a nowy...hmmm..po nim nic sie nie zmienilo...kumpel mi mowil ze na radeonie glass powinien pojsc bez problemu...ale nie mamy pojecia jak go odpalic......a i jeszcze jedno nie mam motywów...chodzi o ten czarny itd...nie chodza...idzie tylko podstawowy i klasyczne...na longhornie działały mi wszystkie motywy...hmmm... :roll: :evil:


(Pawelbadura) #13

(Lucyfer1991) #14

orph Jaką ty masz Viste? :slight_smile:

Złączono Posta : 16.03.2007 (Pią) 21:00

tu masz klucz DWM http://rapidshare.com/files/21365022/DWM.reg za zniszczenie systemu nie odpowiadam :slight_smile:


(Morietto) #15

yyy....ultimate... :mrgreen:

Złączono Posta : 16.03.2007 (Pią) 23:23

lucyfer9 a co to za klucz?ja mam aktywną viste...

Złączono Posta : 16.03.2007 (Pią) 23:26

nie bój sie jak coś przedwczoraj miałem formata...jak uszkodzi to nic...sie zainstaluje jeszcze raz :mrgreen:


(Lucyfer1991) #16

to jest ten klucz


(Morietto) #17

dobra pierwszą część mam za sobą udało mi się zrobić to zmienić wartości w DWORDach ale gdy wpisuje w DOSa te komendy to wyskakuje błąd i odmowa dostępu

Złączono Posta : 16.03.2007 (Pią) 23:54

a w ogole to w kompozycjach pojawilo sie jakieś customize....

Złączono Posta : 16.03.2007 (Pią) 23:57

wiem wiem beka ze mnie..ale no cóż nie jestem biegły w kompach...


(Lucyfer1991) #18

odpal cmd -> (prawy klik) uruchom jako admin i dopiero wtedy polecenia


(Morietto) #19

wiem wiem musiałem uruchomić jako admin ...domyślilem sie... :mrgreen:


(Lucyfer1991) #20

działa?