Internet 8Mb zamiast 10Mb

Podpisałem nową umowe na internet 10Mb a mam tylko 8Mb

Jaka może być tego przyczyna ?

(wina modemu ? przewodu ?)

Na pewno podpisałeś umowę na internet 10Mb, a nie na internet DO 10Mb?

A  na jakiej  podstawi twierdzisz że masz “internet 8Mb” ?

Poczytaj  wyraźnie warunki umowy.

Wróżki forumowe  jeszcze na  długim świątecznym wolnym.

Kto jest dostawcą, jakim sprzętem dysponujesz, jak się  łączysz z modemem/routerem??

Netia 10Mb stacjonarny

8Mb na podstawie przedkości przesyłania i strony sprawdzającej prędkość speedtest

Modem od Dialogu (Netia wykupiła Dialog)

Przecież w  umowie masz jak byk że jest  to  Max a nie minimum.

Do poczytania:

http://forum.dobreprogramy.pl/jak-sprawdzi%C4%87-jaki-internet-maksymalnie-na-moim-%C5%82%C4%85czu-t372321/

odczytaj  parametry  swojej linii, możliwe że ona nie pozwala na większą przepustowość.

Rozbrajacie mnie, to że ma w umowie “do” to nie znaczy że gdyby miał 1Mb to ma siedzieć cicho bo w umowie jest “do”. Litości. Walcz o swoje 10 Mb i nie daj się zbywać bo w “umowie jest do…”. Dzwoń do nich i niech naprawiają. Mi w neostradzie też próbują wmówić że w umowie jest to i to, to im się śmieje w oczy i jakoś po chwili wraca do normy usługa czyli naprawiają to co niby w umowie jest ok, aby po chwili sie znowu zepsuc, ale dzwonie do nich regularnie co pare miesięcy i naprawiają i tak w kółko. Mało tego dostałem nawet rekompensatę (pół roku abo za połowe ceny) a spada mi do 8-9 z 10Mb. Więc nie pitolcie że “bo w umowie jest…”. 

A monter przyjdzie  do  Ciebie i  ci  założy specjalnie dla Ciebie światłowód, albo  zamówi  TIRa i przeniesie ci centralę o 3 km  bliżej  :P.

@cinkibolek, pokaż mi łącze (nie mówię o łączach dla firm z gwarantowaną przepustowością), w którym zawsze będziesz miał 10, 20 czy więcej Mb/s. Ja w UPC też mam umowę na 10Mb/s i nie płaczę jak mam czasami 8Mb/s, bo operator nie jest w stanie zagwarantować Ci tych parametrów. Za to niekiedy operator pozwala mi mieć15 czy 20Mb/s pomimo, że mam w umowie tylko 10Mb/s. Nikt nie mówi, że nie mamy walczyć o swoje, ale jeśli mamy umowę na 10Mb/s a zdarzy się dzień, że się ma 8Mb/s to już nie powód, aby robić aferę.

Co do synchronizacji, synchronizacja zawsze musi być wyższa, niż przepustowość oferowana w umowie. Tyle, że wartość synchronizacji nie równa się przepustowości łącza.

Jeśli jest to długotrwały efekt, to możesz podać parametry linii i reklamować, ale jeśli zdarza się to sporadycznie, to niepotrzebnie robisz aferę, bo żaden operator nie jest w stanie zagwarantować Ci, że będziesz miał równo 10Mb/s przez 24 na dobę. W sieciach działają różne protokoły i one też konsumują część łącza. Speedtesty nie zawsze pokazują prawdę. Sprawdź jaki masz transfer przy pobieraniu dowolnych plików, najlepiej jakichś dużych. Pliki w ramach testu możesz pobrać chociażby stąd :arrow: noc.gts.pl.

Oczywiście pasmo jest z gumy, węzły się nie zapychają, a medium miedziane (takie jak np. u mnie) pociągnie 20 Mbit jeśli zamówię 20 Mbit (6 albo 8 km do centrali). Widocznie u CIebie jest inny problem. 

Nie bez powodu łącza z gwarantowaną i niegwarantowaną zadeklarowaną prędkością różnią się ceną, i to znacznie.