Niedługo zostanie mi podłączony internet oparty o DSL(nie mylić z ADSL). Zatem mam pytanko do specjalistów:
jest jakaś różnica w podłączaniu względem ADSL?
Jaki router do niego polecacie? Potrzebuję coś, co pozwoli mi podłączyć do czterech komputerów, z możliwością przekierowywania portów na zewnątrz sieci. Jeżeli cena nie będzie zbyt duża, to poproszę jeszcze Wi-Fi w zestawie.
w podłączeniu w sumie nie ma wiele różnic… w adsl wpinasz kabelek z końcówka rj11, a teraz będziesz miał kabelek z końcówką rj45, konfiguracja jest dość prosta, z pewnością sobie poradzisz… jak coś to pytaj
a jaki router… na pewno nie dlink i asmax, jak ma być tani to coś z TP-LINKa, jak coś droższego to Linksys
ja ostatnio mam ASUSa (WL-600g) i sobie go cenie, żadnych problemów, zawieszeń i chodzi 24h
ADSL to jest asynchroniczny wariant DSL, tzn. taki, gdzie pobieranie danych jest szybsze od ich wysyłania. Tak więc DSL to jest bardziej ogólne pojęcie.
Pod względem zasady działania niczym się nie różni.
Internet DSL w TPSA (znany też pod nazwą DSL TP) to tak naprawdę ADSL. Pytanie powinno brzmieć, czym różni się DSL TP od Neostrady.
DSL TP można udostępniać poza lokal. W zależności od wariantu można dostać kilka adresów IP. Dostaje się lepszy jakościowo modemo-router (chyba jakiś Siemens, w Neostradzie jest ZTE). DSL ma też pierwszeństwo przy naprawianiu wszelkich awarii itp.
Do tego powinien wystarczyć switch, ale coś mi się kiedyś obiło o oczy że oni nie dają haseł do konfiguracji. W takiej sytuacji dowolny router (byle bez (A)DSL). Jeśli masz przydzielone kilka adresów IP, to musi wystarczyć switch.
Raczej sprawdzony, bo nie słyszałem jak na razie złych opinii o nich. Oni dają właśnie internet DSL. Dobrze, że kabel RJ-45, bo mam w domciu już jeden router Asmax, ewentualnie zmienię go na jakiś z wifi. Byłem pewien, że DSL jest na takim samym kablu, jak Neostrada
A jak się ma sprawa adresów IP? Czy od razu się dostaje zewnętrzne IP, czy trzeba o nie prosić. Słyszałem też, że DSL to jest internet z jakiejś grupy roboczej.
Tu zapewne będzie modem potrzebny i podejrzewam, że będzie wykorzystany protokół PPP przez Ethermet, czyli PPPoE ale jak pisał Kpc21, najlepiej dopytaj się o wszystko operatora. Jeśli od niego dostaniesz tylko modem to Tobie pozostanie tylko dokupienie samego routera już bez wbudowanego modemu a i lepiej dla Ciebie - taniej
Na to pytanie może Ci odpowiedzieć już tylko usłogodawca