Internet exploler 9 pojawia się i znika


(Kidler) #1

Witam. Mam problem z IE 9. Po zainstalowaniu w7 hp x64. Po zmianie domyślnej lokalizacji program files okazało się że ie przestał działać. Zrobiłem update do IE 9 ale dalej to samo. Pokazuje się na sekundę okno przeglądarki i znika. Nawet Docentowi przez NetFix nie udało się tego problemu rozwikłać. Może się komuś uda? Z góry thx. Usunięcie IE i ponowna instalacja nie pomogła. Przywrócenie systemu też.


(Łukash) #2

Wrzuć zrzut ekranu z okna edytora rejestru ,rozwiń :

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion

nakliknij CurrentVersion i zrób i wstaw zrzut okna.

Oraz zrzut okna właściwości > skrót ze skrótu IE9.


(Kidler) #3

regedit.PNG

iewl.PNG


(Łukash) #4

Spróbuj zmienić ścieżkę dla x64 ,czyli "ProgramFilesPath" na "D:" ,aktualna ścieżka dla programów x64 prowadzi do donikąd ,podejrzewam że nie masz folderu ProgramFiles(x86) , jak masz to i tak nie jest to właściwe,bo "Dir" masz na D

A jak widać w ścieżce do IE x64 jest on na D:..,i w tym raczej jest problem.

Restart

Nie jestem też pewny co do tych wspólnych ścieżek dla x64 i x86...sądzę że powinny być osobne.


(Kidler) #5

Zamieniłem "%ProgramFiles(x86)%" na "D:" ale to nic nie dało.


(Łukash) #6

Oczywiście po zmianie był restart ?

Czy IE uruchomiony z folderu, z exe (nie ze skrótu) również się nie uruchomia ? Czy z innymi programami nie ma tego problemu ,np z Media Player ?.Czy problem dotyczy zarówno wersji 32 jak i 64 bit ?

Możliwe w takim razie że problem powoduje jedna ścieżka dla x64 i x86 .

Tu podobny temat : zmiana-domyslnej-sciezki-instalacyjnej-blad-t448096.html#p2838227 .Może zrób według schematu kolegi.


(Kidler) #7

restart był. odpalałem ie zarówno z pliku exe jak i ze skrótu. z innymi programami nie ma problemu. problem dotyczy obydwu wersji i x64 i x32. podana str nie pomogła :frowning:

teraz zmiana ścieżki do x86 na np. d:\x86 nic nie daje...


(Łukash) #8

Start > Uruchom > wklej :

enter

Podaj zrzut z klucza HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion


(Kidler) #9

wyc.PNG


(Łukash) #10

Powiedz czy rozważaliście z Docentem ,brak możliwości działania IE9 poza C:\ProgramFiles ?

Oraz czy po zmianie ścieżki "przenosiłeś" zawartość ProgramFiles na D ,np metodą Wytnij/Wklej ?

Czy istnieje "jakieś" ProgramFies na C, jak tak to co tam jest ?

Czy w podglądzie zdarzeń są zarejestrowane zdarzenia na temat problemu - analizowaliście dzienniki ?


(Kidler) #11
  1. Nie rozważaliśmy i z doświadczenia wiem że np. na win x86 ie działało bez problemu na D:\Internet Exploler

  2. Tak

  3. Istnieje. W tym folderze pozostały te pliki które tam były na poczatku po instalce systemu i jego update.

  4. Nie


(Łukash) #12

Czego się tyczy-nie ? :stuck_out_tongue:

Otwórz podgląd zdarzeń > Dzienniki systemu Windows > Aplikacja > Akcja >Zapisz zdarzenia jako > Zapisz ,to samo z dziennikiem System > spakuj > > wstaw


(Zeus__) #13

A korzystałeś często z tej przeglądarki ? Po co łamać głowę, może to po prostu jakiś wir blokuje dostęp, warto zeskanować combofix-em, albo coś w tym stylu, jesli to nie pomoże proponuję reinstal systemu, może przekombinowałeś z ustawieniami i nieumyślnie odciąłeś dostęp systemu do jakiejś biblioteki


(Pawko86) #14

przeskanuj programem anty malware i posprawdzaj w panelu sterowania czy ci się jakieś toolbary nie poinstalowały do ie 9


(Kidler) #15

Tutaj dzienniki zdarzeń

http://zamkowski.net/pliki/data/dziennik.rar

toolbarów brak, dbam o to żeby ich nie było

mam zainstalowany NIS więc raczej żadnych wirusów nie powinno być...

praktycznie od początku ten IE nie działał, zaraz po zainstalowaniu systemu...

combofix nic nie pomógł...


(Zeus__) #16

Warto sprawdzić czy system jest 64bitowy. Bo jeśli system jest 32 bitowy, to przeglądarka 64 bitowa może nie działać. Poza tym warto też sprawdzić czy system jest oryginalny. Jeśli tak, to należy preinstalować system. To powinno rozwiązać problem. Jeśli nie przyczyną może być uszkodzona instalacja windows. Należy spróbować z innego woluminu zainstalować i musi działać


(Łukash) #17

kidler , dzienników jeszcze nie przepatrzyłem (czasu nie było ,jutro będzie) Ale :)... NIS ...spróbuj wyłączyć osłony / wyłączyć z autostartu / wyłączyć usługi ,a na końcu gdy wszystko zawiedzie ,odinstalować NIS (wbudowanym dezinstalatorem ,żadnym Revo,lub tym <- proponuje od razu tym ),i spróbuj odpalić IE.


(Kidler) #18
  1. System jest w 100% oryginalny. Nie używałem żadnych cracków. System miałem dostarczony z laptopem.

  2. Jest to system x64

  3. Reinstalacja systemu zapewne rozwiąże problem ale czy to nie jest trochę śmieszne? - reinstalować system z powodu internet explolera?

  4. To nie NIS blokuje IE bo już przed wgraniem NIS'a były problemy z IE.

  5. Myślę, że trzeba na virtualu postawić system i sprawdzić czy ten IE będzie działać ok czy nie, żeby się nie okazało że zrobię reinstalkę a IE dalej nie będzie działać...


(Łukash) #19

Uruchom system w trybie awaryjnym > Odpal IE 9....


(Kidler) #20

Niestety tryb awaryjny nie pomógł. Biorę się za stawianie systemu na virtualu.