Internet po kablu - jest, przez router - nie ma!


(system) #1

Witam!

Mam następującą zagadkę.

Kiedy podłączam komputer do internetu bezpośrednio przez kabel nie ma żadnego problemu - sieć zostaje znaleziona w sekundę i mam internet. Żadnej konfiguracji, loginu, hasła itp.

Natomiast podłączając przez router brak jest połączenia z internetem, chociaż z samym routerem się łączę. Zarówno łącząc się z routerem przez kabel, jak i przez wifi mogę wejść do konfiguracji routera i sobie tam poustawiać różne opcje (teraz mam domyślne). Lamka w routerze sygnalizuje że internet jest, ale ja go w komputerze nie mam.

W czym może być problem? Proszę o pomoc...


(Adam Bialek) #2

Prawdopodobnie dostawca filtruje adres MAC karty sieciowej. Przepisz go do routera.


(system) #3

Przypomniało mi się coś! Mam jednak wpisane coś w konfiguracji karty sieciowej. Na zakładce sieciowe, w 'Network address' mam pisane takie coś: '00104B74A024' - to może być to??


(bachus) #4

To może być to. Przepisz do do routera od strony WAN, ew. będzie opcja automatycznego klonowania adresu MAC.


(system) #5

Już działa! Wielkie dzięki bo wasze podpowiedzi mnie na to naprowadziły :slight_smile:

-- Dodane 26.11.2009 (Cz) 22:52 --

Korzystając z założonego przeze mnie tematu zadam jeszcze jedno pytanie...

Mam do routera podłączony wideorejestrator. Na starym routerze (obecnie się zepsuł) mogłem wejść na stronę rejestratora wpisując w przeglądarce ip 10.0.0.10. Teraz na nowym routerze nie wiem jakie ip może mieć ten rejestrator, jak można się tego dowiedzieć?