Internet po Wi-Fi działa, ale po kablu nie


(fatality4525) #1

Witam, mam problem z internetem w komputerze windows 10. 

 

Internet wcześniej działał, wszystko było w porządku. Mam taki problem ze nie ładuje się nic, żadna strona ani inne programy, ale najdziwniesze jest to ze skype działa, ale działa na takiej podstawie ze mój kolega widzi ze jestem dostępny ale nie moze sie do mnie dodzwonić. Sprawdzałem diagnostyke windowsa ale to nic nie dało, właczałem i wyłaczełm sterowniki od karty siecowej i nadal nic, podłaczyłem pod inny kabel od routera i nadal lipa i nie wiem w czym tkwi problem, bo przez Wi-Fi wszystko działa normalnie, tak jak ma działać. Może mi ktoś pomóc w tej sprawie?


(axis85) #2

Może masz ustawiony stały adres z innej sieci dla tej karty?

Napisz kiedy i gdzie ostatnio łączyłeś się kablem.


(asus4ever) #3
  1. Mało prawdopodobne, ale sprawdź czy porty na routerze i na karcie sieciowej nie są uszkodzone fizycznie.

  2. Sprawdź, czy kabel nie jest uszkodzony. Wypróbuj inny.

  3. Sprawdź ustawienia protokołu IPv4 we właściwościach karty sieciowej. Dostajesz IP od serwera DHCP, czy masz wpisane na stałe? 

  4. Wpisz w command line polecenie ipconfig -a i sprawdź, jaki adres IP dostaje twoja karta sieciowa i czy jest z tej samej puli adresów co reszta urządzeń.

  5. Zrób ping na adres routera (brama domyślna) i sprawdź, czy jest połączenie.

  6. Sprawdź, czy nie masz jakichś reguł na firewall’u, które blokują ci komunikację.

 

Na czas testów wyłącz łączność po wifi.