Internet przez LAN strasznie zamula na laptopie


(Scala Rs) #1

Witam, mam taki problem: Od pół roku jestem podłączony do internetu poprzez sieć osiedlową (rene-słupsk). łącze 1mb/512kb (w nocy x2), ip wewnętrzne. Z sieci korzystam na laptopie Compaq n1020v pentium m 1.8, 1gb ram, 30Ggb hdd. I tu jest problem, komp niby wystarczaąco dobry aby nie zamulał, a internet zamula ile tylko się da... Sprawdzam łacze, pokazuje np. 1,5mb/512, po stronach się ciężko chodzi-długie czasy oczekiwania - często resetuje połączenie, nawet marny filmik z youtuba nie nadąrza się wczytywać, a o skype to można z góry zapomnieć - bełkot... Informatycy z Rene byli u mnie nie raz, sprawdzali i wg nich jest ok, z ich strony wszystko działa jak trzeba. Na innym kompie podłączonym pod ten kabel działa ok, a u mnie nadal zamuła i 2tony błota. Antywirus i firewall były sprawdzane, wyłanczane, zmieniane a i bez nich to samo.

Wcześniej miałem neostradę 512 i chodziła jak złoto.

załanczam log z hijacka

Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2

Scan saved at 15:32:40, on 2009-01-31

Platform: Windows XP Dodatek SP3 (WinNT 5.01.2600)

MSIE: Internet Explorer v7.00 (7.00.6000.16640)

Boot mode: Normal

Running processes:

E:\WINDOWS\System32\smss.exe

E:\WINDOWS\system32\winlogon.exe

E:\WINDOWS\system32\services.exe

E:\WINDOWS\system32\lsass.exe

E:\WINDOWS\system32\svchost.exe

E:\WINDOWS\system32\svchost.exe

E:\WINDOWS\System32\svchost.exe

E:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe

E:\WINDOWS\Explorer.EXE

E:\Program Files\ATI Technologies\ATI Control Panel\atiptaxx.exe

E:\Program Files\ESET\ESET NOD32 Antivirus\egui.exe

E:\Program Files\Tlen.pl\tlen.exe

E:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

E:\Program Files\Common Files\ABBYY\FineReader\9.00\Licensing\PE\NetworkLicenseServer.exe

E:\Program Files\ESET\ESET NOD32 Antivirus\ekrn.exe

E:\WINDOWS\system32\HPZipm12.exe

E:\Program Files\Sygate\SPF\smc.exe

E:\WINDOWS\system32\wscntfy.exe

E:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe

E:\WINDOWS\system32\svchost.exe

E:\Program Files\Trend Micro\HijackThis\HijackThis.exe

R1 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.daemon-search.com/startpage

R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157

R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896

R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896

R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157

R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,SearchAssistant =

R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,CustomizeSearch =

R1 - HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings,ProxyOverride = *.local

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza

O2 - BHO: Adobe PDF Reader Link Helper - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - E:\Program Files\Common Files\Adobe\Acrobat\ActiveX\AcroIEHelper.dll

O4 - HKLM..\Run: [smcService] E:\PROGRA~1\Sygate\SPF\smc.exe -startgui

O4 - HKLM..\Run: [ATIPTA] E:\Program Files\ATI Technologies\ATI Control Panel\atiptaxx.exe

O4 - HKLM..\Run: [egui] "E:\Program Files\ESET\ESET NOD32 Antivirus\egui.exe" /hide /waitservice

O4 - HKCU..\Run: [Komunikator] E:\Program Files\Tlen.pl\tlen.exe

O4 - HKCU..\Run: [ctfmon.exe] E:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

O4 - HKUS\S-1-5-20..\Run: [CTFMON.EXE] E:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA SIECIOWA')

O4 - HKUS\S-1-5-20..\RunOnce: [nltide_2] regsvr32 /s /n /i:U shell32 (User 'USŁUGA SIECIOWA')

O4 - HKUS\S-1-5-18..\Run: [CTFMON.EXE] E:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'SYSTEM')

O4 - HKUS\S-1-5-18..\RunOnce: [nltide_2] regsvr32 /s /n /i:U shell32 (User 'SYSTEM')

O4 - HKUS.DEFAULT..\Run: [CTFMON.EXE] E:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'Default user')

O4 - HKUS.DEFAULT..\RunOnce: [nltide_2] regsvr32 /s /n /i:U shell32 (User 'Default user')

O8 - Extra context menu item: E&ksportuj do programu Microsoft Excel - res://E:\PROGRA~1\MICROS~1\Office12\EXCEL.EXE/3000

O9 - Extra button: Research - {92780B25-18CC-41C8-B9BE-3C9C571A8263} - E:\PROGRA~1\MICROS~1\Office12\REFIEBAR.DLL

O9 - Extra button: (no name) - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - E:\WINDOWS\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe

O9 - Extra 'Tools' menuitem: @xpsp3res.dll,-20001 - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - E:\WINDOWS\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe

O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - E:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - E:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe

O23 - Service: ABBYY FineReader 9.0 PE Licensing Service (ABBYY.Licensing.FineReader.Professional.9.0) - ABBYY (BIT Software) - E:\Program Files\Common Files\ABBYY\FineReader\9.00\Licensing\PE\NetworkLicenseServer.exe

O23 - Service: Eset HTTP Server (EhttpSrv) - ESET - E:\Program Files\ESET\ESET NOD32 Antivirus\EHttpSrv.exe

O23 - Service: Eset Service (ekrn) - ESET - E:\Program Files\ESET\ESET NOD32 Antivirus\ekrn.exe

O23 - Service: FLEXnet Licensing Service - Macrovision Europe Ltd. - E:\Program Files\Common Files\Macrovision Shared\FLEXnet Publisher\FNPLicensingService.exe

O23 - Service: Pml Driver HPZ12 - HP - E:\WINDOWS\system32\HPZipm12.exe

O23 - Service: Sygate Personal Firewall Pro (SmcService) - Sygate Technologies, Inc. - E:\Program Files\Sygate\SPF\smc.exe

może ktoś pomoże, bo sam już więcej nie wskóram:-(


(huber2t) #2

Podaj log z Combofix

Logi dajesz na http://wklej.eu lub na http://wklej.org a w poście dajesz tylko link


(Scala Rs) #3

sorry za zaśmiecanie

podaje link z logiem z combofix:

http://www.wklej.org/id/47029/


(huber2t) #4

W logu nic nie widzę

usuń ręcznie folder C:\Qoobox , usuń instalkę Combofix z dysku.

Przeczyść system Ccleanerem

Wykonaj optymalizację autostartu

Wyłącz i włącz przywracanie systemu na wszystkich dyskach. Instrukcja

Przeskanuj obszar całego komputera http://www.kaspersky.pl/virusscanner.html Daj raport z niego na forum


(Scala Rs) #5

Witam,

system w laptopie wyczyszczony i zoptymalizowany wg zaleceń,(odpala się niestety wolniej jak wcześniej) przywracanie wyłączone i włączone.

cały komp przeskanowany Kasperskim i nic nie znalazł.

Wczoraj przeskanowałem całość zainstalowanym na stałe nod32 i też czysto.

Przed chwilą zrobiłem kilka testów prędkości na speedtest.net w oknie wyboru piramidek-serwerów: wyniki dla Bydgoszczy średnio 1MB/512KB pingi raczej wysokie od 60-150ms - przeważnie ponad 100ms..

Podczas testu download licznik bardzo wolno przyśpiesza by dopiero na końcu osiągnąć ok 1MB/s, upload podobnie. Test trwa dość długo. Podobny przebieg i wyniki testu z innymi serwerami.

A co ciekawe Rene na swojej stronie (http://www.rene.com.pl/test.php) zamieściło test speedtest.net mini, testując tam prędkość download, licznik momentalnie osiąga 1,5-2,5MB/s, test trwa kilka sekund. (ciekawe jaki to serwer =D> )

Podczas sprawdzania Pingu poprzez uruchom/cmd/ping wychodzą bardzo małe wyniki: od 15 do 35ms w zależności gdzie(allegro, NK, onet, wp itp.) A skąd takie różnice...?

Prawdę mówiąc nie mam już pomysłów jak można przyspieszyć przeglądanie stron internetowych?

czyżby jednak zawinił laptop, może dysk ata-100 4800obr/min to za mało. Może jakieś sterowniki. Internet działa podobnie z dedykowanymi sterami jak i z windowsowskimi..

Macie jeszcze jakieś rady?

-- Dodane 09.02.2009 (Pn) 14:53 --

Witam, znalazłem rozwiązanie problemu ze słabym transferem.

Zainstalowałem sterownik-optymalizator łącza cFosSpeed a on zadziałał jak magiczna różdżka;-). Stronki się szybko ładują, filmiki również, torrent zaczyna szaleć.

Kiedyś testowałem jego przez kilka dni na neostradzie ale nie zauważyłem żadnej zmiany-poprawy.

Przynajmniej na osiedlówce dobrze się sprawuje. Polecam wszystkim cFosSpeeda

Oczywiście nie jest to jeszcze pełne wykorzystanie łącza, ale jestem na dobrej drodze, program ponoć potrzebuje kilku dni na dotarcie się. Zauważyłem ostatnio częste skoki prędkości łącza nawet do 4mb/s, jak na 47zł/mc to całkiem ok.

Także dzięki za pomoc i pozdrawiam