Ja tam mam w domu zmienne IP z Plusa i nie bulę by mieć jakieś stałe czy publiczne, da się grać w CS czy LoLa bez problemu.
Problem może być jak są jakieś wymagania na XP do lvl grze że gracze na sali / roomie / serwerze nie mogą mieć tego samego IP = jak mają jednego nie liczy czy nawet obu lub całej grupy (czy tam po prostu się reszta nie zaloguje).
Jeszcze takie pytanie laika dalej
Dlaczego przy prywatnym IP w LTE orange (domyślny APN) część stron się ładuje z takim przymuleniem, tzn. nie chodiz, ze wolno tylko na publicznym IP wskakuje strona dobreprogramy.pl odrazu, a na prywatnym jakby buforowało z Orange, a nie serwera, na którym portal jest?? Gdzieś na kilku stronach z oppisem konfiguracji APN pisza, że w podstawowym APN Orange, T-Mobile i Plus synchronizują strony czyli te najn najczesciej odwiedzane synchronizują do siebie i potem uzytkownik otwiera je z serwera Orange czy innego operatora. Chyba, że to tak kiedys było. Przykłądami wszedzie jest YouTube gdzie widac iż filmik z najwieksza liczbą odwiedzin na stronie głównej YT-ba przy APN “internet” buforuje się dużo szybciej nioż przy APN z publicznym IP.
Może mi to ktoś wyjaśnij jak najmniej fachowym informatycznym językiem??
Co do wolnego ładowania stron to raczej nie powinno mieć znaczenia jakiego APN używasz, więcej nie wiem na ten temat więc się nie wypowiem.
Co do ładowania treści z serwera operatora to tak, jest taka możliwość, więksi operatorzy utrzymują serwery Cache (CDN) np. Google’a czy Akamai w swojej sieci po to aby przyspieszyć ładowanie różnych treści i zaoszczędzić na transferze do Internetu bo Ty jako użytkownik zamiast pobierać film z serwera np. we Francji oglądasz go bezpośrednio z serwera znajdującego się u operatora, czyli u Orange. Na tych lokalnych serwerach przechowywane są najpopularniejsze treści więc gdybyś oglądał przykładowo filmik z kilkoma wyświetleniami to wątpię, że będzie on przechowywany lokanie, dlatego też ładuje się wolnej.
Łatwiej nie wiem jak to opisać
Dzieki, ale źle to napisałem, wkleje przykład
źródło: http://wiki.apnchanger.org/Poland
Na zrzucie widac APN internet standard APN, compression data (graphics, video).
Czyli grafika wszelkiej maści i video idzie z serwera Orange, natomiast inne APNy już nie maja tego tylko"No compression". Jak mam LTE z strefą biurową od Orange i mam 500GB limit to mi wiekszej różnicy nie zrobi chyba ta kompresja operatora?? Mówie tu o wykupionym APN nazwa: vpn
Mam jeszcze pytanie
Jeżeli jestem za NAT-em operatora i tak jakby za routerem operatora, który do jednego publicznego IP udziela dostęp kilku uzytkownikom z prywatnego IP czy jak to sie fachowo nazywa to czy te kilka osób korzystających z publicznego IP nie może wzajemnie sobie szkodzić na transferze?? Chodiz mi o sytuacje, że tak jak w domu mam router, publiczne IP od operatora iw domu z tego publicznego IP korzysta kilka osób i wiadomo jak jeden coś zasysa innym zwolni bardzo lub trochę. Czy to samo jest u operatora gdy na jednym IP widocznym w sieci daje kilka osób na IP jakby w sieci lokalnej operatora?
Wszystko zależy od operatora - w teorii jak każdy np. z 5 użytkowników ma np. pakiet 20/4, to rura powinna być minimym 100/20. Wielu operatorów stosuje jednak założenie, że na raz wszyscy użytkownicy nie korzystają z całego pasma i bierze mniejszą rurę na użytkowników (np. 70/15 w tym przypadku). To często widać np. przy dużym zagęszczeniu użytkowników UPC - w godzinach szczytu nie ma mowy o dostępie do całego pasma.
Operator oczywiście ma możliwość priorytetować część ruchu (QoS), czy zapewniać każdemu jakieś gwarantowane pasmo (żeby nie było, że kilku użytkowników ma np. 100% wykupionego pakietu a pozostali 20%).
OK. To rozumiem, ale czy wykypując za te 5 zl netto na firmę publicznę IP kiedy to jestem bezpośrednio w internecie tez to dzielenie operator robi czy tylko stosując IP wewnętrzne??
P.S. Chyba nie dokońca mnie zrozumiałeś, ale mimo wszystko dzieki za wytłumaczenie. Aaaa Machnołeś tam małą literówke
Wszystko zależy od ustawień operatora - też można skonfigurować, że nawet mając “własne” IP pasmo jest w jakiś sposób dzielone między użytkowników.
Też machnąłeś literówkę
W 23 poście moim z 2 maja jest zrzut z APN-ami operatorów mobilnych i tylko przy podstawowym APN pisze kompresja danych, ale to co Ty mowisz to chyba właśnie zalezy od ustawien na stacji bazowej operatora tylko.
Powiedz mi jak mam w Orange taryfe Firmową LTE biurowy z limitem 500GB i nocami totalnie bez limitu od północy do 8 rano to ta cała kompresja operatora czyli to, że część najcześciej odwiedzany rzeczy w sieci ładuje sie z serwera operatora aż tak dużo może mi oszczędzić na zuzyciu transferu?? Poprostu pytam bo potrzebuje miec podgląd z kamerki sieciowej i na tym wewnętrznym IP coś zrobiłęm programowo przez programowy VPN, ale niestety chyba Orange i to coś blokuje na podstawowym APNie bo ostatnio wywala kamerkę non-stop.
Nie kozacz mi tu
Pomijając, że strumień wideo sam z siebie jest już potraktowany kodekiem i nie ulegnie dodatkowo jakiejś magicznej kompresji - ale jakich danych na serwerze operatora spodziewasz się w “cache” ich serwerów?
Na przykład strony internetowe najczęściej odwiedzane przynajmiej tekst, zdjęcia, grafiki…
No ale pisałeś: " Poprostu pytam bo potrzebuje miec podgląd z kamerki sieciowej "
To było do tego Twojego pytania
ale jakich danych na serwerze operatora spodziewasz się w “cache” ich serwerów?
Co do kamerki to mam kamerke w biurze i jak mnie nie ma chcę miec podgląd biura na żywo. Oprogramowanie od producenta wywala, że Twoje IP jest wewnętrzne co uniemożliwia przesyłanie obrazu. Więc potrzebuje zewnętrznego, a pozostałe pytania to poprostu ciekawość, zdobywanie wiedzy w sposób nie książkowy tylko potoczny
Zobaczcie apka XBOX w Windows 10 w ustawieniach i sieć przy NAT na publicznym IP jak widać na zrzucie pokazuje UMIARKOWANY, a przy IP wewnętrznym (standardowy APN w Orange) pokazywało cały czas ZAMKNIĘTY. Wniosek z tego taki, że na prywatnym IP (zwanym wewnetrzny) operatorzy blokują NAT i kwestia czy dana gra sobie z tym poradzi czy tez oprogramowanie.
Zrzut:
Gdyby blokowali NAT, to komputer z sieci domowej by nie miał dostępu do internetu.
Może Claunowi chopdzi o to, że tak jakw routerach Huawei jest NAT Asymetryczny i Symetryczny. Sam sprawdziłem. Jak ustawie mając IP publiczne w LTE na firmę, NAT symetryczny to w apce XBOX pokazuje NAT “zamknięte”, jak ustawię asymetryczny pisze “umiarkowany”. Co to umiarkowany znaczy??
Czyli już nikomu nie chce się podyskutowac i wymienić swoje zdania an ten temat?? Dziwne, że ludziom się z for nie chce korzystac jak są olewani.