Jak albo czym (freeware) backupować maile Outlooka Expressa?


(Blejam) #1

chce przenieś dane, zachować listy, tak, aby ich nie stracić, i aby mc do nich później wrócić.

musze bowiem wyczyścić dysk.

problem polega na tym, że mam skomplikowaną strukturkę folderów, kilka wersji odbiorczych podskrzynek, wysłanych, etc. co powoduje, że po przekopiowaniu ręcznym nie można odtworzyć bazy listów...

może ktoś poratuje, byle nie płatnym programem albo sherwerowy działającym tydzień...


(boczi) #2

Outlook Express Backup v. 6.5


(Blejam) #3

niestety - ale ta przyjemność działa 15 dni... mi jest potrzebne coś co podziała trochę dłuzej - ten program akurat znam, ale nigdzie nie znalazłem wersji bezpłatnej.

export/import w ExpOutlooku - nigdy nie działał...

oni na tym zarabiają? na niedopracowaniu swego produktu?


(lazikar) #4

Wystarczy że wejdziesz w C:\Documents and Settings\Twoja nazwa\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Identities{0D7ACF9D-6521-4E97-ADBD-F83C10BEFF62}\Microsoft\Outlook Express i skopiujesz pliki. Będziesz miał kopie. :smiley:


(Blejam) #5

a da radę potem jakoś to wgrać bez niszczenia obecnych maili? albo podmienić tak, aby cała niestandardowa struktura była widoczna?


(lazikar) #6

W tej lokalizacji są zapisywane twoje maile więc obecnych nie zniszczysz. Po skopiowaniu i ewentualnym formacie jak wgrasz te pliki w ten folder będziesz miał wszystkie swoje maile.

Możesz ewentualnie zmienić folder magazynu na inny dysk i maile bedą zapisywane np na dysku d a po formacie tylko pokazujesz ten folder.

Narzędzia >> Opcje>> Konserwacja>> Folder Magazynu. :smiley:


(Blejam) #7

no dobrze - a jak będę miał - kilkadziesiąt setek zarchiwizowanych maili i specyficzną dla nich strukturę drzewka folderowego Outlooka a wgram drugą bazę danych, któa mogła mieć inną strukturę folderów - to będę widział obie/jedną/będę mógł między nimi jakoś wybierać/wszystko się skaszani??

bardzo zależy mi na pewnej na to odpowiedzi


(lazikar) #8

Nie. Ja bym zamienił pliki po formacie. Tamte co zostaną utworzone na te z kopi. Ja robię tak w outloku. Mam zresztą te pliki na stałe na innej partycji i po zainstalowaniu outloka poprostu wskazuje mu ten folder a jego pliki na c usówam. :?