Jak duży transfer porzebny na


(Jadis) #1

Wykupiłem sobie serwerek o transferze 5 GB ... mam swoją www na nim. Potrzebowałem forum..załozłem sobie na jakimś darmowym, który oferował taką usługę..niestety ich serwerek padł...chcę założyć więc u siebie...boję się tylko czy nie przekroczę transferu... z fora korzystać będzie stale około 100 osób..około 20 postów dziennie (wszystkich) czy starczy mi na luzie tranferu..absolutnie nie wiem ile diałanie forum zabiera. Swego czasu udostepniałem coś na stronce i dostałem dopłatę...wolałbym tego uniknąć.


(Musialowski Tomasz) #2

wyczytałem że 1GB transferu starcza na 66k odwiedziń stron o średniej wielkości 15 KB. Musisz sobie przeliczyć to na wielkośc swojej strony razy 5 i zobaczysz na ile wejść ci starczy (wydaje mi sie że to 66k to lekka przesada i pisało tak dla potrzeb serwisue. na wszelki wypadek podziel to przez 2 :slight_smile: )


(Jadis) #3

to 66k mam odczytać jako kilo=tysiąc ? , czyli na 66 tysięcy ? sorki ludziska, ale w zakładaniu forum na własnym (płatnym) serwerze mam pewne luki..do tej pory korzystałem z jakiś darmowych forum będących już gdzieś tam..moja rola ograniczała się tylko do konfiguracji pod siebie...ze stronki dawałem linka i wszystko grało..do czasu aż któregoś dnia okazało się że wszystko padło... z uwagi na to że forum spełniało rolę koordynujacą działanie grupy około 100 osób (studia) był to cios w samo serce i to w okresie końca sesji, gdzie każde info jest na wagę złota. Mam problem (obiecuję że doczytam w wolnej chwili) z tym transferem. Zdarzyło mi się ,że musiałem słono zapłacić za przekroczony transfer. Wtedy to nie zdawałem sobie sprawy, że umieszczanie plików do pobrania na serwerze poczyni mi takie koszty transferowe. Obecnie to rozwiązałem już inaczej. Boję się czy jak na serwer wrzucę forum i będzie z niego korzystać 100 osób pisząc po dwa posty dziennie czy starczy mi limit transferowy w wysokości 5 GB.... poprostu powiedzcie czy starczy czy mało...nie chcę kolejnych dopłat


(lazikar) #4

jadis spokojnie ci starczy.


(Musialowski Tomasz) #5

myśle tak samo. styknie na 100% jeżeli

to nie masz sie czym przejmować.


(Jadis) #6

wielkie dzięki....to spokojnie...zacząłem zrzucać forum na serwer...i natrafiłem na problem, który nie jest opisany (lub ja nie znalazłem tego opisanego)..wszystko zrzuciłem do folderu public_html i zamiast mojej strony pliku index.htm odpala mi się forum - instal.. gdzie robię błąd ?


(lazikar) #7

trzeba go skopiować do folderu forum :slight_smile:


(Musialowski Tomasz) #8

zawsze gdy wrzucasz od początku jakiś skrypt oparty na bazie danych na serwer to musisz go zainstalować.


(lazikar) #9

Jak sie odpala to chyba zainstalował co nie. :slight_smile:


(Musialowski Tomasz) #10

jeżeli zainstalował to i cały czas wyskakuje instalcja to niech skasuje plik install i po sprawie.


(lazikar) #11

Bzdury opowiadasz. jak skopiował do głównego katalogu to ma dwa pliki index. Koniecznie forum do jakiegoś katalogu.


(Musialowski Tomasz) #12

a sory źle zrozumiałem problem :slight_smile: (myślałem że po instalcji forum cały czas chciało mu sie instalowac mój błąd) to poprostu musisz wrzucić to do innego folderu tak żebyś nie miał dwóch indexów.


(Jadis) #13

czyli jak rozumiem tworzę katalog drugi obok tego public_html o nazwie forum i tam kopiuję instalkę wraz ze wszystkim...czy może w katalogu public_html tworzę katalog o nazwie forum...logiczne było by robić ten katalog obok a nie w środku. dzięki panowie za wyrozumiałość ale php to dla mnie nowinka ,musi wszystko ruszyć bardzo szybko a nie mam czasu uczyć się tego w tej chwili..muszę odwrócić kolejność bo sytuacja zmusza..wpierw niech zadziała a potem będę się uczył o co w tym chodzi...wielkie dzięki


(L337 Crew) #14

jadis jeśli wykupiłeś serwer,

powinieneś mieć opcję tworzenia subdomen .

Wówczas na serwerze FTP tworzysz katalog np. forum i do niego wrzucasz pliki od forka. :smiley:

Później w panelu administracyjnym serwera tworzysz subdomenę i wskazujesz na wcześniej utworzony katalog.

Tak jak jest z Vortalem DP.

Przypatrz się adresowi forum...


(Jadis) #15

dzięki powoli znajduję droge do domu....z tego co wiem to mam możliwość (chyba) tworzenia subdomen,,, dzięki


(Musialowski Tomasz) #16

możesz zrobić tak że w katalogu public_htm tworzysz katalog forum i tam wrzucasz. wtedy adresem twojego forum bedzie przykładowo http://www.jakasstrona.rwi.pl/forum/