Jak mądrze podzielić dysk na partycje

Witam,

Mam dysk o pojemności 200038674432 bajtów ~ 195350268 KB ~ 190771 MB ~ 186 GB. Jak mądrze mogę zagospodarować tą przestrzeń? Póki co mam dysk podzielony na 4 partycje:

C:[system] 19,5 GB

D:[programy] 55,5 GB (chce podzielić na programy niezbędne do funkcjonowania Windows`a i na pozostałe programy)

E:[multimedia] 55,5 GB (chce podzielić na Audio i Video)

F:[gry] 55,5 GB

Może mam inaczej podzielić dysk? Ile GB powinna mieć partycja żeby wszystko dobrze funkcjonowało?

Ja mam 3 partycje. C: SYSTEM -----> 48 GB F: GRY -----> 85 GB

G: RÓZNE ------> 98 GB. Mi tak wygodnie, wiadomo na dysk C przeznaczyć najmniej. Na twoim miejscu zostawił bym tak jak jest. Bo jest całkiem dobrze

nie warto podziel na max 2 partycje

86gb system programy i gry

100gb na dane

No nie wiem moim zdaniem system powienien być oddzielnie :slight_smile:

dlaczego tak sądzisz?

No nie wiem moim zdaniem System to system, nie wolno go lekceważyć xD Gry itp powinny mieć swoje własne miejsce, aby nie było bałaganu. Może inni sądzą inaczej ale ja myśle w ten sposób

dzieli się tak jak Ci potrzebne, ja mam 9 partycji:

C: [Windows XP] 30GB

D: [Gry] 50GB

E: [Dragon Ball :P] 50GB

F: [Filmy] 50GB

G: [Pliki] 50GB

H: [Pusta] 50GB

I: [Windows Vista] 80GB

i 2 partycje linuxowe razem 20GB

dzieli się na tyle partycji ile nam będzie wygodnie, każdemu potrzebne jest co innego :stuck_out_tongue:

jestem w kropce( . ). Zapytam inaczej jaki podział partycji będzie najlepszy dla systemu, żeby go najmniej muliło i był najwydajniejszy?

wystarczy że będzie chciał postawić vistę x64 zabije mu to 16gb i zagrać w half-life 2 który instaluje się tylko na dysku C:

nie ma takiej potrzeby dzielić na kilka partycji przecież to ten sam dysk podzielony logicznie 86gb dlatego że jak będziesz chciał zrobić reinstall to savy zgrasz na 100gb (i inne backupy)

poza tym duże partycje się przydają gry zajmują coraz więcej niektóre już po 7gb.

Złączono Posta : 25.07.2007 (Sro) 22:25

logiczne dzielenie dysku jest bez sensu to tak jak z folderami przecie mogłeś potworzyć foldery na jednym dysku ten sam efekt byś osiągnął

jak przeniesiesz program files na inną partycję to aplikacje mogą się sypać

ja mam 100gb na system (xp) i nic mi nie zamula po kilku miesiącach pracy wolne mam 30gb :stuck_out_tongue: choć dawno go nie używałem na co dzień używam linuxa z zapisem na partycjach ntfs :slight_smile:

Złączono Posta : 25.07.2007 (Sro) 22:27

a i jeszcze jedno im dalej “w głąb” dysku tym pracuje on wolniej więc jak masz programy na 3 partycji zaczynającej się od 60gb to wydajność ich nieco spadnie względem początkowych sektorów. :stuck_out_tongue:

hmmm ciekawa uwaga, pomoże mi przy najbliższym foramcie.

to wynika z charakterystyki dysku- przetestuj jakimkolwiek benchmarkiem - w praktyce poczatkowe 30-40% jest najszybsze, potem krzywa spada…

zalezy tez duzo od samej technologii hdd- ilosc talezy, dla przykladu - majac 200gb, moze to byc na 3x80gb, 2x100gb lub 2x160gb itp,itd… kazdy uklad bedzie mial inna wydajnosc i charakterystyke w benchach