Jak podłączyć mikrofon?

mam płytę GIGABYTE GA-8VM800M-775 wymienioną po spaleniu starej. Serwisant niestety nie podłączył mi mikrofonu ( nie działa gniazdo z tyłu). Wymiana była już dawno, nie pamiętam skąd wzięłam namiar na tego gościa więc raczej muszę sobie poradzić sama. W instrukcji jest tylko mowa o tym jak podłączyć mikrofon w przednim panelu i jak podłączyć sam przedni panel. U mnie przedni panel wydaje się w ogóle nie być podłączony a głośniki są wpięte z tyłu. Co mogę w tej sytuacji sprawdzić aby się upewnić że da się uruchomić jakoś to gniazdo mikrofonu które jest z tyłu kompa? Tak sobie myślę, że skoro głośniki tam wpięte działają to i mikrofon powinien :? .

Te trzy złącza jack z tyłu są zamontowane bezpośrednio na płycie, więc jeśli nie jest to jakiś trafiony egzemplarz (choć o czymś takim jeszcze nie słyszałem), to powinny działać. Jeśli mikrofon nie działa po podłączeniu do różowego :slight_smile: sprawdź, czy nie jest wyciszony w panelu sterowania

Dzięki :smiley: był wyciszony mikrofon. Sprawdziłam tylko nagrywanie a był wyciszony na odtwarzaniu (ustawienia głośności). Co ciekawe menadżer dźwięków miał problemy z określeniem co zostało podłączone- http://yfrog.com/2qmikrofonej ale ważne że działa.