Jak podłączyć zworki do HDD?

mam problem, jak ułożyć zworki do twardziela,

[. . . .] [: : : :] [: : : : : : : : : . : : : : : : : : : :]

zasilacz| | zworka do płyty głównej |

chodzi mi o blok pomiędzy zasilaczem a zworką do płyty głównej

chodzi o ten blok zworek, są 4 zworki:

• H.D.D. LED

• RESET SW

• POWER LED

• POWER SW

jak je połączyć z twardzielem aby zadziałał??

Hej,

Przecież to tak nie działa… :o

Pierwszy blok, to faktycznie podłączenie zasilania, a trzeci - podłączenie taśmy IDE do transferu danych między dyskiem i płytą główną. Blok 2 nie służy natomiast do podłączenia do płyty głównej, ale do ustawiania kolejności odpytywania napędów przez płytę główną i BIOS’a. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Pod wspomniane przez Ciebie pin’y na płycie głównej podłącza się na dobrą sprawę obudowę komputera - wskaźniki pracy dysku, całego komputera oraz przycisk włączania i resetu.

Pozdrawiam,

Dimatheus

konkretnie co chcesz podłączyć

dysk do płyty głównej czy zasilanie

jakie zworki, które

jak możesz zrobić zdjęcie tego miejsca o które ci chodzi to zrób i podaj je tutaj

łatwiej będzie nam ci pomóc

sorki ale ciężki mi zrozumieć o co ci chodzi konkretnie…

jeśli chodzi o podłączenie przy dysku to kwestia czy masz jeden dysk na taśmie czy więcej- czy jest jeszcze jakieś urządzenie na tej taśmie podpięte

jeśli nie to na master

napisz jaki masz dysk

mój dysk:

SATA Barracuda ATA IV 40GB

zdjęcia nie umiem dodać więc proszę poszukać na necie

taki przykład:

http://www.pacificgeek.com/productimage … -NDW-R.jpg

podobny do mojego starego hdd, po drugiej jego stronie są 3 bloki:

do zasilacza taki szeroki na 2 cm, węższy z czterema rzędami “grzebyków” po dwa [: : : :], szeroki blok do którego podłącza się płytę główną szerokim i płaskim paskiem.>>>>>>>>>>>>>>-------------------------------------------------------------------<<<<<<<<<<

Chodzi mnie właśnie o ten drugi blok co go podkreśliłem myślnikami a nie strzałkami, i mam 4 zaworki takie małe co odchodzą od włącznika kompa i jego reseta oraz lampek pracy kompa i pracy HDD, jak mam je podłączyć aby komp się włączył, oczywiście podłączony do źródła zasilania???

podstawowa sprawa to jest taka ze nic tam nie podłączasz więcej pod ten dysk

tylko kabelek od zasilania - ten pierwszy i ten trzeci taśma szeroka do danych

Dodane 16.09.2009 (Śr) 14:46

a co do tego drugiego pola z bolcami to ono odpowiada za pracę dysku czyli czy ma być tzw master lub slawe

czy do tej szerokiej taśmy coś jeszcze jest podpięte co chcesz podpiąć ten dysk???

W skrócie: przewody obudowy komputera oznaczone jako:

podłączasz do podobnie/tak samo opisanych pinów znajdujących się na płycie głównej komputera. a nie do dysku twardego (HDD)

następną sprawa jest to że to nie jest dysk SATA

ok, kumpel podłączył mi te głupie zworki odpowiednio, więc komp działa, a jak się dowiem w jakiej kolejności są ułożone to napiszę aby inni mogli sobie poradzić z podobnym problemem.

ale jeżeli wiecie z czym to się je to piszcie, aby było wiele rozwiązań tego problemu, nasza praca może zaowocować :smiley:

:spoko:

karllodprogramy , Wg “rysunku” to jest dysk IDE/ATA, wg tego co napisał poźniej … tego sam piszący chyba nie wie :wink:

z tego co widzę to on “muflongniezno” się bardzo nie zna na takich rzeczach

tylko żeby to zrobić albo musisz mieć książkę od płyty głównej lub znać model płyty głównej - podaj go

muflongniezno , nie wprowadzaj ludzi w błąd. Ten twój kumpel to niezły artysta. To jest dysk ATA a we wskazane miejsce miejsce nie wpinamy żadnych przewodów. Jak dobrze obejrzysz dysk to albo przy pinach albo naklejce na dysku jest rysunek tych pinów i poprzez zwarcie odpowiedniej pary zworką ustawiamy tryb pacy dysku, MASTER, SLAVE lub CABLE SELECT. Odpowiednie oznaczenie MA, SL, CS. Przewody oznaczone jako

• H.D.D. LED

• RESET SW

• POWER LED

• POWER SW

wpinamy w odpowiednie piny na płycie głównej.

Dyzio23

po co jeszcze ty się wczepiasz i piszesz jakieś aluzje…

o co ci konkretnie chodzi…

fajnie że wyjaśniłeś co gdzie i jak ale czytaj dokładnie…

przecież widać że “muflongniezno” jest nie kumaty w te klocki i może się pomylić i nie wiedzieć…

jak byś nie zauważył to “muflongniezno” napisał wcześniej:

zwróć uwagę na taki przykład

to był tylko przykład o co mu konkretnie chodzi bo mylił w ogóle pojęcia …

mi chodziło o to że napisał SATA podając nazwę dysku (tylko o to że te dyski nie mają sata)

następną sprawą jest to że sobie poradził i temat zakończony…

Hej,

Nie rozumiem po co wszystkie te dewagacje, powtarzanie w kółko tego samego i zastanawianie się, czy dysk jest SATA czy ATA - to przecież z samej nazwy dysku wynika. A swoją drogą w drugim poście i w artykule z linku, w nim zawartym, podana jest pełna odpowiedź “co i jak”. #-o Zastanawiam się nad jednym - czy w ogóle zadajecie sobie trud i czytacie wszystkie poprzednie posty, czy tylko pierwszy i od razu do odpowiedzi??

Pozdrawiam,

Dimatheus