Pierwszy blok, to faktycznie podłączenie zasilania, a trzeci - podłączenie taśmy IDE do transferu danych między dyskiem i płytą główną. Blok 2 nie służy natomiast do podłączenia do płyty głównej, ale do ustawiania kolejności odpytywania napędów przez płytę główną i BIOS’a. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Pod wspomniane przez Ciebie pin’y na płycie głównej podłącza się na dobrą sprawę obudowę komputera - wskaźniki pracy dysku, całego komputera oraz przycisk włączania i resetu.
podobny do mojego starego hdd, po drugiej jego stronie są 3 bloki:
do zasilacza taki szeroki na 2 cm, węższy z czterema rzędami “grzebyków” po dwa [: : : :], szeroki blok do którego podłącza się płytę główną szerokim i płaskim paskiem.>>>>>>>>>>>>>>-------------------------------------------------------------------<<<<<<<<<<
Chodzi mnie właśnie o ten drugi blok co go podkreśliłem myślnikami a nie strzałkami, i mam 4 zaworki takie małe co odchodzą od włącznika kompa i jego reseta oraz lampek pracy kompa i pracy HDD, jak mam je podłączyć aby komp się włączył, oczywiście podłączony do źródła zasilania???
ok, kumpel podłączył mi te głupie zworki odpowiednio, więc komp działa, a jak się dowiem w jakiej kolejności są ułożone to napiszę aby inni mogli sobie poradzić z podobnym problemem.
ale jeżeli wiecie z czym to się je to piszcie, aby było wiele rozwiązań tego problemu, nasza praca może zaowocować
muflongniezno , nie wprowadzaj ludzi w błąd. Ten twój kumpel to niezły artysta. To jest dysk ATA a we wskazane miejsce miejsce nie wpinamy żadnych przewodów. Jak dobrze obejrzysz dysk to albo przy pinach albo naklejce na dysku jest rysunek tych pinów i poprzez zwarcie odpowiedniej pary zworką ustawiamy tryb pacy dysku, MASTER, SLAVE lub CABLE SELECT. Odpowiednie oznaczenie MA, SL, CS. Przewody oznaczone jako
Nie rozumiem po co wszystkie te dewagacje, powtarzanie w kółko tego samego i zastanawianie się, czy dysk jest SATA czy ATA - to przecież z samej nazwy dysku wynika. A swoją drogą w drugim poście i w artykule z linku, w nim zawartym, podana jest pełna odpowiedź “co i jak”. #-o Zastanawiam się nad jednym - czy w ogóle zadajecie sobie trud i czytacie wszystkie poprzednie posty, czy tylko pierwszy i od razu do odpowiedzi??