Jak podnosić napięcia przy OC CPU?

Siemka. Zamierzam zrobić OC mojego AMD Phenom’a II X4 955 Black Edition, póki co zrobiłem to tylko w BIOS’ie (ustawiłem CPU OverCLocking 10%) lecz efekt

to przetaktowanie rdzenia 800 Mhz na 864 Mhz co daje razem 3456 Mhz… Nie są to powalające rezultaty, ale nie chce zrypać sprzętu.

Moje pytanie to głównie jak podkręcić tego procka bardziej ( w co wejść w BIOS bo ja się w nim ciut gubię ) i o co chodzi z tymi napięciami

(aktualnie mam to na auto, na ile przestawić ?)

W razie czego:

Zasilacz to jakiś OCZ 600W (drogi był :P)

Płyta główna Asus M4A785T-M (z pamięci pisałem)

Więcej chyba nie trzeba… A właśnie, obecna temp. procka przy pulpicie to 38-42 stopnie.

… masz wersje BE procka więc podkręcaj tylko mnożnikiem. więc weź ustaw wszystko do ustawień standardowych,później ustaw mnożnik “CPU Ratio” x17,5 a otrzymasz zegar 3.5Ghz(jeżeli ustawisz na większy mnożnik to bedzie większe taktowanie ale nie przesadzaj), tą wartość procesor powinien znieść bez podnoszenia napięcia jeżeli bedzie nie stabilny to weź ustaw napięcie na 1.32-max 1,4V i gitara.tylko patrz na temperatury pod obciązeniem(polecam program OCCT)

Dodane 10.12.2011 (So) 0:05

Albo ściągnij sobie ten program i z pulipitu sobie steruj http://sites.amd.com/us/game/downloads/ … rview.aspx

Bez podnoszenia napięcia możesz ustawić mnożnik na x18 - 3,6GHz

Możliwe, że uda się x19 - 3,8GHz

też tak myśle ale jakby co to dwa posty wyżej:)

Ten programik mi coś nie działa… Mniejsza ;D Jak w BIOS Zwiększyć napięcie ? Która to opcja dokładnie ?

szukaj opcji Vcore,cpu voltage lub podobnej

Dobra, ale ile mam wpisać ? Tzn wiem, że gdzieś tak 1.35 V ale jak to wpisać ? Wymazać backspacem Auto i wpisać:

1.35

1,35

1.35 V

Czy może wgle inaczej ? Sorka ale ja BIOS’a nie do końca ogarniam :smiley:

tam się nic nie wpisuje,poprostu naciskasz enter na te cpu voltage i wyskakuje ci lista napięć i sobie ustawiasz(chyba że u Ciebie jest że trzeba wpisać ale zczyms takim się jeszcze nie spotkałem chyba)

No u mnie jest że trzeba wpisać. Teraz mam wpisane Auto :stuck_out_tongue:

To narazie zostaw na auto tylko wyłącz Cool’n’Quiet(zrób na disabled) dopiero jak bedzie niestabilny to zrobimy cos z napięciami

Jeśli ustawisz AUTO, to BIOS da Ci jakieś wielkie napięcia. Ustaw 1,35V na sztywno i leć z mnożnikiem do góry :slight_smile: