Jak podzielic internet za pomoca modemu/router

Mam internet radiowy który jest podłączony do karty sieciowej przez kabel RJ-45, chce podzielić internet na więcej komputerów,

mam taki modem router który ma 4 wyjścia na komputery z kabla RJ-45 i bezprzewodowo ale wejście do modemu ma RJ-11(ADSL IN),

czy jest jakaś możliwość zrobienia przejściówki albo może do kupienia z RJ-45 na RJ-11.

Znalazłem z jednych ze sklepów internetowych ale nie wiem czy będzie dobry oto link

http://www.shoppingcentre.net/shop/rj11 … 4wod4i08qQ

zadzwoń do dostawcy i zapytaj czy do podłaczenia kolejnych komputerów potrzebujesz switcha czy routera?? to wsztstko zależy jak admin konfiguruje skrzynke na górze… ( jeśli logujesz sie do sieci adresem mac komputera to potrzebujesz routera, jeśli ap na górze loguje sie swoim adresem to wystarczy prosty switch) . tak na marginesie to twój router nie nadaje sie do rutowania w tego typu sieci.ta przejściówka też nie ma prawa działać… jest tylko jedna możliwość - jeśli admin powie, że switch wystarczy to możesz wykorzystać do tego celu router wpinając wszystkie urządzenia w porty lan i wyłączając serwer dhcp na routerze

Próbowałem podłączać pod port LAN i nawet chodził internet na dwóch komputerach ale nie za długo po kilkunastu minutach jeden komputer nie miał internetu, trzeba było restart zrobić i był i tak w kółko.

Jak się wyłącza dhcp na routerze???

f1marian , popraw tytuł tematu, używając przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif

potrzebuje pomocy i jeszcze raz zadam pytanie

Jak się wyłącza dhcp na routerze???

Nie napisałeś, jaki masz router.

Musisz wejść do jego interfejsu WWW (zwykle w przeglądarce trzeba wpisać 192.168.1.1) i poszukać tam właściwej opcji.

Potem na poszczególnych komputerach we właściwościach protokołu TCP/IP wpisujesz adresy IP 192.168.1.2, 192.168.1.3 itd, bramę domyślną 192.168.1.1, maskę podsieci 255.255.255.0, a adresy DNS takie, jakie masz po wpisaniu komendy ipconfig /all przy podłączonym internecie bezpośrednio do komputera.

Może być konieczność podłączenia Internetu kablem skrosowanym, wtedy na wtyku RJ-45, który idzie od access pointa musisz zamienić kolejność przewodów, tak jak na obrazku:

crossover.gif