Jak poprawnie tworzyć strony w xhtml/css + php/mysql?


(Yaras) #1

Witam.

Utworzyłem nowy temat, ponieważ chciałbym zachęcić do dyskusji na temat poprawnego tworzenia stron www.

Jak już wspomniałem w temacie interesuje mnie technologia XHTML 1.0 Transitional, CSS, php5 oraz mysql5..

Do kilku (moim zdaniem) istotnych elementów znacznie ułatwiających pracę doszedłem już sam i dlatego chciałbym podzielić się swoimi przemyśleniami na ten temat, chciałbym także dowiedzieć się od innych osób co im ułatwia pracę nad stronami www.

Układ katalogów:

Hierarchia katalogów obejmuje każdy typ pliku w innym folderze. Przykład:


(Azpr) #2

tylko co wnosisz tym? kżdy raczej będzie sobie katalogował pliki jak mu wygodniej…

trcohe zabardzo nie rozumiem tego

" ' . $id . ' "

lepiej chyba w samych ’ ’ niż " " ale to też kwestia sporna…


(Yaras) #3

no zgadzam się, że w pewnym sensie to kompletnie nic. myślałem jedynie o wymianie doświadczeń, ew. radach dla początkujących coś w tym stylu. jeśli temat się nie rozwinie to niech moderatorzy go usuną. nie mam nic przeciwko.

jeszcze brakuje apostrofu na końcu, wtedy zapytanie wysyłane do sql wygląda

SELECT * FROM tabela WHERE id="tresc"

co jest zdecydowanie bezpieczeniejsze niż:

SELECT * FROM tabela WHERE id=tresc

(L337 Crew) #4

zapytanie zapytaniem, ale jak odpowiednio nie przerobisz zmiennej $id to żaden " Ci nie pomoże :wink:

Co do tematu - z reguły są to kosmetyczne zabiegi :wink:

W zależności, czy stosujesz system szablonów smarty, czy nie itd.

Niektórzy robią np. folder engine, gdzie wtykają główny silnik sajtu, a folder modules traktują jako moduły - np. artykuły itd.

Raczej nie wpływa to na szybkość sajtu, a jedynie jego katalogowanie, uporządkowanie.

Niektórzy tak lubią, a niektórzy nie. Jeden zrobi 20 folderów, a drugi w jednym index.php wszystko umieści :wink:

pozdrawiam.


(Yaras) #5

zgadzam się, addslashes lub temu podobne, ale w zapytaniu bez " już sama spacja pewnie spowoduje błąd.

ale z tego co widzę po sobie, to trzeba napisać parę skopanych skryptów mieszczących się w jednym pliku php (najlepiej wymieszany php z html), żeby zrozumieć, że im krótsze pliki i lepsza struktura to łatwiej się nad tym później pracuje. a nie piszą tego w każdym kursie.

właśnie o coś takiego mi chodziło, takie sprawdzone rzeczy mogą wiele podpowiedzieć i nauczyć.


(L337 Crew) #6

a powinni :wink:

Wiadome jest, że strona szybciej będzie się wyświetlała, jeśli do interpretera php nie będziemy wysyłać zbędnego kodu html.

Dlatego systemy szablonów (fast template, smarty itp.) są dużo lepszym wyjściem.

Reszta w rękach programisty - nadmierne stosowanie " " w echo - za każdym razem interpreter musi obadać, czy nie ma w tym ciągu jakichś zmiennych itd., co przy 1k żądań go zamula.

Wyżej wspomniałem o silniku strony - też jest to zależne od sposobu programowania.

Istotne jest, że aplikacja pisana w pełni na obiektach będzie krótsza, szybsza itd.

Bo np. skonstruujemy specjalne zapytania w klasie i później w modułach tylko tego używamy do komunikacji z bazą - insertowanie, update’owanie, kasowanie, wybieranie itd.

Przez co mamy bardzo duży porządek w plikach (np. wspomniany moduł artykułów - zajął mi zaledwie 15 linijek, a plik waży ok. 1 KB…

Niektórzy ładują w niego 2k linii kodu … :stuck_out_tongue:

No i najważniejsze - zależy w jakim celu używamy naszego cms’a.

Niektórzy do prostej stronki potrafią zastosować darmowy kombajn, co jest nie potrzebne…


(Yaras) #7

zwykły cudzysłów w echo jest bardzo nieekonomiczny, zgadzam się. pojedynczy cudzysłów, choć nie wygląda ciekawe w połączeniu ze zmiennymi, to jest dużo bardziej optymalny.

tak swoją drogą, jeśli to nie jest objęte tajemnicą, to mógłbyś się podzielić ogólną ideą tego pomysłu z modułami, wydaje mi się interesujący :slight_smile:

poza tym np. mod REWRITE do apache jest bardzo użyteczny. przeprowadza wstępną filtrację danych no i przy tym dużo ciekawiej wyglądają linki.