Jak przerobic skrypt dzielący na podstrony

A czy mi moze ktoś pomóc przy Tym :?: :?:

odnośnie mojego problemu,dodałem zmienną i następny warunek,ale skrypt wybiera 1 i ostatni warunek! !!

A odnośnie mojego problemu to nadal jestem w czarnej dziurze KliK

if ( $_GET['strona'] == "1" ) $back = ''; $strona=("$text");

if ( $_GET['strona'] == "1" ) $strona=("$text1");                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

if ( $_GET['strona'] == "1" ) $strona=("$text2");     																																																																																																								                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

$back = 'Poprzednia';

$next = 'Nastepna'; { echo $strona;	} echo $back.' ::: '.$next; [/code]

Przeczytaj KURS PHP

http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Instrukcja_if

a potem zobacz co ty napisałeś

Przeanalizuj dokładnie co ten kod robi i znajdź błąd bo już go na pierwszy rzut oka widać. Popraw jeszcze twoje back i next bo nie działa tak jak trzeba

Czy mozesz mi pomóc w KliK

chyba jestem ślepy!!,Demistrakos pomóż mi.kombinuje na różne sposoby ale wybiera albo 1 zmienną albo 3 zmienną

demistrakos zaczałem od nowa wszystko po kolei tak jak prosiles Tutaj

a wiec tak

if (zmienna zawierająca numer strony=1) wyświetl stronę nr 1;

if (zmienna zawierająca numer strony=2) wyświetl stronę nr 2;

if (zmienna zawierająca numer strony=3) wyświetl stronę nr 3;

Popatrz w swoim kodzie na numerki :stuck_out_tongue_winking_eye:

demistrakos już podałem Ci to co chciałeś KliK

czy tak

if ( $_GET['strona'] == "1" ) $back = ''; $strona=("$text"); if ( $_GET['strona'] == "2" ) $strona=("$text1"); if ( $_GET['strona'] == "3" ) $strona=("$text2");                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

$back = '1';

$next = '2'; $next1 = '3';{                                                                                                                                                                                                       

echo $strona; } echo $back.' :: '.$next.'::'.$next1;	 																																																																																																																																																																																																																																																																																																																                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                																																																																																																																					

[/code]
if (!isset($_GET['strona']) $viewstr=1; else $viewstr=$_GET['strona'];

if ( $viewstr == "1" ) $tresc=("$text");

if ($viewstr == "2" ) $tresc=("$text1");

if ($viewstr == "3" ) $tresc=("$text2");

$back = '1';

$next = '2';

$next1 = '3';

echo $tresc;  

echo $back.' :: '.$next.'::'.$next1;

[/code]

Tak lepiej :stuck_out_tongue_winking_eye:

czy da się to zrobić tak,aby

$back = 'poprzednia';

$next = 'nastepna'; [/code]

teksty ze zmiennych przewijały się w dwóch poprzednia,następna?

$back = 'poprzednia';

$next = 'nastepna'; [/code]

oczywiście że się da :wink:

:smiley: dzięki !!

Dodane 01.11.2010 (Pn) 13:09

Mam jeszcze pytania,jak ustawić skrypt???tak aby na początku po wejściu na podstronę wyświetlała się od 1-wszej zmiennej a nie pusta,a po naciśnięciu następna dopiero zaczyna od 1-wszej.Jeszcze jedno czy można tak zrobić,aby skrypt zatrzymywał się na ostatniej zmiennej.Jeszcze jedno pytanie???jak zrobić formatowanie tekstu na podst.php i jakie???znalazłem coś takiego:$tresc = iconv( “UTF-8”, $tresc);

Miałeś w poprzednim skrypcie

if (!isset($_GET['strona']) $viewstr=1; else $viewstr=$_GET['strona'];
$ilestron=3;

If( $viewstr <= 1 ) $back="poprzednia"; else $back = 'poprzednia';

If( $viewstr >= $ilestron )) $next="nastepna"; else $next = 'nastepna';[/code]

Wystarczy użyć instrukcji warunkowej i gotowe. Oczywiście $ilestron zmieniasz w zależności od tego ile dana podstrona ma stron.

A tu masz poskładany kod:

[code]if (!isset($_GET[‘strona’]) $viewstr=1; else $viewstr=$_GET[‘strona’]; if ( $viewstr == “1” ) $tresc=("$text"); if ($viewstr == “2” ) $tresc=("$text1"); if ($viewstr == “3” ) $tresc=("$text2"); $ilestron=3; If( $viewstr <= 1 ) $back=“poprzednia”; else $back = ‘poprzednia’; If( $viewstr >= $ilestron )) $next=“nastepna”; else $next = ‘nastepna’; echo $tresc; echo $back.’ :: '.$next
Tylko jak w następnym poście pozmieniasz nielogicznie skrypt i napiszesz że ci nie działa to nie odpowiem :evil:

Jak już coś to kodowanie. Widzę że masz już jakieś ustawione i wyświetla ci poprawnie polskie znaki więc co ty chcesz zmieniać

Jak już chcesz to sobie przeczytaj

http://www.w3.org/International/O-charset.pl.php

a potem przeczyta do czego służy funkcja iconv

http://www.php.net/manual/pl/function.iconv.php

I dopiero zadaj pytanie używając odpowiednich pojęć.

BTW. Zanim znowu zadasz pytanie pierwszo poszukaj w Google. Wtedy sam nauczysz się rozwiązywać problemy.

Proszę o pomoc.Usiłuję zrobić w skrypcie galerii zdjęć z bazy danych rozwijał się opis,tak aby się rozwijał pod obrazkiem:

<?php require 'db.php'; $limit = (isset($_GET['go']))?$_GET['go']:1; $back = ''; if($limit>=12) $back = '<	Poprzednie';

$next = 'Nastepne	>'; $query = "SELECT id_foteczki, nazwa_foteczki, opis_foteczki, link_foteczki FROM galeria3 WHERE id_foteczki>=$limit LIMIT 12";	

$result = mysql_query($query) or die(mysql_error($mysqli));

if ($result) { echo "
  • "; while ($row = mysql_fetch_object($result)) { $nazwa = $row->nazwa_foteczki; $opis = $row->opis_foteczki; $link = $row->link_foteczki; $id = $row->id_foteczki; echo "

$nazwa

$titleOpis $opis \n"; } echo "
"; } echo $back.’ | '.$next; ?[/code]

Pojawia się problem,skrypt zwija po kliknięciu na button wszystkie naraz opisy,co zmienić w skrypcie aby się zwijał jeden.Następny problem to nie jest pod zdjęciem.