Jak uruchomić crazy disk mark

Aha. To zrób mi w Ubuntu takie coś:

Panie, a na co mie to? :smiley:

Ja wiem, ale wygodny jestem. Można krusadera, czy mc, ale po co, jak mam pod prawym wszystko.
No i nie mam sudo i systemd

lenovo@lenovo-Lenovo-G50-30:~/Pulpit$ python3 --version
Python 3.8.6

No i fajnie.

Ściągnij:

https://files.pythonhosted.org/packages/64/12/a679e88bc42e5867d80f63bccaf165f4c1a376ff50cef747f38b92eb124f/crazydiskmark-0.7.3.tar.gz

Rozpakuj. Wejdź do środka. Otwórz konsolę. Napisz:

pip3 install crazydiskmark

I gotowe.

Dziękuje.

Widzę że dużo błędów zrobiłem ( no przyznaje się do błędów :slight_smile: ) .

Długo czeka się po kliknięciu “start”? Wczoraj czekałem 1 godzinę aż program zacznie “pracować” ale nie doczekałem się .

Po 1 godz 10 min zrezygnowałem ponieważ coś było nie tak .

Jak uruchomisz program z konsoli, a potem klikniesz na “Start”, w konsoli zaczną pojawiać się polecenia wykonywane przez program. Zerknij do niej co się dzieje. U mnie odpowiedź jest błyskawiczna.

Zaraz włączę jeszcze raz. Jak sytuacja powtórzy się zapodam zdjęcie/zrzut ekranu.

Edit.

Jest to samo co wczoraj- program jak i w terminalu.

Jak widać, python się wywala i wyrzuca komunikaty błędów. Dla porównania powinno być tak:

[gom1@bigOS crazydiskmark-0.7.3]$ crazydiskmark

Verify dir /home/gom1…
/home/gom1 is writable.
Starting benchmark…
Directory writable. OK [Starting Thread]
Executing Benchmarks…
Running index: 0 [seq1mq8t1] [read]
Executing Command: /usr/bin/fio --loops=1 --size=1024m --filename="/home/gom1/fiomark.tmp" --stonewall --ioengine=libaio --direct=1 --zero_buffers=0 --name=seq1mq8t1read --bs=1m --iodepth=8 --numjobs=1 --rw=read --output-format=json
Running index: 1 [seq1mq8t1] [write]
Executing Command: /usr/bin/fio --loops=1 --size=1024m --filename="/home/gom1/fiomark.tmp" --stonewall --ioengine=libaio --direct=1 --zero_buffers=0 --name=seq1mq8t1write --bs=1m --iodepth=8 --numjobs=1 --rw=write --output-format=json
Receiving ===> 479.78 MB/s
Type Write
Running index: 2 [seq1mq1t1] [read]
Executing Command: /usr/bin/fio --loops=1 --size=1024m --filename="/home/gom1/fiomark.tmp" --stonewall --ioengine=libaio --direct=1 --zero_buffers=0 --name=seq1mq1t1read --bs=1m --iodepth=1 --numjobs=1 --rw=read --output-format=json
Receiving ===> 380.49 MB/s
Stopping Thread…
Thread Finished, garbage collecting now…
Verifying if temp file exists /home/gom1/fiomark.tmp
Yes, removing the file: [/home/gom1/fiomark.tmp]

Nie masz zainstalowanego fio, a crazydiskmark to tylko nakładka graficzna do niego (wcale nie jest potrzebna do testów), doinstaluj fio i sprawdź.

W Debianie (prawdopodobnie i innych „debianowych”) instalujesz to z zależnościami tak.

Powiedzmy z sudo.

sudo apt install fio python3-pyqt5 python3-pip python3-serial

sudo pip3 install --upgrade pip

sudo pip3 install crazydiskmark

Dzięki działa poprawnie tzn nie muszę czekać aż program zacznie pracować .

Po za tym Lenovo G50-30 jaki ma SATA? SATA II czy SATA III?

Internety mówią, że SATA III (6Gb/s).

No to wynik jest słaby :thinking: Przyznam się że nie wiedziałem jaki ma SATA.

Znalazłem specyfikacje:
https://pcsupport.lenovo.com/ni/pl/products/laptops-and-netbooks/lenovo-g-series-laptops/g50-30-notebook-lenovo/solutions/pd100006

W przypadku SSD na SATA3 możesz liczyć na transfery rzędu 550MB/s (zapis i odczyt). Dyski ze słabszymi kontrolerami mogą mieć (i zazwyczaj mają) niższe wartości. Transfer jest uzależniony od dostępnego wolnego miejsca - im go jest mniej, tym bardziej spada.

Aha .

Obecnie mam wolnego miejsca 215,5GB z 234,7GB .

Z tego co wkleiłeś to wynika że masz SATA 2 (3.0 Gbps), i będzie góra 250-280 MB/s odczyt, zapis trochę mniej (tz. dużych plików). W hdparm (uwaga program użyty niewłaściwie może doprowadzić do utraty danych, a nawet uszkodzenia dysku) możesz sprawdzić kontroler na płycie. Ale można to zrobić i inaczej, na przykład te informacje wyciągnąć z info uruchamiania systemu.

sudo dmesg | grep 'SATA link up'