Potrzebuje założyć sobie sieć VPN w domu i kilku innych miejscach jak również na moim PDA z Windows Mobile. Pytanie moje jest takie, jakie rozwiązanie proponujecie, soft itp. zależy mi na tanich rozwiązaniach być może nawet darmowych Chodzi o wymianę plików itp.
Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.
Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.
Uznanym standardem, ale wymagającym zewnętrznego oprogramowania jest OpenVPN, zarówno serwer, jak i klient, są za darmo i są wolnym oprogramowaniem. Nie wiem jak z WM.
Być może niezbędne będzie włączenie opcji “VPN pass-through” w routerze oprócz przekierowania portów. Albo w ogóle możesz mieć problem, mój dostawca blokował porty (choć niby mam wszystkie) odpowiedzialne za VPN…
Zależy jaki sprzęt (systemy operacyjne) będą w użyciu. W większosci przypadków najprościej jest skorzystać z klienta Hamachi VPN. Masz wtedy z głowy stawianie serwera. Taka sieć jest nawet zarządzalna z poziomu WWW.
oto warunki troszkę się zmieniły mam serwer della poweredge 1850 na windows serwer 2003 sbs edycja 2010 dla men na nim bd miał virtualboxa z debianem serwer ten jest podpięty do internetu przez linuxa firewall dokładnie ipfire. W domu siedzę na Ubuntu i chce to spiąć w jakiegoś VPN;a sensownego oraz inne komputery na xp i win 7 mogę prosić o jakiej propozycje porady ?