@sfirecki Dokładnie przejrzałam i niestety, ani w oknie konfiguracji systemu, ani w usługach niczego takiego nie znalazłam. Chyba, że ma jakąś dziwną nazwę, w której nie ma nic o Skype. Sprawdzałam jeszcze w zaplanowanych zadaniach i też nic
Ogólnie ta aktualizacja jest uruchamiana tylko wtedy, gdy włączam Skype. Nie zauważyłam, aby przy wyłączonym działały mi jakieś usługi związane ze Skypem.
Co do starej wersji, to mam obawy, czy nie będzie problemu, kiedy będę chciała korzystać ze współdzielenia ekranu z osobą, która ma najnowszą wersję Skype
U mnie wygląda to tak w ustawieniach, ale ja mam Win 8.1. Może w Win 7 wygląda to inaczej.
Nie mam takiej usługi. Mam Win 7 x64, nie Win 10:
https://i.imgur.com/qZeLZWL.png - uporządkowane wg producenta. Jak widać, nie ma tam Skype, ale jeśli nie wierzysz, to mogę zrobić zrzut całej listy
Tylko, że ta aktualizacja nie jest uruchamiana wraz ze startem systemu. Ona jest uruchamiana przez program Skype, w momencie jego włączenia.
Przeszukałam rejestr, ale nie ma w nim wpisu Skype-Setup.exe
@Edycja:
Z ciekawości jednak pobrałam ten programik.
https://i.imgur.com/C9nCiOW.png - jak widać, Skypa brak
Czyli znaczy to że aktualizacja się już pobrała, i czeka na instalację
Tak, ona się pobiera każdorazowo przy uruchomieniu Skype. Nawet jak wyrzucę ten plik Skype-Setup.exe i uruchomię Skype, to od razu pobierze się ponownie
Spróbuj tak odinstaluj go, następnie zainstaluj tą wersje odznacz wpisy w autorunsie w Zakładka-Services i Logon. Uruchom ponownie komputer
po odznaczeniu wpisów skype nie powinien szukać aktualizacji
Mam odinstalować Skype 8.18 i zainstalować ponownie tę samą wersję?
W sumie nie wiem czy to jest rozwiązanie, bo nie chcę całkowicie pozbawiać się aktualizacji. Chcę tylko móc je aktywować w wybranym przez siebie momencie. Miałam nadzieję, że gdzieś to jest ukryte w samym Skype, ale wygląda, że ta wersja nie pozwala decydować o czasie aktualizacji
Tak, i po instalacji odznaczyć wpisy w autorunsie żeby nie szukał kolejnych aktualizacji
https://i.imgur.com/J3WVYme.png - tam właśnie siedzi ten Skype-Setup.exe, który wyrzucam, ale po każdym uruchomieniu Skype znów jest pobierany. Zablokowałam go teraz w Comodo. Może to coś da?
Zrób taki trik.
Zrestartuj komputer. Jak pojawi się pulpit, uruchom CMD z uprawnieniami Administartora, wklej linię i Enter potem drugą
del “%appdata%\Microsoft\Skype for Desktop\Skype-Setup.exe” /Q
md “%appdata%\Microsoft\Skype for Desktop\Skype-Setup.exe” /Q
A co to będzie robić i jak później ew. to cofnąć? Bo tak jak wcześniej pisałam, nie chcę całkowicie pozbawić się możliwości aktualizacji
Wystarczy wtedy zastosować tylko pierwszą linię i uruchomić Skype
@iJuliusz - ponieważ pojawiła się nowa aktualizacja Skype i sposób z zablokowaniem pliku Skype-Setup.exe w Comodo nie zadziałał, to postanowiłam wypróbować Twój sposób z CMD. Niestety, chyba coś jest nie tak:
Nadal nie wytłumaczyłeś, co te komendy właściwie miały robić. Pierwsza chyba miała kasować ten plik, ale to przecież mogę zrobić sama.
Comodo blokuje tylko samą aktualizację, natomiast nie blokuje pobierania pliku Skype-Setup.exe na dysk. Nie da się włączyć Skype bez zainstalowania aktualizacji jeśli ten plik jest na dysku.
Pozostała mi już chyba tylko reinstalacja Skype, ale jakoś nie jestem przekonana, że to cokolwiek zmieni i nagle cudownie pojawi się u mnie ta usługa, bo to nie żadna usługa pobiera ten plik, tylko sam Skype. Plik nie pobiera się podczas startu systemu, tylko przy uruchomieniu Skype. Jak go usunę, to przy następnym uruchomieniu znów się pobierze i tak do skutku, czyli do zainstalowania aktualizacji.
Może da się zablokować w Comodo zapis tego pliku na dysku? Tylko nie wiem, jak to zrobić…
Zrób atrapę po przez FRST: Fixlist.txt (86 bajtów)
CreateDummy:
Tworzy atrapę w postaci zablokowanego folderu, by zapobiec odtwarzaniu szkodliwego pliku/folderu. Folder-atrapa powinien zostać usunięty po kompletnym zneutralizowaniu malware. Składnia polecenia:
CreateDummy: ścieżka
Przykład:
CreateDummy: C:\Users\X\AppData\Roaming\Microsoft\Skype for Desktop\Skype-Setup.exe
Nie można używać ścieżek środowiskowych w poleceniu, bo stworzą folder z atrapą obok FRST.
Atrapę można usunąć podając w pliku fixlist.txt
sam adres do niej: Fixlist.txt (73 bajty)
C:\Users\X\AppData\Roaming\Microsoft\Skype for Desktop\Skype-Setup.exe
- Kasuje plik
- Blokuje jego utworzenie przy pomocy folderu (tak zwana atrapa)
Pewnie tak, ale trzeba by nanalizować ruch i zrobić regułę blokującą sprawdzanie aktualizacji / pobieranie pliku.
Wydaje się działać. Dziękuję
Od zawsze miałem podobny cyrk, ale przechytrzyłem Skype! Może mi się spokojnie aktualizować, niczego to u mnie nie zmienia. Nie wiem, jak na innych systemach (mam Win7,64b), u mnie jest na razie spoko. Po prostu udało mi się znaleźć wersję portable 7.41.66.101. Ale przed uruchomieniem jej, wyczyściłem wszelkie ślady Skype programami i ręcznie. Już myślałem, że mi wsio padnie, ale nie! Zrestartowałem, resztki wywalił CCleaner i poszło. Skype przyjął i login i hasło, wszystko musiałem wprowadzać od nowa i sam się natychmiast zaktualizować, ale nie zmieniło się NIC. Pozostała stara grafika i działa jak 7ka
Znaczy się że MS od jakiś 5 miesięcy nie dobił serwerów dla skype 7.x?