Jak wylaczyc RAID?


(Mariusz Berstling) #1

witam,

mam BIOS American Magatrends i dorazu mowie nie mam nigdzie na liscie opcji Integrated Peripherals!

Problem wyglada tak, po wyjeciu bateryjki z BIOS przy wlaczaniu kompa wyrzuca mi Liste dyskow (1) i "Press ctrl A for ULI ALI RAID feautures" w ktorcy zarzadzam RAIDem, ktorego nigdy nie zakladalem...

jezeli zignoruje ten ekranik, wrzuca mnie do windowsowskiego wstawaina po problemach:

tryb awaryjny

tryb awaryjny z wierszem polecen

...

uruchom sys windows normalnie

po wybraniu jakichkolwiek z powyzszych nastepuje restart i znowu to okno z RAIDem...

jak to obejsc bez blagania kumpla informatyka?


(Cosik Ktosik) #2

Podaj model płyty głównej.


(Mariusz Berstling) #3

Jakas ATI ...ASRock... czy cos...


(Cosik Ktosik) #4

Niewiele to daje.

Zobacz w zakładce Advanced->tam NVRaid Configuration (lub Raid Configuration)->Raid Enable ustaw na Disabled.

Jeżeli dysk jest na SATA, a tak pewnie jest, to tam nie wchodź tylko w Advanced->IDE Configuration->

ATA/IDE Configuration ustaw na [Enhanced]

Configure SATA as ustaw na [AHCI], a jak nie zadziała to [iDE]


(Mariusz Berstling) #5

nie mam ani RAID config ani mozliwosci usatwienia ATA/IDEE na enhenced...SATA moge walnac tylko AHCI lub RAID...


(Technik Elektro) #6

czyli ustaw AHCI


(Mariusz Berstling) #7

tak mam ustawione...debilem nie jestem zebym sam siebie w RAID wpierdzielal jak chce go wylaczyc :slight_smile:

tylko ze ja w BIOSie nie mam nigdzie slowa RAID, oprocz w tych ustawieniach SATA...nigdzie indziej sie nie pojawia wiec nie wiem gdzie to dziadostwo wylaczyc... jak by bylo cos napisane RAID utilities czy features czy cokolwiek i obk DISABLED to bym wiedzial co robic...ale nie ma...tu jest jakis kruczek -.-


(Cosik Ktosik) #8

Odkręć lewą (patrząc się od przodu) ściankę obudowy i spisz model płyty głównej. To może bardzo ułatwić pomoc.


(Mariusz Berstling) #9

jak checie tak...nie wiem ile to da...asrock 775Twins HDTV Dual Core CPU.... tyle wiecej same numerki przy podzespolach


(Cosik Ktosik) #10

Dobrze, wg instrukcji dysk SATA może nadal działać, gdy ATA Combination Mode wyłączysz. Wtedy powinien chodzić w trybie IDE.

Oczywiście dysk musi być podłączony do SATA1 i zapewne tak jest, więc sprawdź tą opcję.


(Mariusz Berstling) #11

coz, powinien chodzic i chodzi :slight_smile:

ale alert o RAIDzie dalej sie wlacza i winda z dysku dalej nie wstaje poza okno wyboru opcji wstania:

tryb awaryjny

z wierszem polecen

normalnie

...

ost znzna dobra konfiguracja

dalej nie idzie, a RAIDu dalej nie mam :slight_smile:


(Mariusz Berstling) #12

wstal...ale kosztem cdroma... teraz to sproboje odwrocic...zaraz wszytsko napisze...


(Mariusz Berstling) #13

dobra juz wszytsko dziala...faktycznie trzeba bylo pobawic sie z tym ATA Combination...jak wypiolem cdroma widzial dysk i wstawal, jak wpialem spowrotem byl drobny problem ale przezucilem tylko cdroma na slave'a i idzie normlanie...

dzieki wielkie wszytskim a w szczegolnosci cosik_ktosik za ogromna podpowiedz :smiley: