Postanowiłem założyć nowy temat, bo już od dłuższego czasu poszukuję w różnych tematach i w różnych forach jakichś dobrych rad, krok po kroku, jak zainstalować bibliotekę GD. Jest mi ona potrzebna do prawidłowego działania galerii. Pragnę w tym celu posłużyć się systemem MyGallery, która wymaga właśnie takowej biblioteki.
Tak myślę i myślę i doszedłem do wniosku, że jestem za ciemny żeby to zrozumieć:
“Find php_gd2.dll (or php_gd.dll if you need gif-support, but you will have less good image quality) and put it in your php folder (Usual c:\php). Find in the php.ini in your windows folder:”
Odnalazłem ten plik, ale pisze tam jeszcze, żebym umieścił to w folderze php. Co to oznacza i jak mam to zrobić?
zapewne masz zainstalowany jakis gotowy serv pod windowsa np jakis krasnal lub webserv. W folderze tym bedziesz miał katalog php i zobacz czy w nim masz te pliki php_gd2.dll czy php_gd.dll jeżeli masz to okej, a jeżeli ich nie masz to musisz je sciagnąć i tam umieścic (ale zapewne są one tam ).
w katalogu windows-a powiniens mieć plik php.ini i w nim usuwasz te średniki co mowa wyżej była o nich
Chyba ten drugi, nie? Hmmm, a wiesz może jakim programem mam się posłuiżyć żeby to zedytować? (na górze napisałem, że potrzebuję instrukcji dla ciemniaków :P, także będziesz się musiał ze mną pomęczyć trochę :P).
No tak powinno działać, ale jak już się zainstaluje. A ja właśnie szukam pomocy przy tej instalacji Bo nie wiem co, gdzie i jak mam zrobić. Czytając manuala, było tam coś takiego:
Pytałem wcześniej w języku polskim i nic. Teraz też wniknąłem przez twojego linka. Doszedłem do 10 strony i zwykle ukazywały się tematy forum bez odpowiedzi, albo z odpowiedziami, krótkimi, nic dla mnie nie znaczącymi
Na tym forum też szukałem, ale nikt chyba nie poruszył tu jeszcze dokładnego opisu instalacji, więc założyłem nowy topic.