Jak zainstalować kontroler PCI 2x ATA 133 RAID?


(Vojtz) #1

Proszę o opis instalacji kontrolera (MINT) PCI 2x ATA 133 RAID. Chodzi o szczegółowy opis konfiguracji w biosie kontrolera. Chcę podpiąć do kontrolera 2 napędy DVD a do płyty głównej 2 dyski twarde.

Proszę o rady i wskazówki. (ewentualnie linki do opisów)


(JNJN) #2

No to będzie problem.

To po kolei.

Kartę PCI wsadzasz do drugiego slotu licząc od AGP.

Wszystkie dyski i napędy podpinasz na osobnych taśmach.

Kontroler ATA płyty.

IDE pierwszy dysk systemowy ustawiony na Master na ostatniej wtyczce taśmy,taśma 80 żyłowa.

IDE drugi drugi dysk ustawiony tak samo i taka sama taśma.

Kontroler PCI ATA

IDE pierwszy napęd ustawiony na Master podpięty na końcu taśmy,taśma 40 żyłowa.

IDE drugi drugi napęd tak samo.

W biosie dyski napędy i tryby pracy na auto.

I start kompa i instaluj kartę,jeśli będą potrzebne stery masz na CD do karty PCI.

I tu nie pamiętam,po restarcie lub w czasie instalacji może być potrzeba ustawienia biosu karty PCI ATA - jak jest możliwość ustaw wszystko na auto.

Pomoc co prawda do kontrolera PCI SATA ale może się przyda.

http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/prin … 77355.html

Poczytaj też.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … 712#247712

I żeby się nie okazało że jak zastosujesz dodatkowy kontroler będą niższe transfery niż na zintegrowanym.

I na koniec nie znam tego modelu i w ogóle to rzadkość,jak coś znajdę to napiszę - szukaj.

http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl

Poczytaj instrukcje jak jest,pliki pomocy na CD.


(Vojtz) #3
  1. Czyli napędy optyczne NIE mogą być na takich samych taśmach jak dyski ?

  2. Czy to MUSI być drugi slot PCI od AGP ?


(JNJN) #4

Nie,bo dyski podłączasz do kontrolera płyty, a napędy CD DVD do kontrolera PCI.

Jak podłączysz na osobnych taśmach unikniesz konfliktów między urządzeniami.

Możesz na jednej taśmie podłączyć dwa napędy Master i Slave, ale w ramach tego samego kontrolera i kanału IDE.

Nie musi - oprócz pierwszego licząc od AGP on ma zostać wolny.


(Vojtz) #5

Właśnie o to mi chodzi żeby wszystkie urządzenia (2 dyski - płyta, 2 napędy - kontroler) były same na taśmie.

Po podłączeniu do kontrolera napędów (oba Master) na każdy kanał jeden, niestety nie widzi ich system (taśmy takie same jak do dysków) Dopiero jutro kupię 40-żyłowe, więc wnioskuję że właśnie dlatego nie widzi ?

I jakiego rodzaju problemu mam się spodziewać ?


(JNJN) #6

Jak masz taśmy 80 żyłowe to są dobre,nie trzeba kupować 40.

Pisałem że jakbyś nie miał taśm to do napędów CD wystarczy taśma 40 żyłowa - tak więc napędy mogą być podłączone również taśmami 80 żyłowymi.

Dlaczego system nie widzi napędów podpiętych na karcie PCI.

Trzeba najpierw zainstalować prawidłowo kontroler PCI ATA oraz skonfigurować bios kontrolera PCI ATA.


(Vojtz) #7

Podłączyłem w/g wskazówek:

Kontroler płyty głównej:

1.Dysk systemowy (Master) - IDE 1

2.Dysk dodatkowy (Master) - IDE 2

(dyski wykryte)

Kontroler PCI ATA 133:

1.DVD-RW (Master)

2.DVD (Master)

(napędy nie wykryte)

Sterownik kontrolera zainstalowany (ITE IT8212F) system rozpoznaje urządzenie ale nie widzi napędów optycznych: http://img117.imageshack.us/img117/9035/biospyty1zn.jpg

Bios kontrolera:

  1. http://img117.imageshack.us/img117/8025 … ra18xj.jpg

  2. http://img117.imageshack.us/img117/13/b … era6cs.jpg

Model kontrolera - http://img117.imageshack.us/img117/6030/model9ko.jpg

Sprawdziłem wszystkie sloty PCI ( drugi od góry akurat dzieli przerwania z kartą grafiki - IRQ 19) i niestety nie wykrywa napędów, wszędzie jest ten sam efekt: NOT DETECTED! W biosie kontrolera na żadnym z ustawień nie widzi napędów optycznych.

Czy istnieje możliwość że jest to tylko kontroler RAID ? i nie będzie widział napędów optycznych ? Może trzeba jeszcze coś skonfigurować w biosie mobo ?


(JNJN) #8

Nie widziałem takiego biosu.

Opcji Raidu nie ruszaj, bo to do dysków.

W screnie 2,szczególnie pozycja 1 i 5 zobacz ustawienia.

Resztę też zobacz.

Obowiązuje metoda prób i błędów.

Jeśli komp prawidłowo zainstalował kartę, to zostaje ustawienie biosu karty PCI.

Przy starcie kompa powinien odezwać się bios tej karty,jak dobrze pamiętam - choć na 100% to nie pamiętam.

Kombinuj,jak coś znajdę to napisze,też szukaj.


(Vojtz) #9

szukam, szukam…

Pozycja 1: kilka opcji: Raid 0, 0 + 1, IDE - i tu nic nie wykrywa.

Pozycja 5: włączanie i wyłączanie RAID

Jakby czegoś brakowało, sterowników jakichś ?


(JNJN) #10

Raid daj na wyłączony , a IDE wlączone.

I jak się da to wszystko daj na auto.

A instrukcji lub pliku pomocy to jakiegoś niema - zobacz.

UPDATE

Wyczytałem że do takiego kontrolera nie powinno się podłączać napędów CD i tu może problem - tylko dyski.

Tu

wrzuć i czytaj

konfiguracja kontrolera raid

http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl

Tak więc sam już niewiem.


(Vojtz) #11

Instrukcji - Niet, również pliku pomocy.

Zrzut podczas uruchamiania windy:

http://img192.imageshack.us/img192/6997 … ndy0vh.jpg

Zrzuty kolejnych pozycji biosu kontrolera:

Pozycja 1:

  1. http://img192.imageshack.us/img192/7849 … a115ze.jpg

  2. http://img192.imageshack.us/img192/2750 … a123pb.jpg

  3. http://img192.imageshack.us/img192/5404 … a137hv.jpg

  4. http://img192.imageshack.us/img192/9093 … a145rx.jpg

  5. http://img192.imageshack.us/img192/4047 … a152lj.jpg

Pozycje 2 - 4 (wyglądają tak samo):

http://img192.imageshack.us/img192/1702 … e240jt.jpg

Pozycja 5 (można tylko włączyć lub wyłączyć RAID, ale przy ponownym uruchomieniu kompa jest znów włączony):

http://img192.imageshack.us/img192/1066/pozycja53vt.jpg

Złączono Posta : 23.08.2005 (Wto) 23:05

Więc co, nie da się jednak podłączyć napędów do tego kontrolera ?? Czy to musi być “tylko” kontroler ATA 133 , bez RAID-u ?


(lecho6) #12

Mam ten sam kontroler i ten sam problem.Co wiem na pewno to do tego kontrolera nie podłączysz napędów optycznych tylko dyski twarde.U mnie dyski twarde wykrywa ale to wszystko chodzi fatalnie i dałem sobie spokój.Ale próbuj może ci się uda a ja sobie będę śledził ten temat.

Pozdrawiam.


(JNJN) #13

I jeszcze jedno po zmianach w biosie karty PCI ATA, należy zapisać zmiany w biosie karty - zobacz w screnie (CTRL-Y).

http://img117.imageshack.us/img117/8025 … ra18xj.jpg

I jak wyłączysz RAID w biosie karty,to powinnny działać napędy IDE - tu głowy nie daję że tak jest.


(Vojtz) #14

No i lecho6 ma rację. Nie ma możliwości podłączenia napędów optycznych do kontrolera PCI dlatego że kontroler optycznych nie widzi. Z tego co już wiem to kontrolery wykrywają tylko dyski twarde które mają określoną przestrzeń na dysku do zapisania. (nośnik danych)

Jednak poradziłem sobie inaczej, (dla tych którzy się z tym męczą), dyski twarde podłączyłem do kontrolera PCI (na osobnych kanałach - w biosie kontrolera ustawione na IDE, z RAID-em trzeba być ostrożnym, można wyczyścić dysk), a napędy do kontrolera płyty głównej. I wszystko chodzi pięknie. Wiadomo że winda będzie się uruchamiała troszkę dłużej ( u mnie jest to jakieś 2 sekundy) ze względu na bios kontrolera, ale to nie jest żaden problem.Z tego co zauważyłem przez pare godzin to system chodzi lepiej ponieważ dyski sobie nie przeszkadzają (każdy na osobnym kanale), kopiowanie bezproblemowe ( z dysku na dysk) , dodatkowo uzyskałem możliwość kopiowania z dwóch napędów optycznych jednocześnie bez utraty transferu (to samo dyski) Więc, same plusy !


(lecho6) #15

No to ja się rano pobawię może i mnie się uda bo teraz juz jest za późno.


(Vojtz) #16

Po dwóch dniach testowania nie ma żadnych problemów z dyskami - kontrolerem - i napędami. Dyski podpięte pod dodatkowy kontroler zachowują się tak samo (jak nie lepiej) jak do płyty głównej. Stwierdziłem nawet cichszą pracę Samsunga SP80, przedtem podpięty razem na taśmie z Seagate.


(lecho6) #17

Ja też się uporałem już z tym kontrolerem i śmiga wszystko ok.Miałem tylko problem przy formatowaniu dysku ponieważ instalator nie widział moich dysków a nie dostałem z urządzeniem dyskietki tylko płytę.Z płyty nie da rady zainstalowac sterownika ale ściągnąłem z netu odpowiedni sterownik wgrałem go na dyskietkę i poszło.Także problem rozwiązany.

Pozdrawiam.


(Vojtz) #18

Można jeszcze dodatkowo z napędami optycznymi podpiąć szufladę, tylko w biosie musisz ustawić w ADWANCED BIOS FEATURES - FIRST BOOT DEVICE : SCSI jeśli tego nie zrobisz system nie będzie wiedział z którego dysku się uruchomić. Mam dysk na którym magazynuję mpg-i z kamery i od czasu do czasu go muszę podłączyć, więc szuflada się przydaje.

BIOS:

dsc000080kz.jpg