No to dajesz Flash i powinien ruszyć - wykrył poprawnie Twój bios i najnowszy dostępny.
Hej,
Wynika z tego, że masz ściągnięty inny BIOS - program wykrywa, że masz płytę M2V-MX, a nie - jak podałeś wcześniej - M2V-MX SE. To jednak duża różnica. BIOS powinieneś więc pobrać ze strony https://www.asus.com/Motherboards/M2VMX/#support. Wtedy ostatnim dostępnym BIOSem byłaby wersja 1005 - 1202 jest niestety tylko betą.
Jak model płyty głównej wykrywa na przykład program CPU-Z?
Pozdrawiam,
Dimatheus
Posiadam płytę główną M2V-MX SE
CPU-Z tak wykrywa
DUŻY plus dla Moderatora, ja tego nie zauważyłem. Program powinien wykryć niezgodność wersji lub biosy obu płyt w tej wersji są takie same, ale trzeba to sprawdzić. Czyli chce program instalować poprawną wersję biosu.
Nawet pobrałem starszą wersje biosu i nadal to samo.
Czyli co mam robić?
Serwis, bo sobie możesz krzywdę zrobić.
Albo przywoź do mnie do Jeleniej i zrobimy.
Te płyty różnią się wyglądem wiem może zerkne i zobacze która to jest żeby mieć 100% pewność jaką mam.
Hej,
A próbowałeś ściągnąć wersję dla płyty głównej M2V-MX? Co wtedy pokazuje program, gdy się go uruchomi> Wyświetli błąd? Oczywiście kategorycznie nie flashuj takiego BIOS’a - zobacz tylko jaki komunikat się pojawi.
Zobacz jeszcze - i najlepiej zamieść screeny - jak płyta jest wykrywana przez program HWiNFO i Speccy.
Napiszę jeszcze raz - sprawdź, jaki komunikat pojawi się po włączeniu programu, ale nie flashuj tej wersji BIOSa.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Proszę
Wygląd jest taki sam mojej płyty jak na stronie producenta.
M2V-MX SE
W kilku programach też tak pisze, że mam płytę M2V-MX SE
Kurcze o co tu chodzi…
Hej,
Dzięki Speccy wiemy, że na pewno jest to płyta M2V-MX SE - jest wyposażona w mostek południowy VIA® VT8237S, podczas gdy M2V-MX ma mostek VIA VT8237A.
Sam się troszkę gubię. Generalnie BIOS powinien pasować, ale program źle to wykrywa. Zostaje więc albo serwis, albo aktualizacja spod DOSa. Tak jak pisałem - tworzymy pendrive’a DOS’owego przy pomocy programu Rufus. Następnie wrzucamy na niego dwa pliczki, bootujemy komputer i wykonujemy polecenia zgodnie z artykułami, które podałem.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Połaziłem w Biosie i wiem już jak ustawić żeby mi ładowało pendrive.
Bootować na FreeDos czy MSDos?
Weszło mi do FreeDOS co teraz?
Zrobiłem na MsDos i robiłem jak na tym filmiku co mi podałeś. Wszystko ok do czasu aż mam wpisywać nazwę swojego nowego biosu :
afuzo /m2mxse.rom (zmieniłem nazwe na taką)
Ok wpisałem dałem ENTER i nic. nic się nie ładuje jak na filmiku tylko piszę mi taki początek jak na filmiku i przeskakuje dalej bez niczego.
Hej,
Zobacz dokładnie filmik, który wrzuciłem w jednym z poprzednich postów. Jest w nim dokładna instrukcja. Najpierw zrób backup starego BIOSu (komenda afudos /oold.rom), a dopiero później wgranie nowego (komenda afudos /im2mxse.rom). Masz dodatkowo literówkę - polecenie to afudos. 
Pozdrawiam,
Dimatheus
Być może napisałem afuzo heh
Jutro zrobie to jeszcze raz i dam znać jak mi poszło. Trzymaj kciuki żeby się udało 
Jak zrobie backup biosu i mi się coś zepsuje to jak się to naprawia?
Hej,
Generalnie można spróbować wgrać jeszcze raz poprzedni, ale niestety nie zawsze jest to możliwe.
Trzymam zatem kciuki i powodzonka. 
Pozdrawiam,
Dimatheus
Oglądnołem ten poradnik jeszcze raz i zapomniałem wpisać : afudos /im2vmxse.rom
Właśnie nie wpisałem tego “i” przed nazwą nowego biosa. Za godzine się pewnie zabiore za aktualizowanie.
Więc tak… zrobiłem wszystko jak na filmiku iiiiii
UDAŁO SIĘ ![]()
No to OK.
Jak będziesz zakładał nowy CPU trzeba zrobić reset biosu baterią.
Komp odłączony od zasilana 230V, wyjmij baterię na min 10 minut, w tym czasie załóż nowy CPU (nie zapomnij o dokładnym wyczyszczeniu wszystkiego i paście i dokładnym założeniu coolera na CPU), włóż baterię, podłącz zasilanie 230V i start, wchodzisz do biosu, ustawiasz datę i godzinę, bootowanie i co chcesz i zapisujesz bios Save i start.
Trzeba wyciągać baterie?
Już tak zabardzo to nie chcę w tym grzebać.
Procka wiem jak zmieniać.
A co za problem, weź kumatego kolegę do pomocy i czytaj w necie i masz sukces.
To tak:
-
wsadzisz nowy CPU i jak go bios poprawnie wykryje to OK
-
jak będzie problem reset biosu.
I przy zmianie CPU zawsze wskazany reset biosu i jego ponowne ustawienie.