Spawn
(Spawn)
21 Luty 2010 11:53
Witam
Jaka polecacie antenę do karty pod usb Edimax EW-7318 USG? Jakiś czas temu kupiłem ją ale ma za słabą antenkę, bo tylko 4dBi. Do jakiej max. mocy można stosować anteny do tego urządzenia?
Na allegro znalazłem taką antenę: http://allegro.pl/item919334297_wifi_an … 901_2.html
Dobra ona będzie? Może znacie jakieś inne, lepsze anteny z większa mocą? bo interesuje mnie duża moc.
Antenę używam w domu i tez poz nim.
pzdr.
bor1904
(Bor1904)
22 Luty 2010 16:31
(…)Dobór sprzętu do wartości EIRP Czy stosując antenę o dowolnym zysku energetycznym nie łamiemy prawa? Należy podkreślić, że przepisy nie podają informacji o istnieniu granicznej wartości zysku, której przekroczenie jest niedozwolone. Dlaczego więc jedna osoba może mieć antenę o zysku 15 dBi, podczas gdy inna po instalacji anteny o zysku 10 dBi już łamie prawo? Dlaczego, niektóre firmy podają w świadectwach zgodności antenę o zysku 15dBi, podczas gdy inne anteny o zysku 10 dBi? Odpowiedź na to pytanie wynika wprost z jednego z paragrafów rozporządzenia Ministra Infrastruktury, dotyczącego maksymalnej dopuszczalnej wartości promieniowanej mocy EIRP. Bez pozwolenia radiowego można używać instalacji radiowych nieprzekraczających wartości EIRP 100mW, czyli 20dBm dla pasma 2,4 GHz oraz 1 W (30 dBm) dla pasma 5,47 – 5,725 GHz. Tę samą moc EIRP można uzyskać na wiele sposobów: EIRP[dB] = Moc nadajnika dBm – (tłumienie złączek dB + tłumienie kabla dB) + zysk anteny dBi <= 20dBm (dla 2,4 GHz) EIRP[dB] = Moc nadajnika dBm – (tłumienie złączek dB + tłumienie kabla dB) + zysk anteny dBi <= 30dBm (dla 5 GHz) Aby nie przekroczyć granicznej wartości EIRP, należy dobrać stosowne parametry: * moc nadajnika, * rodzaj kabla, jego długości * zysk anten. Trzeba zauważyć, że znacznie korzystniejsze jest użycie nadajnika o mniejszej mocy z anteną o większym zysku niż nadajnika o dużej mocy i anteny o małym zysku. Dlaczego ? Otóż z punktu widzenia bilansu łącza w dowolny sposób można uzyskać żądany poziom mocy promieniowanej, ale stacja bazowa jest nie tylko nadajnikiem, ale również odbiornikiem, a wówczas, gdy odbiera sygnał od klienta, nie ma znaczenia jaką ma moc, tylko liczy się jej czułość oraz zysk anteny. Tak więc zysk anteny “liczy się” zarówno podczas nadawania jak i odbioru, a moc nadajnika tylko podczas nadawania. Osobną kwestią jest wykorzystywana moc promieniowana. Zwykle wydaje się, że im większa tym lepsza. A tymczasem, wcale nie jest to prawdą. Zawsze należy nadawać z mocą optymalną, dostosowaną do rozmieszczenia klientów. Zbyt duża moc nadawana to niepotrzebne wysyłanie swojego sygnału poza obszar naszej działalności. Przez to możemy zakłócać sieci, które działają w dalszej odległości. Będziemy też narażać się na ataki na naszą sieć przez osoby znajdujące się w oddali, trudne wówczas do zlokalizowania. Zyski anten klienckich również powinny być dobrane optymalnie. Klient, który posiada bardzo mocną antenę, a stację bazową ma blisko, oczywiście będzie miał mocny sygnał ze swojej anteny, ale jednocześnie podczas nadawania może zakłócać inne sieci, nawet w dużej odległości, ale poza tym będzie on “widzieć” te sieci, co za tym idzie będzie widział je jako dodatkowy szum (większy szum to większa liczba błędów i mniejsza prędkość transmisji) lub też będzie współdzielił z nimi medium transmisyjne – co zaowocuje mniejszą prędkością. Stacje, z mniejszymi antenami, będą widziały tylko swoją stację i nie będą miały takich problemów.
Często instalatorzy WLAN zakładają tłumienie na złączkach rzędu 2dB.
Antena nie ma mocy tylko zysk - moc jakotaką ma nadajnik.
Na chłopski rozum “jak bardzo i w których kierunkach skupia sygnał”.
W antenie często wiele ważniejsze mogą okazać się polaryzacja czy charakterystyki promieniowania niż zysk.
Nie podałeś żadnych wskazówek w czym ta antena ma pomóc…
Pozdrawiam
Spawn
(Spawn)
22 Luty 2010 18:06
Nie podałem wskazówek, bo pomyślałem, ze większość zrozumie o co mi chodzi w moim pytaniu. Po prostu chce aby moja karta wifi ściągała jak najlepiej sygnał z routera, i dlatego szukam lepszej anteny o lepszym zysku. W domu mam grube ściany. Nieraz korzystam z mojego sygnału internetowego w innym budynku obok i wtedy mam slaby sygnał.
bor1904
(Bor1904)
22 Luty 2010 19:15
Z tym że to nie jest tak :
Antena 2 dBi = 1 chuda ściana
Antena 4 dBi = 1 gruba ściana
(…)
Antena 32 dBi = 10 stropów i 4 grube ściany ?
( co idzie za większym zyskiem ? -> mniejsze kąty )
Anteny mają największe znaczenie w środowisku gdzie jest względna widoczność, niewiele odbić itp.
Wewnątrz pomieszczeń stosuje się inne techniki poprawienia sygnału czy pokrycia sygnalem -> zmiana standardu IEEE 802.11, przemieszczanie AP, dodatkowe AP (wired backbone, Uni Repeater, WDS+AP itp). Czy Widziałeś kiedyś na np uczelni bądź biurowcu na parterze paraboliczną antene (coś jak satelitarna) która miałaby za zadanie przestrzelić 8 ścian i 4 stropy ? Mam podejrzenia, że nie…
PS Anteny i sieci Wi-Fi to z pozoru trywialna sprawa lecz nie koniecznie taka jest.
Powodzenia
Spawn
(Spawn)
22 Luty 2010 20:31
No to co w mojej sytuacji byś mi polecił aby poprawić tą jakość odbioru? bo jak czytam to wszystko to widzę, ze nie warto kupować anteny bo i tak to nic nie da?
bor1904
(Bor1904)
23 Luty 2010 07:19
Może narysuj prosty(MS Paint) obrazek domu i ogrodu oraz położenie AP i miejsca z kiepskim sygnałem… bo to niewiele informacji na razie.
Pozdrawiam
pysiu
(Pysiu)
23 Luty 2010 18:46
Akurat ta antenka w mieszkaniu się dobrze sprawuje w czteropokojowym mieszkaniu i grubych ścianach ale już poza domem cieniutko