Jaka antena do Edimax EW-7318 USG?

Witam

Jaka polecacie antenę do karty pod usb Edimax EW-7318 USG? Jakiś czas temu kupiłem ją ale ma za słabą antenkę, bo tylko 4dBi. Do jakiej max. mocy można stosować anteny do tego urządzenia?

Na allegro znalazłem taką antenę: http://allegro.pl/item919334297_wifi_an … 901_2.html

Dobra ona będzie? Może znacie jakieś inne, lepsze anteny z większa mocą? bo interesuje mnie duża moc.

Antenę używam w domu i tez poz nim.

pzdr.

Często instalatorzy WLAN zakładają tłumienie na złączkach rzędu 2dB.

Antena nie ma mocy tylko zysk - moc jakotaką ma nadajnik.

Na chłopski rozum “jak bardzo i w których kierunkach skupia sygnał”.

W antenie często wiele ważniejsze mogą okazać się polaryzacja czy charakterystyki promieniowania niż zysk.

Nie podałeś żadnych wskazówek w czym ta antena ma pomóc…

Pozdrawiam

Nie podałem wskazówek, bo pomyślałem, ze większość zrozumie o co mi chodzi w moim pytaniu. Po prostu chce aby moja karta wifi ściągała jak najlepiej sygnał z routera, i dlatego szukam lepszej anteny o lepszym zysku. W domu mam grube ściany. Nieraz korzystam z mojego sygnału internetowego w innym budynku obok i wtedy mam slaby sygnał.

Z tym że to nie jest tak :

Antena 2 dBi = 1 chuda ściana

Antena 4 dBi = 1 gruba ściana

(…)

Antena 32 dBi = 10 stropów i 4 grube ściany ?

( co idzie za większym zyskiem ? -> mniejsze kąty )

Anteny mają największe znaczenie w środowisku gdzie jest względna widoczność, niewiele odbić itp.

Wewnątrz pomieszczeń stosuje się inne techniki poprawienia sygnału czy pokrycia sygnalem -> zmiana standardu IEEE 802.11, przemieszczanie AP, dodatkowe AP (wired backbone, Uni Repeater, WDS+AP itp). Czy Widziałeś kiedyś na np uczelni bądź biurowcu na parterze paraboliczną antene (coś jak satelitarna) która miałaby za zadanie przestrzelić 8 ścian i 4 stropy ? Mam podejrzenia, że nie…

PS Anteny i sieci Wi-Fi to z pozoru trywialna sprawa lecz nie koniecznie taka jest.

Powodzenia :wink:

No to co w mojej sytuacji byś mi polecił aby poprawić tą jakość odbioru? bo jak czytam to wszystko to widzę, ze nie warto kupować anteny bo i tak to nic nie da?

Może narysuj prosty(MS Paint) obrazek domu i ogrodu oraz położenie AP i miejsca z kiepskim sygnałem… bo to niewiele informacji na razie.

Pozdrawiam

Akurat ta antenka w mieszkaniu się dobrze sprawuje w czteropokojowym mieszkaniu i grubych ścianach ale już poza domem cieniutko :slight_smile: