Jaka grafa AGP/czy w ogóle z tym zasilaczem?

Tak jak napisałem Jak drugi raz mnie oszukano napisałem do allegro

i zwrócono mi pieniądze (troszke było przy tym biegania ale sie opłacało)

I na pewno już nie kupie nic na allegro wole kupować w znanych sklepach internetowych jak proline, komputronik czy znak przynajmniej mam pewność

że towar do mnie dojdzie nawet jeże li towar będzi droższy o te pare złotych

jest przestarzała technologicznie SM 2.0

Dlaczego od razu formułujesz tak drastyczną opinię.

Tak zgadzam się, że lepiej wybrać kartę z Shader Model 3.0

niż z Shader Model 2.0 ale to nie uprawnia do określenia, które użyłeś.

Zapraszam do lektury :

Shader Model 3.0 - mit czy rzeczywistość?

Wielu tak zwanych "onanistów sprzętowych", słysząc, iż R420 nie będzie obsługiwać Shader Model 3.0, z góry skreśliło tą konstrukcję jako przestarzałą i mało innowacyjną. Pierwsze wersje shaderów (1.1) przedostały się do naszych domowych pecetów wraz z GeForce 3 i DirectX 8.0. Z DirectX 8.1, Pixel Shader otrzymał wersję 1.4, natomiast po uaktualnieniu tego API do wersji dziewiątej, możliwe stało się stosowanie PS i VS 2.0. Zgodnie z logiką, trzecia wersja jednostek cieniowania powinna ukazać się wraz z DirectX 10. Zamiast tego, przyklejono ją do bibliotek, oznaczonych jako... 9.0c! Nawet nie 9.1, lecz 9.0c. Wytłumaczenie takiego postępowania (przynajmniej to, które przychodzi mi do głowy) jest jedno - innowacyjność Shader Model 3 jest na tyle mała, że nie zasługiwała nawet na zwiększenie oznaczenia DirectX. To przypuszczenie, postawione w dniu premiery GeForce 6800, okazało się nad wyraz słuszne. SM 3.0 wymaga od karty przeprowadzania operacji na 32-bitowych liczbach zmiennoprzecinkowych, znosi też ograniczenie długości kodu (które w dużej mierze zostało już usunięte przez wprowadzenie bufora F). Umożliwia też wprowadzanie rozgałęzień oraz instrukcji warunkowych. Praktycznie każdy efekt wygenerowany przy pomocy shaderów z SM 3.0, można stworzyć przy SM 2.0. Co więcej, współczesne karty, tak czy siak nie pozwalają na stosowanie ogromnie rozbudowanych programów jednostek cieniowania, gdyż po prostu nie pozwala im na to wydajność. Dobrym przykładem, przytoczonym przez jednego z naszych Użytkowników (dzięki, Pet) jest dynamiczne generowanie tekstury, która w miarę zbliżania się do pokrytego nią obiektu, będzie w nieskończoność zwiększała swą szczegółowość. Wraca również problem screenshotów z silnika CryTEK, zaprezentowanych przez NVIDIA w ramach promocji NV40. Porównano na nich wygląd shaderów, lecz nie był to pojedynek "SM 2.0 vs. SM 3.0", lecz SM 1.1 kontra SM 3.0. Dlaczego? Ano dlatego, że w przypadku tego pierwszego porównania, nie ujrzelibyśmy żadnej różnicy. Sami developerzy FarCry potwierdzili, iż używają shaderów trzeciej generacji tylko do kalkulacji oświetlenia, lecz nie z tego powodu, iż dodają one jakieś innowacyjne funkcje. Powód był prozaiczny - są nieco szybsze w specyficznych zastosowaniach. Jak widać na powyższych przykładach, SM 3.0 rzeczywiście nie zasługiwał na kolejny numerek przy DirectX, nie zasługuje tym bardziej na zmianę karty wyłącznie z tego powodu.

Artykuł dość stary, ale zapewne daje do myślenia.

Źródło :Tu

Moją intencją nie jest wywołanie burzy w temacie SM 3.0 vs SM 2.0 tylko

zwrócenie uwagi iż nie można mówić o przestarzałej technologii pomiędzy tymi shaderami.

Natomiast trzeba iść z postępem i jeśli gry wymagają minimum SM 3.0 to

wybór jest oczywisty.

Może faktycznie przesadziłem z tym określeniem ale sam fakt że producenci gier już jakby to określić “rezygnują już z tej technologi na korzyść nowszej” może przesadzam ale najnowsze produkcje

jak SC double agent , Call of Duty 4 , Crisis , CMR Dirt i jeszcze tam pare gierek już wymaga minimum SM 3.0 :confused: a będzie takich gier coraz więcej.

PS Twoja grafika jest naprawde wydajna ale chyba już zaczynasz troszke odczuwać to że nie wszystkie pozycje możesz uruchomić

Ja osobiście zmienie swego radka 9800 pro na radka 1650pro bo po prostu nie ma sensu dawać czegoś lepszego do mojego kompa a modernizować kompa na razie się wstrzymam bo już widze że sie pojawiły DDR 3. Za rok pewnie już bedą ddr 4 i grafiki z Sm 5.0

Edge : Zgadzam się. Widzę (czytam), że zrozumiałeś moją intencję.

Mój młodszy 16-to letni syn gra teraz w WOW’a a także w Gothica 3

i Silkroad, może dlatego nie jestem na bieżąco z Shader Model 3.0

Przy mojej konfiguracji PC-ta (patrz w podpisie) i zastosowań, ten Radeon

jest wystarczający. No cóż SM 3.0 nie ma.

Jeżeli twój syn gra w WoW ( pozdrawiam bo też w to gram na orginalu ) i gry które wymagają tego SM 2.0 to bardzo dobrze i niech gra jak najdłużej bo przyjdzie taki dzień że będzie trzeba wymienić grafike na coś mocniejszego a ja chce wykorzystać sytuacje że grafiki na AGP jeszcze są bo z tego co patrze to praktycznie już nigdzie nie dostane (pomijając allegro) GF 7300 gt czy 7600 GS na DDR3 z orginalnym taktowaniem został tylko RADEON 1650pro

lub droższe x1950pro oraz xt. najmocniejsze na AGP.

Oczywiście ale czy jest sens inwestować około 600 zł na grafike pod agp jeżeli dokładając 400 zł można zmodernizować kompa a zresztą popatrz na mój sprzęt w podpisie osobiście uważam że radeon 1650pro będzie idealny ma podobną wydajność do GF 7600 gs jedynie te 4 potoki to cholerna wada ale cóż i tak to będzie wydajniejsze od 9800 pro i będzie miało SM 3.0

jeśli ma się tylko te 600zł to warto, bartona podkręcić do 3200+ a jeśli się nie kręci sprzedać i kupić bartona mobiel. sprzedać dysk 80gb i kupić 160 sata2 (płytka obsłuży tylko sata1) i sprzęcik będzie niczego sobie…

od galaxy z ddr3 po oc to bardzo dobra karta za nieduże stosunkowo pieniądze, posiadałem taką i można było na niej zagrać w takie gry jak stalker (1280x1024, najwyższe detale, statyczne światła), lost planet, colin dirt demo (choć hdr dość mocno obciąża vge), test drive unlimited (1024x768, wysokie detale).

jak znajdziesz gdzieś taką kartę to bierz w ciemno (nawet wersję ze standardowym chłodzeniem).

Nie chce inwestować aż tak dużo pieniędzy na tę platformę tym bardziej że Karty pod AGP już znikają a po drugie pojawiły się karty po DX 10 i SM 4.0

600 zł to jednak za drogo jak na agp max 350 zł moge przeznaczyć nic więcej chce żeby ten zestaw jeszcze mi służył przez rok