Zwracam się do Was z pytaniem. Czeka mnie w bardzo bliskiej przysłości mała renowacja sprzętu. Planuję kupić procesor, płytę główną i pamięć RAM. Zdecydowałem się na Athlona 64 x2 4000+ s.AM2. Jaką proponujecie pod niego płytę główną i jaką pamięć do niego dokupić (pojęcia nie mam, jakie taktowanie powinna ona mieć)?
Od płyty oczekuję:
ceny do 200zł,
portów: LPT, COM, 4x USB 2.0,
co najmniej 3 portów PCI
co najmniej jednego gniazda PATA,
PCI-E pod kartę graficzną,
mile widziane zintegrowane karta muz. i sieciowa.
Od pamięci oczekuję:
ma działać
W związku z wymianą płyty głównej muszę także wymienić kartę graficzną. Obecnie mam Radeona 9800pro na AGP. Jaką kartę polecacie w zamian? Najlepiej, by nie kosztowała więcej niż 200zł (może być używana z Allegro) i oferowała lepsze osiągi.
Nie jestem nałogowym graczem, więc nie zależy mi na ogromnej mocy i żyłowaniu osiągów. Chociaż przyznaję, że w Wiedźmina bym pograł (także na niskich/średnich detalach).
Pozostałe podzespoły mam już i wiem, że dadzą radę (zasilacze, dyski, napędy optyczne, itp.).
Ja do sprzętu takiego jak ty masz zamiar kupić (w moim podpisie) kupiłem płyte Foxconn A690GM2MA-8KRS2H kupiłem ją w Apollo zapłaciłem za nią 170 zł a ramy kupiłem goodram i dałem za nie 50 zł i jestem bardzo zadowolony z tego zakupu bo świetnie nadaje się do o/c tak że tobie również to polecam
Jak masz zamiar podkręcać to lepiej weź Intel dual core 2160 (200-210 zł) i do tego płytkę Gigabyte P31-DS3L (220 zł). Mam Athlona X2 4000 i chętnie bym go zamienił teraz na tego Intela.