Tak czytam sobie testy i gigabyte jednak więsze htt osiąga i to sporo większe… i ma pasywne chłodzenie całkiem spore na dodatek…
Bios F2 posiadał regulacje HTT tylko w zakresie 200-300 MHz. F3 rozszerzył zakres do 500 MHz, przynajmniej w teorii. Praktyka jest jednak brutalna, ale nie aż tak bardzo jak w przypadku Asusa M2N-E. Płyta nie chciała się budzić przy częstotliwości HTT powyżej 310 MHz z poziomu BIOSu. Ale to dalej mało! Nie do tego przyzwyczaił nas Gigabyte na nForce 4 :(
Podniesienie napięcia MCP nie pomogło na podkręcanie z poziomu BIOSu. Za pomocą ClockGena uzyskaliśmy uzyskaliśmy tyle samo co z poziomu BIOSu.. Maksymalne napięcie, jakie możemy podać na procesor wynoszące 1,55V w wielu przypadkach nie będzie wystarczające. Na pamięci możemy podać aż 2,5V, ale w praktyce zabawę kończymy na 2,2V. Powyżej tego komputer się wyłącza. Sekcja odpowiadająca za zasilanie pamięci wymaga przeprojektowania!
Na szczęście nie było problemów z kompatybilnością pamięci i oba testowe komplety kości HyperX pracowały poprawnie przy dzielniku DDR-2 800, z gwarantowanymi timingami. Plus to nie jest, ale względem Asusa M2N-E znaczący „postęp”.
Athlona 64 3000+ rev. F2 na rdzeniu Orleans udało nam się przetaktować do wartości 310 x 9 = 2790MHz. Napięcie na procesorze wyniosło 1,55V i nie było to do końca stabilne ze względu na zbyt mały VCORE - wartość 1.6V załatwila by sprawę. W przeciwieństwie jednak do Asusa taka wartość działa ZAWSZE stabilnie i PEWNIE!
Czy ta płyta jest aż taka super?
To ja na swoim biostarze mogę ustawić większe napięcie na procka a o htt to już nie wspomnę u mnie 350htt z palcem w d… a tu wyrzygane 310 jak matx bierze wielki super gigabyte nf570 to coś tu nie gra albo gra i to bardzo dobrze :lol:
P.S. Zapomniałem, wlutowany Bios bez kitów super sprawa :x :x :x
Złączono Posta : 21.09.2007 (Pią) 19:37
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1700-14
Foxconn ma chociażby lepszy dźwięk
No ale na foxconnie nasz poniżej 300. A wlutowany bios… i tak zamiennego modułu nigdzie nie dostaniesz, ale rzeczywiście nie można też hot-flasha zrobić z czymś takim, ale trzeba pamiętać że problemy przy flashowaniu występują raczej tylko przy nietestowanych zmodowanych biosach. Lepszy dźwięk, to zależy od sztuki w jednym teście wypadła gorzej od alc888 i troche ot ale jeden i drugi jest lige niżej niż stary dobry soundstorm, ciekawe czy nvidia w nf7 wreszcie da soundstorm’a 2 którego zapowiadała już od dawna. W foxconnie chipset jest dodatkowo tak umiejscowiony że wymiana chłodzenia na jakiś duży radiator (pentagrama nb-40 cu) jest problematyczna, ale foxconn ma chłodzone zasilanie… osobiście preferuje zdecydowanie foxconna/winfasta/leadteka niż gigabyte’a, ale tutaj i jedna i druga płyta mają wady i zalety, ciężki wybór ale foxconn jednak tańszy…