Jaką wybrać technike tworzenia strony?


(P Ch86) #1

Witam

Zastanawiam się już przeszło od tygodnia i nie mogę dojść jaką technike wybrać tworzenia strony. Teraz mam w ramkach, ale to przestarzała i troche zła technika tworzenia stron. Zaczołem strone w php (includowanie podstron), ale wynikł probelm (pisałem tu na forum, ale nie udało mi sie go rozwiązać :frowning: http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=102801&highlight=).

Testowałem również jomale, mambo, php fusion, ale jakoś mi nie przypadły do gustu bo jest za bardzo łatwo zrobić w tym strone :P! Znów zacząść prace

np. w jomali to bym musiał przerobić sobie szablon (o ile da się zwykły szablon przerobić pod jomale). Stronka zwiera sporo podstron i niewiem czy zwykłe robienie pojedynczych plików np. index.php, sport.php, pomoc.php ma sens? Czuje się taki rozdarty, że pierwszy raz nie wiem co mam robić! :frowning: Aha mam takie drobne pytanie. Więszkość stron to w jakiej technice powstaje (oprócz czystego htmla)? Proszę was doradcie mi coś porządnego bo naprawdę mi brakuje pomysłu!

Pozdrawiam Piotrek


(JarekMk) #2

Zrób sam ! XTML + CSS2


(Skr3czu) #3

To co szakal175 powiedział jest chyba najlepszym rozwiązanie ,ale jest dużo roboty przy tym…


(P Ch86) #4

Poczekam zobacze co jeszcze inni forumowicze mi doradzą. Bo planuje wykupić z ovh te 1000GP z domeną info. To wtedy by strona musiała być porządnie zrobiona. Jakby miała mieć komercyjną domene.


(JarekMk) #5

Wyżej to już tylko XML :slight_smile:


(Szuman) #6

ja bym na twoim miejscu jednak skorzystał z gotowego systemu, a dokładnie z Joomla :slight_smile: Strona nie musi być gotowcem, bo z Joomla można cuda wyczyniać i sporo pracy można w to włożyć jeśli się nie chce mieć gotowca, a niepowtarzalną stronę :slight_smile: Przerabianie i dostosowywanie szablonów czy skryptu Joomla może być pracochłonne i czasochłonne i przynieść taką satysfakcję jak samodzielne wykonanie strony :wink: Ja właśnie dzisiaj kończyłem przebudowę swojej prywatnej strony opartej na Joomla i choć już teraz nie jest standardowym skryptem, to jeszcze sporo zamierzam w niej zmienić, więc na nudę narzekać nie mogę.

Co do szablonów i dostosowywania ich do Joomla, to można :slight_smile: Musisz tylko znać zasady tworzenia szablonów do Joomla (jest pare tutoriali na stronach Joomla), a później robisz, co chcesz z każdym szablonem :wink:

Chyba, że czujesz się na siłach pisac własny cms, to zrób to, bo swoje to zawsze swoje


(Fora) #7

może Flash ?? :slight_smile:


(system) #8

filuniu , flash do wykonywania CAŁYCH stron to pomyłka. Nie dość, że długo się ładuje, to często nie można np. zaznaczyć tekstu, użyć opcji ‘cofnij’ itp. :x

p.ch86 , naucz się php. Najlepsze rozwiązanie. :slight_smile:


(Skr3czu) #9

Może zrobić takie połaczenie flash+html+php ;]


(Azpr) #10

takie coś też powinno być karalne… flash ma zaupełnie inne zastosowania a nie robienie w nim stron, a już napewno nie jej elemetów takich jak menu nawigacyjne… pamietaj ze nie wszyscy maja komponety od flasha, i co maja zrobić? niebeda mogli przejfgladac zawartosci storny tylko dlatego że autor postawił na wygląd a nie na funkcjonalność i niewie co to jest standard sieciowy? 8)


(Fora) #11

rss odbijam piłke co do zaznaczania tekstu :mrgreen:

we flashu jest takie mądre “coś” jak selectable które umożliwia zaznaczanie tekstu lub je uniemożliwia

działanie to wglądu

http://kraw.biz/forumdp/selectable/

tak btw php można takżę z flashem połączyc :slight_smile:

AZPR :piwo: :diabel:


(Kubarek) #12

ciekawa rzecz, ale jednak niektórzy nie instalują w ogóle wtyczki umożliwiajacej pokazanie elementów flashowych ( np. do firefoxa )

więc lepiej zrobić stronę w htmlu, a flasha ograniczyć ( maksymalnie do loga lub innych elementów strony nie mających wpływu na nawigację )