Jaki język


(Ziben) #1

W jakim języku najlepiej zrobić strone tak jakby "prywatną"? Czyli z logowaniem dostępną tylko po zalogowaniu dla moich qmpli i ludzi z drużyny ? Jaki język wybrać?


(Piotrek Płatek) #2

jesli chcesz mieć dynamiczną stronkę to najlepiej w php

Złączono Posta : 31.01.2006 (Wto) 22:19

są również gotowe skrypty, które będą strzegły dostepu do danego pliku


(M Kupczynas) #3

Myślę,że dobrze byłoby zrobić w HTML’u + skrypty PHP i MysQl.


(Ziben) #4

A w php można napisać jakiś skrypt na dodawanie tak jakby uprawnień? Jakiś automatyczny system , może jakieś kody czy coś aby rozdawało to specialne uprawnienia że np. członkowie mieli by dostęp do działu 1 i 2 , a niezarejestrowani użytkownicy do działu 1 czy coś takiego? Jakiś taki system ? Bo nie wiem jak samemu napisać system logowania + uprawnienia ,dlatego się pytam =)


(Lisek) #5

Cóż za dziwne pytanie, oczywiście najlepiej to w takim jaki znasz.

Złączono Posta : 31.01.2006 (Wto) 22:34

Można to napisać w dowolnym języku, na upartego możesz to nawet zrobić javascriptem.

Tak na poważnie, to wiesz jak cokolwiek w jakimkolwiek języku napisać? Bo jeśli nie, to szkoda czasu na tłumaczenia.


(Li0n) #6

Zrób strone w HTML’u i na stronie głównej będziesz miał np. ramke a obok ramki podaj hasło i przycisk OK lub WEJDZ to można uzyskać tu http://www.kurshtml.boo.pl/ --> HTML --> Formularze i na tej stronie będzie :slight_smile:


(Ziben) #7

Ale rejestracji w htmlu nie zrobie ;/


(adam9870) #8

Niestety nie.

W PHP da się :slight_smile:

W JavaScricpie można zrobić tak aby podać już gotowe dane.


(Li0n) #9

Znalazłem coś dla ciebie Ziben masz ty kod z logowniem (a co ja ci będę pisał zobacz) to co potrzebujesz i na dodatek w HTML’u

Kod:

function Spikeman_password(form) {

if (form.ID.value==“LOGIN”) {

if (form.pass.value==“HASŁO”) {

location=“ADRES STRONY KTÓRA MA SIĘ OTWORZYŚ PO ZALOGOWANIU”

} else {

alert("Dla Loginu: " +form.ID.value+ “, złe hasło”)

}

} else {

alert(“Podaj LOGIN i HASŁO”)

}

}

//–>

Login:

Haslo:

:wink:

Złączono Posta : 14.12.05

Tam gdzie pisze LOGIN to piszesz login jaki chcesz i musisz go wpisywaś jak chcesz wejćś na strone

Tam gdzie pisze HASŁO Poprostu jak z loginem


(adam9870) #10

Patrix dla Ziben’a chodzi o skrypt w HTML-u z rejestracją a nie z już gotowymi danymi aby się zalogować.

Poza tym ten skrypt co podałeś nie jest w HTML-u tylko w JavaScript’cie. :roll:


(Ziben) #11

Dokładnie… I chodzi tu o rejestracje… Bawiłem się ale nic mi nie wychodzi


(Lstanczak) #12

Witam

Login: 


Haslo:

Wydaje mi się, że jeżeli chodzi o bezpieczeństwo takiego skryptu to raczej nie jest ono zadawalające bo w źródle mamy od razu podany adres do strony, która ma być zabespieczona. Taki ciekawski zobaczy sobie adres i poprostu połączy się ze stroną.

Pozdrawiam.


(Airborn) #13

dostanie takze login i pass :wink: wiadomo metoda raczej beznadziejna


(Li0n) #14

Wiem że to jest JavaScript’cie tylko mi chodziło to że można się rejestrować w HTML-u :wink:

Ktoś już ten kod podał :wink:


(Airborn) #15

rejestrowac sie nie mozesz, mozesz tylko uzyskac dostep dla juz istniejacego loginu i hasla (defacto obu dostepnych publicznie)


(system) #16

jak chcesz robić w JavaScript to wykorzystaj obiekt Scripting.FileSystemObject i looz :smiley:


(adam9870) #17

Przecież można umieszczać kod php (zazwyczaj skrypty) w plikach HTML. To jest tylko kwestia konfiguracji serwera :slight_smile:

O jakiej rejestracji mówisz?. Ten skrypt co podałeś to jest już gotowe dane. Nie można się samemu rejestrować.


(Balon) #18

konfiguracji servera ? a to ciekawe ;] troche przebajerowales…


(Piotrek Płatek) #19

No w sumie przecież na wielu serwerach blokowane są niektóre możliwości php.

Ale to Ty jesteś większy autorytet co do tego języka więc mój głos liczy się za 0,5 :slight_smile:


(Balon) #20

nie no chodzi mi o to ze umieszczanie skryptow php w htmlu nic Ci nie da… bo html to html a php to php… i to jest bzdura z umieszczaniem php w htmlu :]