9800 GTX+ jest słabszy od hd4850 (mało, ale zawsze słabszy), a proponowany przeze mnie procesor jest dużo wydajnieszy od e5200, dodatkowo jest BE, przez co łatwo go podkręcić.
Wentylator na procesor dostaniesz w zestawie, a co do karty dźwiękowej to jest zintegrowana i według mnie wystarczy, ale jak chcesz to możesz kupić, ale to kolejny wydatek, może powiedz jakie masz głośniki/słuchawki, ale według mnie nie opłaca się kupować, no chyba że masz jakieś full wypas głośniki
loltoFFik przecierz ja podawałem zestaw z Phenomem II :?, a te z komputronika to mu odradziliśmy na pierwszej stronie
Nie chce się kłócić, ale mój post był skierowany do osoby tworzącej ten wątek. Mogę powiedzieć to samo - czytaj ze zrozumieniem, tak samo jak to, że wiem jaki jest AMD Phenom II w porównaniu do innych procesorów, czytałem testy.
@UP:
Komputer złożą Ci w pierwszym lepszym sklepie. Jak kupowałeś części u nich, to najprawdopodobniej złożą Ci za free, jeśli kupowałeś części u kogoś innego, a oni mają złożyć to będzie pewna sumka.
BTW: W moim poście zamiast E7400 napisałem 7200. Mój błąd.
Co będzie na komputerze jeżeli kupuje go bez systemu ? co się pojawi gdy go uruchomię? i czy po uruchomieniu wystarczy tylko płytę z windowsem włożyć i automatycznie ja włączy i zobaczę instalację ?
Po pierwszym uruchomieniu zapewne zaladuje Ci się, i pojawią sie literki jakieś (u mnie było tak, jakby nie wykrywało dysku )i obojetnie co klikniesz pojawiać będzie się to samo. Musisz wejść do BIOSu i ustawić bootowanie z płytki (najprawdopodobniej będzie w punktach, np 1. dyskietka, 2. płyta, etc. to płytę dajesz na samą górę). Wtedy wsadzasz płytę i Ci się instaluje.
Każdy piszę, że gotowe zestawy są do niczego. A jak ktoś nie potrafi złożyć, a chce kupić przez Interenet, to ma już nie kupować, bo już jest gotowym składakiem?
Tylko tyle, że nie wiadomo jaki to jest zasilacz. Ale komputer całkiem spoko. I jeśli zwykły użytkownik komputera, nie jakiś fanatyk kupuje, to nie widzę powodu by kupował każdą część osobno, skoro ktoś sprzedaje komputer hurtowo.
Dla zwykłego użytkownika nie ma różnicy czy jest w nim AMD czy Intel, grafika 9800 czy 4850, bo i tak się na tym nie zna i kupuje komputer, by mieć i z niego korzystać normalnie. Więc nie rozumiem takiego pisania, że nie kupujcie składaków.
Może jakieś uzasadnienie, prócz tego, że słabe płyty główne która ma starszy chipset i 2 wejścia na pamięć i zasilacze dają słabsze. Ale dla kogoś kto się nie zna, chce kupić komputer i mieć, nie widzę przeszkody by kupić. Zasilacze też dawane są takie by je uciągnęli, co prawda nie są to zasilacze klasy, BeQuiet, Corsair, ale skoro takie dają, to działają!
A jak ktoś jest ze wsi, zwykłym szarym człowiekiem, nawet z miasta, i chce kupić dziecku komputer, nie mają Internetu to ich pierwsza styczność z komputerem będzie. To ma już nie kupować? Na forum się nie poradzi, bo nie ma jak. Nie wie, że może takie coś istnieje. Dopiero z czasem to odkryje.
sidh-mor - gadanie bezsensu. Podać kilka przykładów, czemu nie kupować składaków? A już na pewno nie z Allegro:
sam nie wiesz co masz w środku (zazwyczaj jest gadka w stylu "Super wydajny zasilacz z aktywnym PFC etc etc.)
nie nadają się do rozbudowy
tak jak już wspomniałeś - zasilacze dno
wszystko upchane “na siłę” (chyba, że mamy do czynienia z dobrą firmą, np. Komputronik)
zazwyczaj słabe połączenie procesor - grafika (ludzie dają sie nabierać na super wydajny procesor, zapominając o grafice, bądź na odwrót)
większość upchanego sprzętu w obudowie to no-name (nie licząc grafiki, Ramu, procesora MOBO etc. mam na myśli zasilacz i reszta mniej przydatnych pierdół)
PLOMBY (często zdarza się, że nie możesz rozkręcać komputera, ze względu na plomby - zerwiesz je, tracisz gwarancję…)
wystarczy?
A przypomnę od czego jest to forum - m. in. polecanie ludziom jak najlepszego sprzętu. Sama nazwa - DOBRE programy.pl