Jaki kupić komuter?

9800 GTX+ jest słabszy od hd4850 (mało, ale zawsze słabszy), a proponowany przeze mnie procesor jest dużo wydajnieszy od e5200, dodatkowo jest BE, przez co łatwo go podkręcić.

Wentylator na procesor dostaniesz w zestawie, a co do karty dźwiękowej to jest zintegrowana i według mnie wystarczy, ale jak chcesz to możesz kupić, ale to kolejny wydatek, może powiedz jakie masz głośniki/słuchawki, ale według mnie nie opłaca się kupować, no chyba że masz jakieś full wypas głośniki :stuck_out_tongue:

loltoFFik przecierz ja podawałem zestaw z Phenomem II :?, a te z komputronika to mu odradziliśmy na pierwszej stronie :slight_smile:

Jak mam złożyć to zamówienie na esc.pl, ale jak ?

Jak byś czytał dokładnie to byś wiedział że nie chodzi o zestawy w pierwszym poście, lepsze zestawy zostały polecone od nich.

no jak bym nie wiedział :lol:

Musisz wyszukać podzespoły podane przez nas i dodać je do koszyka.

Ps. co do obudowy to wyszukaj Cooler Master Elite i sobie wybierz która ci się najbardziej podoba, bo mi np. 331, ale każdy ma swój gust.

A kto mi to złoży nie powinienem nacisnąć “prześlij do konstrukcji” ?

Nie chce się kłócić, ale mój post był skierowany do osoby tworzącej ten wątek. Mogę powiedzieć to samo - czytaj ze zrozumieniem, tak samo jak to, że wiem jaki jest AMD Phenom II w porównaniu do innych procesorów, czytałem testy.

@UP:

Komputer złożą Ci w pierwszym lepszym sklepie. Jak kupowałeś części u nich, to najprawdopodobniej złożą Ci za free, jeśli kupowałeś części u kogoś innego, a oni mają złożyć to będzie pewna sumka.

BTW: W moim poście zamiast E7400 napisałem 7200. Mój błąd.

Ale ceny i dostępność produktów zapewne będzie na korzyść esc.pl

Co będzie na komputerze jeżeli kupuje go bez systemu ? co się pojawi gdy go uruchomię? i czy po uruchomieniu wystarczy tylko płytę z windowsem włożyć i automatycznie ja włączy i zobaczę instalację ?

Po pierwszym uruchomieniu zapewne zaladuje Ci się, i pojawią sie literki jakieś (u mnie było tak, jakby nie wykrywało dysku :slight_smile: )i obojetnie co klikniesz pojawiać będzie się to samo. Musisz wejść do BIOSu i ustawić bootowanie z płytki (najprawdopodobniej będzie w punktach, np 1. dyskietka, 2. płyta, etc. to płytę dajesz na samą górę). Wtedy wsadzasz płytę i Ci się instaluje.

W moim przypadku nic nie ustawiałem w biosie, w końcu jak bios nie widzi dyskietki, to przejdzie do napędu.

@Diadax - włączasz kompa, wkładasz płytke, i instalujesz :slight_smile:

Taki zamówiłem składany komputer w kwarku opłaciło się :

procesor:

Intel® Dual Core™ E5200

(2,5 GHz, 800 mhz fsb)

płyta główna:

gigabyte intel® p31

pamięć ddram2:

4,0gb ddr2 800mhz

dysk twardy sata2:

500gb sata2 16mb cache

karta graficzna pci 16x:

geforce 9800GT 512mb

napęd optyczny:

nagrywarka dvd 20x

czytnik kart microSD

karta muzyczna:

wbudowana high definition

karta sieciowa:

wbudowana 100 mbit

obudowa atx:

midi tower z audio i usb

zasilacz 500W

Ile dałeś? Więcej niż 2000zł? Jaka marka zasilacza? Czemu taki słaby procesor? Grafikę lepiej Ati Radeon HD 4850 dużo wydajniejsza. Bezsensu.

Na pewno bardzie opłacalny od E7xxx który wiele wydajniejszy nie jest, a sporo droższy.

Dokładnie, nawet HD4770 był by lepszy.

Intel Dual Core E5200 to najbardziej opłacalny procesor Intela :wink: Ale zakładając, że szczęśliwy kupca nie będzie podkręcał procesora…

Każdy piszę, że gotowe zestawy są do niczego. A jak ktoś nie potrafi złożyć, a chce kupić przez Interenet, to ma już nie kupować, bo już jest gotowym składakiem?

A jak by wziął ten:

http://allegro.pl/item636220672_foxkomp … dvdrw.html

Tylko tyle, że nie wiadomo jaki to jest zasilacz. Ale komputer całkiem spoko. I jeśli zwykły użytkownik komputera, nie jakiś fanatyk kupuje, to nie widzę powodu by kupował każdą część osobno, skoro ktoś sprzedaje komputer hurtowo.

Dajmy na to ten komputer: http://www.komputronik.pl/Komputery_PC/ … ,id,60854/

Dla zwykłego użytkownika nie ma różnicy czy jest w nim AMD czy Intel, grafika 9800 czy 4850, bo i tak się na tym nie zna i kupuje komputer, by mieć i z niego korzystać normalnie. Więc nie rozumiem takiego pisania, że nie kupujcie składaków.

Może jakieś uzasadnienie, prócz tego, że słabe płyty główne która ma starszy chipset i 2 wejścia na pamięć i zasilacze dają słabsze. Ale dla kogoś kto się nie zna, chce kupić komputer i mieć, nie widzę przeszkody by kupić. Zasilacze też dawane są takie by je uciągnęli, co prawda nie są to zasilacze klasy, BeQuiet, Corsair, ale skoro takie dają, to działają!

Jak ktoś nie potrafi złożyć i się nie zna, to radzi się na forum, a potem w sklepie internetowym zleca by mu złożyli zestaw z wybranych części.

Dobre zasilacze dają gwarancje bezawaryjnej i stabilnej pracy komputera przez dłuższy czas.

A jak ktoś jest ze wsi, zwykłym szarym człowiekiem, nawet z miasta, i chce kupić dziecku komputer, nie mają Internetu to ich pierwsza styczność z komputerem będzie. To ma już nie kupować? Na forum się nie poradzi, bo nie ma jak. Nie wie, że może takie coś istnieje. Dopiero z czasem to odkryje.

Akurat dyskusja dotyczy osób (jak i autora tematu) które mają Internet, a nie tych co go nie mają.

sidh-mor - gadanie bezsensu. Podać kilka przykładów, czemu nie kupować składaków? A już na pewno nie z Allegro:

• sam nie wiesz co masz w środku (zazwyczaj jest gadka w stylu "Super wydajny zasilacz z aktywnym PFC etc etc.)

• nie nadają się do rozbudowy

• tak jak już wspomniałeś - zasilacze dno

• wszystko upchane “na siłę” (chyba, że mamy do czynienia z dobrą firmą, np. Komputronik)

• zazwyczaj słabe połączenie procesor - grafika (ludzie dają sie nabierać na super wydajny procesor, zapominając o grafice, bądź na odwrót)

• większość upchanego sprzętu w obudowie to no-name (nie licząc grafiki, Ramu, procesora MOBO etc. mam na myśli zasilacz i reszta mniej przydatnych pierdół)

• PLOMBY (często zdarza się, że nie możesz rozkręcać komputera, ze względu na plomby - zerwiesz je, tracisz gwarancję…)

wystarczy?

A przypomnę od czego jest to forum - m. in. polecanie ludziom jak najlepszego sprzętu. Sama nazwa - DOBRE programy.pl

Ale są dobre komputery już złożony, tylko tyle, że markowe (nie z allego)

Takimi markami są np. Komputronik, czy amerykański Alienware