Jaki laptop do 4300 zł?

Witam, chciałbym kupić laptop, który będzie moim głównym urządzeniem na studia i chcę żeby posłużył mi przez kilka lat.
Laptop musi mieć system, być modelem mało awaryjnym, i musi być w stanie pociągnąć gry przez co najmniej trzy lata ( mogą być niskie detale, ale raczej nie w najgorszej rozdzielczości , wystarczy 30fps).
Jeszcze co do gier to najważniejsze dla mnie, żeby pociągnął jeszcze parę fif i assasynów (wiem, że nie wiadomo jaki będą wymagania, ale jakby ktoś umiał na podstawie doświadczenia coś wywnioskować).
Oczywiście oprócz gier studia też są ważne, a nawet ważniejsze. W sensie, że ma być przede wszyskim urządzeniem do pracy z różnymi programami, a dopiero potem do gier.

Moimi faworytami są Acer Aspire 7 (i5-8300, hhd+ssd, gtx1050ti, 8gb ramu) i lenovo legion y-520 (i7-7700, gtx1060m max-q 6gb, hdd, 8gb ramu). Lenovo jest o dwie stówki droższy, ale mieści się w przedziale cenowym. Martwi mnie ich serwis i brak ssd, chociaż opinie z tego co czytam są raczej o nim pozytywne,
jednak nie wiem czy wytrzyma te trzy lata. Jest jescze opcja kupna acera z takim samymi parametrami tylko z i7-8750 za tzry stówki droższe (wiem, że w grach róznicy zbyt dużej nie będzie, ale nw jak z innymi rzezczami).

I jeszcze jedno jeśli kupiłbym lenovo z windowsem na dysku hdd i dołozył w przyszłości ssd, to byłby jakiś problem z przeniesieniem systemu posiadając go tylko w laptopie? Może głupie pytanie, ale nie znam się.

Z jakimi, coś zawodowo???

lenovo legion y-520

Dopiero od Y720-15 są dobre.

to byłby jakiś problem z przeniesieniem systemu posiadając go tylko w laptopie?

Nie opłaca się, lepiej pobrać najnowszą kompilacje Windows 10 ze strony Microsoftu i instalować z pendriva.

Jaki laptop do 4300zł?

Dell Inspiron G5 i5-8300H/8GB/128+1000/Win10 GTX1050Ti - wg. mnie to ten jest najlepszym z OS-em aktualnie. Lepsze chłodzenie od Legionów 2018 i Aspire 7. Obsługuje Thunderbolt3 i ma kartę WiFI 2x2 Dual Band, plus najlepszy serwis On Site (na miejscu).

Acer Aspire 7 i5-8300H/16G/1000+16/Win10 GTX1050Ti FHD - co do Acera radzę od razu kupować z 16GB RAM, inaczej będziesz mieć 2x4GB.

A opłacałoby się dopłacić 400zł do wesji tego della, ale z 1060 max-q, bo właśnie jest mało recenzji na temat tego laptopa a w jednej czytałem, że ma spore problemy z chłodzeniem?

https://www.notebookcheck.net/Intel-Extreme-Tuning-Utility-XTU-Undervolting-Guide.272120.0.html
Najlepiej zacznij od undervoltingu …

…albo zmień pastę :slight_smile:

A taki HP Omen?

Acer Aspire 7 i5-8300H/8G/240+1000/Win10 GTX1050Ti FHD
Dell Inspiron 7577 i5-7300HQ/8G/256/Win10 GTX1060
Praktycznie dwie konfiguracja w tym budżecie godne uwagi. Dell jest wydajniejszy do gier.

myślę,że spokojnie ten legion y520 wystarczy, no chyba że masz więcej kasy to wtedy faktycznie któryś wyższy model lenovo.