Jaki Linux - wybór dystrybucji

Czy Antergos występuje ze środowiskiem Cinnamon? Jeżeli tak, to bardzo proszę o link do pobrania.

Tak występuje przy instalacji możesz sobie wybrać środowisko Cinnamon .

Pobrałem obraz iso z Antergos 2016.07.19. Faktycznie podczas instalowania systemu można wybrać środowisko graficzne. Ja wybrałem Cinnamon. Zaznaczyłem też trochę dodatkowego oprogramowania - w czasie instalowania systemu oprogramowanie to jest pobierane z sieci. Trwa to bardzo długo, bo szybkość pobierania pakietów jest niska (około 120 kB/s). Proces instalowania systemu dobiegł do końca z komunikatem, że “prawdopodobnie nie udało się zainstalować bootloadera”. Tak właśnie było. W mojej ocenie nazywanie tej dystrybucji “dopracowaną” jest znacznie przesadzone. Łatwiej i szybciej jest zainstalować Arch Linux - tu wszystko działa.  

No to może spróbuj to apricity, niedawno wyszła stabilna wersja i jest opcja z cinnamonem

No ale zaraz zaraz, to chyba normalne, że instalacja minimalna pobiera dane z sieci i trwa dłużej?

Nie spotkałem się z problemem dot. bootloadera a instalowałem Antegrosa już na kilku komputerach.

Nie rozumiem też Twojego porównania do Archa. Skoro Arch Ci odpowiada to po co sięgnąłeś po Antegrosa, który jest Archem, tyle że z instalatorem Cinchi i kilkoma / kilkunastoma ułatwieniami?

@maew Po Antergosa sięgnąłem wyłącznie z ciekawości. Zachwalałeś go jako dopracowaną dystrybucję. Mam na dysku swego laptopa kilka dystrybucji, w tym Arch ze środowiskiem Cinnamon. Mam też kilka pustych partycji, na których “dla sprawdzenia” instaluję różne distra. Wiem czym jest Antergos i dlatego porównałem go do Archa. Nie twierdzę, że jest zły - u mnie jednak się nie sprawdził.

Witam, takie pytanie mam. Która z tych trzech dystrybucji jest najlżejsza, najmniej wymagająca i najszybsza: Linux Mint, Lubuntu, Xubuntu?

Linux Mint z KDE czy Cinnamon lub Xfce ?

Distra z Xfce i LXDE są szybkie i mało zasobożerne.

Tak też myślałem, że Xubuntu oraz Lubuntu są lżejsze od Minta. To teraz które z tych dwóch jest lżejsze, szybsze itd. Xubuntu czy Lubuntu?

Lubuntu

Witam,

Jest jakaś dystrybucja, która ma w miarę świeży kernel oraz wspiera zamknięto-źródłowe oprogramowanie (jak chociażby sterowniki, czy nawet skype) ?

Ubuntu/Mint/Fedora/Manjaro/Arch/Debian Testing

@lioheart, w dzisiejszych czasach chyba łatwiej by było wymienić takie, które tego nie wspierają…

Teoretycznie niby tak, ale chodzi mi bardziej o natywne wsparcie, bez udziwnień typu “doinstaluj sobie ppa, będziesz mieć najnowszy kernel” lub “tu masz gotowe paczki”. Staję się leniwym użytkownikiem linuksa, dlatego lubię takie wsparcie jak jest w Manjaro / Ubuntu czy Linux Mint, gdzie jest aplikacja pokazujaca, czy dane sterowniki są zainstalowane (do karty graficznej chociażby) czy nie.

A cóż to za udziwnienia? Toż to raczej normalne w dzisiejszych czasach i chyba nie jakoś specjalnie czasochłonne… Jakby  ktoś napisał “Najnowszy kernel musisz skompilować ręcznie, poniżej masz listę niezbędnych flag, a  binarkę Skajpaja pobierz ze strony producenta, tylko nie zapomnij wcześniej zależności dograć…” - wtedy to by można kręcić nosem. Ale takie distra już raczej są w odwrocie, dziś chyba nawet Gentoo i Slackware oferują niezbędne minimum automatyzacji.

to się zdecyduj bo ubuntu i mint mają PPA a distra archowe nie mają i bardzo szybko mają nowe paczki, szczerze to nie rozumiem tego dążenia do najnowszych paczek tak szybko to co oferuje Debian testing zupełnie wystarczy

W ubuntu 16.04 sterowniki do Ati Amd działają out of box nie trzeba już ich instalować za pomocą tej aplikacji “Dodatkowe sterowniki” i mają całkiem przyzwoitą wydajność.

Coś wiadomo kiedy AMD wyda sterowniki 16.x na pingwina ? Jak na razie są tylko 15.12 z 12/18/2015 …

Tyle tylko, że jest to otwarty sterownik. Aplikacja “Dodatkowe sterowniki” oferuje sterowniki zamknięte. Ja od kilku lat używam tego otwartego na moim Radeonie HD 6470M i niczego lepszego nie potrzebuję.

Skoro nie potrzebujesz akceleracji 3D to spoko.