Orientujesz się czy Kodi wymaga jakiejś wtyczki do obsługi gamepada (pad od XSS) i wtyczki „klawiatury ekranowej” ?
Nie wiem, ale jakieś tam pady pamiętam działały bez niczego. Pewnie kwestia dodania w systemie po prostu.
Koledzy jakie distro na laptoka z AMD Athlon™ Silver 3050U (2 rdzenie, 2 wątki, taktowanie 2.3GHz z boostem do 3.2GHz, AMD nie podaje jakie iGPU dokładnie w środku siedzi, ale jakiś Radeon taktowany 1100MHz), 8GB RAM, SSD 128GB. Zastosowanie to przeglądanie internetu, streamy (Netflix, Disney+), spotify i emulatory NES/SNES/SEGA.
LinuxLite czy Lubuntu ? Może coś innego ? Byle nie wyglądało jak Windows 3.11
Zależy jakie emulatory. Te celujące w jak najwierniejsze odwzorowanie działania platformy, odpadają na tak słabym sprzęcie. Tutaj mam na myśli np. Higana. Jeśli chcesz filtrować obraz to bez obsługi OGL 3.0 nie podchodź. Poza tym nie ma czegoś takiego jak „emulator SEGA”. Sega to firma, która produkowała konsole… Saturna czy Dreamcasta komfortowo sobie nie zaemulujesz na tym sprzęcie, więc precyzja w słowach ma duże znaczenie.
A tak poza tym to ja polecam Minta z Cinnamonem.
Mam wyse 3040 z 8GB pamięci wbudowanej. Wydajnościowo bomba jak na takie małe urządzonko (chociaż mój asus z i5-11400 jest niewiele większy…) ale te mmc mnie dobija.
Wrzuciłem debiana stable. xorg, fluxbox, przeglądarka falkon, może pokuszę się o vlc? Ale szukam czegoś co zajmie mniej miejsca, bo jeśli dorzucę vlc i ffmpeg to zostanie może z 3,5G wolnej pamięci. Moglibyście coś polecić?