jakie latki teraz potrzeba najbardziej tak zeby komp byl zabezpieczony?? chodzi mi o system windows xp home zaraz po instalacji.
yyy wszystkie ???
prymus14 , najnowsze, ściagnij i zainstaluj to:
http://www.softwarepatch.pl/plik/6389/2 … te_(polski.html
Nowszego chyba nie ma ;]
Najlepiej Windows Update -> zainstalować wszystkie poprawki krytyczne/z wysokim priorytetem. To najpewniejsze źródło.
Dodatkowo koniecznie ustaw Aktualizacje automatyczne na opcję “Automatycznie pobierz i instaluj” albo ew. “Automatycznie pobierz i powiadom mnie przed instalacją”.
Czy ja wiem ?
Wtedy dajesz wolna rękę,panom z MS Ja tam lubię wiedziec co mi sie na kompie instaluje, a do tego najlepszy jest autopatcher :]
I co z tego?
Wydają łatki które zabezpieczają i poprawiają system. Dzięki opcjom podanych przez Docenta można daną łatkę pobrać tuż po wydaniu jej. Wtedy nie trzeba czekać na kolejną wersję Autopatcher’a. 8) A z tego co wiem to jest on wydawany co miesiąc…
Witaj! Docent ma rację! Zrób tak: Start->Panel Sterowania->Centrum Zabezpieczeń->Aktualizacje Automatyczne->i wybierasz opcję:“pobierz dla mnie aktualizacje,ale pozwól mi wybrać,kiedy mają zostać zainstalowane”->klikasz zastosuj i już! Będzie Ci pobierał wszystkie wymagane aktualizacje w tym krytyczne jakie są wymagane i jakie są przygotowane przez Microsoft aby połatać Windowsa i dawał stosowną informację o tym.
Dodatkowa uwaga jest taka: na pasku koło zegara będzie pojawiała Ci się ikona dająca info że są pobierane aktualizacje, jak już je ściągnie to pojawi się dymek z info że są gotowe do zainstalowania, klikasz na tą ikonkę i będziesz miał do wyboru 2 opcje: zainstaluj automatycznie i sam wybierz składniki do zainstalowania( coś w tym sensie:-) ), wybierasz sobie tą drugą opcję i będziesz miał w okienku info jakie poprawki są przygotowane do zainstalowania( czyli będziesz wiedział co za chwilę zainstalujesz:-) ), klikasz zainstaluj i…już masz zaktualizowanego kompa! Potem restart jeśli trzeba i po sprawie. Stosuję taką metodę od paru lat i jest ok i co najważniejsze z pewnego żródła. Aktualizować Windowsa trzeba bo jaki jest każdy wie.
Pozdrawiam!
Jeśli jesteś świadomym użytkownikiem komputera nigdy nie ustawiaj “automatycznie pobierz i instaluj” tylko “automatycznie pobierz i powiadom mnie przed instalacją”, a dalej postępuj jak pisał cenart. No chyba, że chcesz mieć program szpiegujący od microsoftu typu osławionego WGA.
A poprawki z microsoftu w każdy drugi wtorek miesiąca czyli z grubsza też co miesiąc. No a gdy wyjdzie jakaś krytyczna poprawka w innym terminie wtedy też o tym się dowiesz(żółta ikonka przy zegarku).
Nie dajmy się omamić przez tych, co to myślą że “nie-wiadomo-co” tam w tych łatkach jest. Prawda jest taka, że gdyby ludzie patchowali swoje systemy, nie byłoby wirusów typu Blaster albo Sasser.
Dlaczego na moim komputerze nigdy nie widziałem tych dwóch wirusów?.. (to oczywiście pytanie retoryczne)
no właśnie a ludzie nie aktualizuja bo maja pirackie wersje. ja mam legalna i aktualizuje.
To dla chętnych nie stanowi przeszkody…
Żeby nie było, że ja tak mam…