jak w temacie. jakie sporty was najbardziej kręcą ;d chętnie poczytamy o czymś rzadkim i ekstremalnym
to ja zacznę: z racji, że mieszkam w Zakopanem, moją pasją są narty. ale nei na stoku. nie lubię jeździć między ludźmi i dziećmi. wole między drzewami w puchu tzw. freeride. polecam wszystkim, bo naprawdę warto! coś niesamowitego ;d jak tu kiedyś przyjedziecie, to polecam Chopok na Słowacji. tam bez przeszkód można pojeździć w bardzo fajnym terenie.niestety w Polsce jest zakazana jazda poza trasą. ale czasem gdzieś tam można się wybrać …
downhill naprawdę fajna zabawa, ale najlepsza gdy tracisz kontrolę nad rowerem po protu lecisz w dół jak porąbany a jak nie w dół to w powietrzu (lot na 15m to coś naprawdę pięknego, kiedyś kupie sobie rower do DH i się będę w to bawił)
na razie mam BMX i nie narzekam, grindy to jest to
ja również narty zimą a jak się ociepla to rowerek w ciężkim terenie, to jest mój żywioł :twisted: to takie moje dwa najulubieńsze sporty
edit
no to jak tak polecisz to zobaczysz jakie to fajne , chyba że jesteś masochista czy cos ja dwa razy przy zjeździe dość stromym straciłem na chwile panowanie imam dosyć tego spadania, a jak się zacząłem toczyć to cho cho harego potera bym zdążył przeczytać w tym czasie , najgorzej jest na drugi dzień jak cie wszystko boli 8) i jak po umyciu swojego cacka(rowera) znajduje się kolejną rysę i kolejną i kolejną…
A jeszcze gorzej jest się zatrzymać jak się zjeżdża na nartach i zacznie sie spadać to już w ogóle masakra chociaż mięciej
osobiście nie orientuje się zbytnio w tym temacie ale jest więcej niż ci się wydaje najwięcej chyba na śląsku, np. góra żar (jest trasa do zjazdu z samej góry) i jest jeszcze parę ale nie są aż tak godne zainteresowania…
i nie radzę lecieć na takie trasy bez prawdziwego amora min. 120mm skoku (np. coś od marzocchi) no i ramka solidna, najlepiej z damperem no i jakieś wytrzymałe kółka (sun rims double track) no i na te kółka jakieś szerokie lacie (chociażby kendy), no i oczywiście mocne tarczówki, nie macie sprzętu to nie jedźcie bo jak podejmiecie decyzję o zjeździe może to być wasz ostatni zjazd na rowerze… (rower może się rozwalić w pół, złapać centrę że się koło zablokuje albo pęknie obręcz, nie wyhamujecie, kierownica się złamie albo amor, cokolwiek)
dlatego lepiej poskładać sobie dobry rower choćby na używanych częściach i można śmigać… i przed tym TRZEBA się zaznajomić z tematem, kupno gotowca ze sklepu nie jest najmądrzejszym posunięciem, no i trzeba mieć jaja do tego jeśli się wyglebisz to delikatne zadrapanie na pewno to nie będzie
chyba się zdemotywowałem co do downhillu czy freeride na rowerze
hehe no mi coraz bardziej się to podobać zaczyna i chyba w wakacje się wybiorę na jakąś łagodniejszą trasę żeby trochę tego posmakować :twisted: nie mówię tu żeby od razu po 15m wzwyż skakać ale tak na minimalnym poziomie można poszaleć. Tylko tak jak trafnie zauważyłeś klopas ramę trza by jakąś trwalszą sprawić bo stara zwykła cube może się uelastycznić :roll:
nie 15m wzwyż tylko na odległość ale to trzeba wyćwiczyć, za szybko podjedziesz to przelecisz lądowanie, za wolno to wpadniesz do rowu
a ramkę to coś od Dangeours Mike, Kona, NS itp.
bo jakbyś chciał z damperem to trochę więcej zapłacisz kierownica to jakaś dobra z alu może być (kiery crmo są do sztywnych widelców)
a amor to coś od Marzocchi, Rock shox, manitou itd. (byle skok minimum te 120mm i najlepiej 2półka)
za ramę i amor to musiałbyś liczyć te około 1500zł używane oczywiście… kółka to cię wyjdą około 500zł, reszta drobiazgów to około 500-900zł, a więc z 3000zł musiałbyś mieć ale ja w temacie DH mało obeznany jestem więc najlepiej iść na jakieś forum (bikeaction?) i tam się poradzić
latanie jest fajne, ale w moim przypadku na sztywnym rowerze nie jest zbyt miłe dla nadgarstków (przynajmniej na początku, można przyzwyczaić nadgarstki no i trochę minie zanim opanujesz amortyzowanie upadku )
no na początku nie oszukujmy się będzie trzeba się trochę poturbować wszystkiego od zaraz nie można umieć .
resztę sprzętu to ja mam bo jak pisałem wcześniej jeżdżę po ciężkim terenie no i np. tarczówki jak i szerokie lacie bardzo dobrze zdaja egzamin przy przeprawach przez “bagna” itp. 8) tylko rama no i kółka jeszcze muszę nabyć, bo mogą się jajka porobić .
ooo no to gratuluje! ja też uprawiam downhill ;d;d nie napisałęm bo jestem jakoś podekscytowany zimą ;d mam rower specialized big hit 2 z 2008 roku. pieeeeeeeeeeeeeekny jest kocham go ;d;d
ktos pytal o trasy w polsce. jest ich kilka. w zakopcy 2: z gubałówki w lesie poszukaj filmiku na youtube wpisz zakopane downhill i na harendzie tez w lesie. poza tym grzes tam kolo krakowa nie pamietam nazwy ale jak poszukasz to znajdziesz.
http://www.hivermag.pl/aktualnosci/wiec … sieci.html tutaj macie film, który nakręcili moi kumple. zdobyli nagrodę publiczności na fesliwalu filmwym. bardzo fajny film. możecie sobie zobaczyć jak się jeździ ;d a teraz byli we Włoszech i kręcili kolejny film The Emotions. jest ich blog na www.theemotions.pl
fajny blog. ciekawy a dzisiaj chyba nowy filmik wstawili ;pp nieźle sobie jeżdżą ;p ale kilka razy ich wywaliło. jak tak patrze to wydaje mi się to takie proste ;p
no wydaje się proste, ale tak w rzczywistości nei jest ;p wystarczy moment i jak się wywalisz przy dużej prędkości to nie ma zmiłuj… zobacz sobie np. Into The White jaką się prędkość osiąga np w lesie… jak wpadniesz w drzewo to ja ci tylko mogę współczuć ;p