Mam tylko Telegrama
Oho swój chłop! Ja mam na Telegramie tylko jeden kontakt ale i tak nie mogę bez niego (bez Telegrama). Dzięki bardzo za pomoc. Moim zdaniem Manjaro dużo lepsze niż Deepin
Po latach doświadczeń z różnymi dystrybucjami linuksowymi stwierdzam, że na desktop domowego użytkownika najlepiej nadają się właśnie “archowate”.
Niepopularny pogląd, większość uważa, że na desktop tylko pochodne Ubuntu na czele z Mintem.
Świeżutkie kernele, cały soft w raptem dwóch repozytoriach. Szybkie, stabilne (a jednak!), sterowniki graficzne zmienia się kilkoma kliknięciami. Czego chcieć więcej?
A Ubuntu właściwie nigdy nie miałem - kilkutygodniowe testy się nie liczą
zainstaluj sobie yay i tam będziesz miał dużo,i jak chcesz coś znależć to wpisujesz
yay -Ss <coś>
jak chcesz zainstalować
yay -Sy <coś>
a jak skasować
yay -R <coś>
jak będziesz miał do wyboru pakiety *bin to lepiej instaluj te bin bo one są już prekompilowane a na kompilacji sie schodzi jak już wcześniej napisał użytkownik gom.
Przyznam że instalacja sterownika Nvidia w Manjaro jest szybsza niż na Linuxie. Jedno polecenie w terminalu, 5 minut, reboot i gotowe!
Jak na razie jest szybko, stabilnie i przyjemnie, nie napotkałem póki co większych problemów pomijając VLC który na każdym pliku video się wywala. Używam SMPlayer, czy macie lepsze alternatywy?
@anon58841377 a co daje yay względem np. Pacmana? Łatwiej się instaluje i usuwa soft czy większa ilość aplikacji?
Czy da się jakoś rozszerzyć obszar w jaki musze trafić by zmienić rozmiar okienka w obu osiach? Obecnie jest to takie malutkie, że trafienie w to miejsce zajmuje mi 5s przy mojej rozdzielczości.
Pacman uzupełnia się z yay. Pierwszy służy do instalacji softu z oficjalnego repo, yay - z AUR.
Przecież Pacman też instaluje z AUR.
Pamac tak, pacman nie
Przepraszam, mam Pamac a nie Pacman, szewski błąd. Z Pamaca jestem zadowolony.
Panie kolego wyjaśnij mi proszę jedną rzecz. Jak mam szukać szablonów wyglądu? Czy szablon musi być przeznaczony do Manjaro + xfce? Jak to jest? Mam w menu “motywy” oraz “Kvantum”. Czy motywy mają być pod Kvantum, czy pod xfce? Wszystko mi się miesza
Pamac jest graficznym narzędziem, pacman i yay to narzędzia konsolowe.
Wystarczy aby szablon był pod Xfce, dystrybucja jest bez znaczenia.
Rozumiem. Próbowałem zainstalować drivesync, taki błąd przy próbie instalacji z GUI Pamac. Przychodzi Ci coś na myśl co może być nie tak?
Przepraszam, jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło. Jak często Linux czyści samoczynnie katalog tmp? Czy może tego nie robi?
Zainstaluj pakiet ruby-bundler:
sudo pacman -S ruby-bundler
Za czyszczenie /tmp odpowiada systemd. Robi to chyba podczas każdego startu systemu.
Raz na dobę uruchamiany jest “timer”:
[gom1@bigOS tmp]$ systemctl list-timers systemd-tmpfiles-clean.timer
NEXT LEFT LAST PASSED UNIT ACTIVATES
Tue 2019-07-23 09:25:58 CEST 19h left Mon 2019-07-22 09:25:58 CEST 4h 6min ago systemd-tmpfiles-clean.timer systemd-tmpfiles-clean.service
1 timers listed.
i następuje czyszczenie:
- pliki/katalogi w /tmp nieużywane dłużej niż 10 dni
- pliki/katalogi w /var/tmp nieużywane dłużej niż 30 dni
Konfiguracja w pliku /usr/lib/tmpfiles.d/tmp.conf
Ja tam wolę katalogi tymczasowe trzymać na tmpfs.
Pamięć RAM jest szybsza od dyskowej i przy każdym restarcie komputera sama się kasuje
Za to ograniczamy w ten sposób wielkość katalogu /tmp - co przy ostatniej kompilacji Chromium odbiło mi się czkawką. RAMu mam tylko 8GB, a kompilacja rozrastała się w nieskończoność i w pewnym momencie wywaliło się wszystko z komunikatem “out of space”.