Język ANSI C a C++, który będzie najlepszy?

A Microsoft Visual C++ to to samo? Bo tam już widzę jakieś budowanie okna programu itp… nie wiem jak to jest bo np. w Microsoft Visual C++ zrobię jakiś przycisk w programi i żeby po jego uruchomieniu pojawił sie jakis napis to muszę wpisać komende

MassageBox::Show("tresc")

, a w codeblocks wpisuje

cout

i mi się pojawia(tylko w rejestrze;p). Nie do końca tego rozumiem ;D o co tu chodzi?;p PS. Kiedy mamy zmienną while i kod:

while(ile)

{

cout << "*" ;

ile = ile - 1;

}

To poco jest tam -1 i czemu musi być -1 a nie np. -2?

Bo tworzysz aplikację okienkową, w której tak można zrobić.

To nie jest żaden “rejestr”, tylko konsola. Brakuje Ci znajomości podstaw pracy z komputerem, o programowaniu nie wspominając.

Po pierwsze olej okienka, naucz się pisania prostych programów konsolowych w C, CodeBlocks Ci do tego wystarczy. Jak opanujesz podstawy języka, to będziesz mógł myśleć co dalej. Teraz nie jesteś w stanie zrozumieć co się dzieje i jak działają programy okienkowe. Nie utrudniaj sobie na początku.

Na jakiej podstawie stwierdzasz że brakuje mi podstaw do pracy z komputerem? Miło by było gdybyś najpierw przeczytał cały temat i wtedy udzielał pouczającej wypowiedzi. W programowaniu jestem newbie, jedynie umiem HTMLa, ale mam chęci do nauki i chcę umieć coś więcej, do tego nie będę uczyć się C bo nie znalazłem jakiegoś porządniejszego kursu, zamówiłem już książkę z C++ i mam zamiar się tego własnie języka uczyć. Jak już mówisz że mam poznać podstawy pracy z komputerem to rozwiń swoją myśl i powiedz o co ci chodzi. Nie powiem, zirytowałeś mnie tą odpowiedzią :|.

PS. Kiedy mamy zmienną while i kod:

while(ile)

{

cout << "*" ;

ile = ile - 1;

}

To zmienna musi się wyzerować, ale nie rozumiem jak program postępuje z tym równaniem :|. Bo gdy podstawiłem pod ile 5 a pod ile=ile-2 to pokazało mi tylko 2 gwiazdki. Nie rozumiem.

Szczerze mówiąc jak się uczyłem C++ a później miałem napisać coś w C to była katastrofa :wink: ale jak już pisałem w C a później znowu wróciłem do C++ to wtedy tak łatwo się pisało :wink:

Przychylę się do opinii somkind. Np. mylenie różnych pojęć (skąd ten rejestr?) świadczy o niewielkim doświadczeniu.

Poza tym, tak jak pisze somekind, na początku warto zacząć od podstaw. Biblioteki do budowania interfejsu graficznego a) korzystają z wielu cech języka, więc trzeba go znać b) nie należą w żaden sposób do standardu, nie są de iure częścią C++.

Co do pytania: pętla wykonywać się będzie dopóki warunek (u CIebie: ile) będzie różne od zera. O wiele lepiej jest zastosować nierówność, ponieważ zmniejszając o liczbę różną od jeden można ominąć zero i dostać nie to czego się spodziewało. Operator = to nie operator równości (nie jest to równanie), a przypisanie. ile = ile - 1 przypisuje zmiennej ile wartość tej zmiennej sprzed przypisania pomniejszoną o jeden.

Zawsze piszę “rejestr” bo mi sie myli z konsolą :stuck_out_tongue: nie wiem czemu :slight_smile: Ale chodzi mi o konsole. Ja już sam was nie rozumiem, jeden pisze zaczni od C++ potem C drugi zaczni od C potem C++ trzeci zaczni od podstaw jakichś :|. Postanowiłem dołączyć do grona niewypałów i pożegnać na tym swoja przygode z programowaniem :). Życze sukcesow w programowniu ;p